O cijepljenju

O cijepljenju

Cijepljenje je najdjelotvorniji način zaštite od bolesti COVID-19 i suzbijanja širenja pandemije 

Cijepljenje je dobrovoljno i besplatno, ali da bi bilo učinkovito, ključno je da se cijepi velika većina građana. Cijepljenjem štitite sebe i osobe s kojima živite ili s kojima dolazite u kontakt. Sva cjepiva registrirana u Hrvatskoj i Europskoj uniji djelotvorno štite od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda. Na ovoj stranici možete pronaći više informacija o cijepljenju i cjepivima koja se koriste u Hrvatskoj.

Tko se treba cijepiti?
Svi građani s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj mogu se cijepiti protiv bolesti COVID-19. Cjepiva nisu namijenjena djeci mlađoj od 16 ili 18 godina, a granična dob za cijepljenje ovisi o vrsti cjepiva. Ipak, zbog većeg rizika za razvoj težih oblika bolesti COVID-19, prednost imaju osobe s kroničnim bolestima i osobe starije životne dobi. To uključuje osobe s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, bolestima bubrega, dijabetesom i imunodeficijencijama. 

Kako se mogu prijaviti na cijepljenje?
Za cijepljenje se možete prijaviti:
  • prijavom kod svojeg liječnika obiteljske medicine
  • preko internetske stranice cijepise.zdravlje.hr
  • pozivom na besplatni broj telefona 0800 0011
  • preko županijskih zavoda za javno zdravstva.
Sve osobe koje se prijave za cijepljenje bit će upisane u jedinstveni popis.

Popis lokacija cijepljenja dostupan je na ovoj poveznici

Provedba plana cijepljenja u Hrvatskoj (zaključno s 10. srpnja 2021.):

Je li cjepivo sigurno?
Prije stavljanja na tržište u Hrvatskoj, svako cjepivo mora zadovoljiti strogo zadane zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode i Europske agencije za lijekove. Time se hrvatskim građanima nude samo najkvalitetnija cjepiva na tržištu. Sigurnost svih cjepiva aktivno se prati u ispitivanjima prije davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet i u različitim studijama te sustavima prijavljivanja mogućih nuspojava. 

Više informacija o zasad odobrenim cjepivima možete pronaći na poveznicama:
Odgovore na najčešća pitanja o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 pronađite na poveznici te u Privremenim dopunama preporuka o cijepljenju protiv bolesti COVID-19.

Dodatne informacije i privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 HZJZ-a (od 25. lipnja 2021.) potražite OVDJE

O nuspojavama:
Nuspojave su nešto što možemo iskusiti koristeći bilo koji lijek koji inače koristimo bez razmišljanja svaki dan, a najčešće se radi o povišenoj temperaturi ili nekoj vrsti malaksalosti. Cjepiva protiv #COVID19 nisu iznimka. Štoviše, iako u najčešćim slučajevima većina cijepljenih osoba nema nikakvih nuspojava, za neke osobe nije neobično da dožive blaže nuspojave poput blaže boli na mjestu injekcije, povišene tjelesne temperature ili groznice. To je samo znak da njihov imunosni sustav reagira na cjepivo i stvara antitijela koja će ih štititi od virusa.

Više informacija o nuspojavama pročitajte u tekstu Cijepljenje je znatno manje rizično od zaraze koronavirusom i svih njenih posljedica te na stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode - HALMED.


Najnovije informacije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 potražite na sljedećim poveznicama:
Više informacija o cjepivima i postupku cijepljenja dostupno je na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Misli na druge, cijepi se!