Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu koronavirusom

Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu koronavirusom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuku za čišćenje prostora u kojem je boravila osoba pod sumjom na zarazu koronavirusom.

OPĆENITO

1. Budući da koronavirus može preživjeti na površinama različitih materijala najmanje 2-3 dana, površine potencijalno kontaminirane koronavirusom treba očistiti.
2. Čak i nakon što je pacijent izoliran u drugim objektima, nemojte puštati druge osobe u prostorije u kojima je boravio pacijent dok nisu očišćene.
3. Ako se netko ne osjeća dobro, treba potražiti liječničku pomoć.
4. Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena koronavirusom, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, preporuča se pranje posuđa u mašini za suđe ili temeljito pranje neutralnim deterdžentom i vrućom vodom.

 
II. ČIŠĆENJE PROSTORA

1. Za čišćenje potrebno je pripremiti:

- rukavice
- zaštitna maska
- radna odjeća
- plastične vrećice
- krpe
- deterdžent i dezinfekcijsko sredstvo
- kanta s vodom
- brisači poda
 
Upute za čišćenje:

• Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite kiruršku masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja.
• Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju.
• Očistite pod neutralnim deterdžentom te nakon toga dezinficirajte prema uputama proizvođača za pripremu sredstava za dezinfekciju.
• Očistite toalete, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu neutralnim deterdžentom te nakon toga dezinficirajte.
• Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje može dalje širiti virus.
• Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (program na temperaturi od minimalno 60 °C i višim) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće tkaninu prati na visokim temperaturama, treba koristiti proizvode za dekontaminaciju tkanina.
• Ako se osoba još uvijek testira na koronavirus, nemojte koristiti madrace, jastuke, tepihe ili jastuke koje je koristila ta osoba dok se ne utvrdi da nije zaražena.
• Ponovite čišćenje i dezinfekciju poda počevši od jednoga kraja prostorije do drugog. Izbjegavajte prelazak s područja koje nije očišćeno na očišćeno područje kako ne biste ponovno kontaminirali očišćeno područje.
• Ubacite sve krpe te ostali otpad koji je nastao tijekom čišćenja u plastične vreće.
• Skinite rukavice i ubacite ih u plastičnu vreću te temeljito operite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi.
• Skinite kiruršku masku i ubacite ju u plastičnu vreću te operite ruke sapunom i vodom.
• Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba odvojiti od ostalog otpada i odložiti ga što je prije moguće u kante gdje se i inače odlaže otpad.
• Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja. Ostavite prozor otvoreni i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.
 
Popis aktivnih tvari za dezinfekciju koronavirusa

Neutralni deterdžent i voda dovoljni su za generalno čišćenje iz predostrožnosti. S obzirom da je koronavirus novi virus, ne postoje istraživanja koja ispituju djelotvornost aktivnih tvari specifično za taj virus već je djelotvornost navedenih aktivnih tvari ispitana na ostalim koronavirusima. Od aktivnih tvari navedenih niže, sredstva na bazi etanola i natrijeva hipoklorita (nalazi se u izbjeljivaču) široko su dostupna i van laboratorija i bolničkih ustanova.

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva
2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece
3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje
4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača
5. Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača 
6. Alternativno se može koristiti i 0,05 % natrijev hipoklorit (5% izbjeljivač koji se koristi u domaćinstvima razrijediti u omjeru 1:100) ili 70 % etilni alkohol za osjetljive površine