Dubrovačko-neretvanska

 • Slučajevi: 32
 • Preminuli: 0
Slika /slike/Dubrovnik.jpg
AŽURIRANO 27.3.


DUBROVNIK 
 • Predstavljen je paket mjera za građane koji se nalaze u ekonomski nezavidnoj situaciji jer su uslijed epidemije koronavirusa ostali bez svojih radnih mjesta te gospodarstvenike. Popis predstavljenih mjera dostupna je ovdje.
  U sklopu paketa mjera za suzbijanje posljedica djelovanja koronavirusa, svim članovima upravnih vijeća javnih ustanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, čija naknada se financira iz proračunskih prihoda Grada, ista se ukida za mjesec travanj, svibanj i lipanj.
 • Grad Dubrovnik uspostavio je Upravljački centar Civilne zaštite Grada Dubrovnika. U sklopu Upravljačkog centra djeluje i besplatan info broj 0800 8182 na koji se građani mogu obratiti Stožeru svakim danom od 8 do 20 sati. Donesena je odluka kako će se za mjesec travanj, svibanj i lipanj obustaviti plaćanja svim udrugama, osim onima koje u okviru svojih programa imaju uključene plaće djelatnicima.
 • Od petka, 20. ožujka, do daljnjega sva dječja igrališta, sportski tereni i druga vježbališta na otvorenom području Grada Dubrovnika bit će zatvoreni i ograđeni.
 • Gradonačelnik Grada Dubrovnika donio je odluku o smanjenju komunalne naknade svim obveznicima za 15%. Donesena je i odluka o smanjenju plaće za 10% svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada od 1. travnja 2020. godine te će navedena financijska mjera biti na snazi do financijskog oporavka.
 • Grad Dubrovnik donosi preporuku roditeljima da od ponedjeljka 16. ožujka 2020. i naredna dva tjedna djecu ne vode u vrtiće. Za one roditelje koji ne mogu osigurati čuvanje djece, omogućit će se primanje djece u vrtićima. Roditeljima čija djeca neće ići u vrtić iduća dva tjedna neće se naplaćivati vrtić za navedeno razdoblje. U ponedjeljak će svi vrtići raditi normalno, a sukladno iskazanim potrebama roditelja organizirat će se daljnji rad.
 • Od ponedjeljka 16. ožujka obustavljaju se treninzi svih sportskih klubova na području Grada Dubrovnika, a koji koriste objekte pod upravljanjem javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik. Javna ustanova Sportski objekti Dubrovnik upravlja sportskom dvoranom u Gospinom polju sa svim pratećim objektima/terenima, nogometnim stadionom u Lapadu i gradskim bazenom.
 • Svim ostalim sportskim klubovima na području Grada Dubrovnika, a koji ne koriste objekte navedene javne ustanove, također se upućuje preporuka da od ponedjeljka, 16. ožujka obustave svoje treninge. Obustava treninga vrijedi do daljnjega, odnosno do nove obavijesti.
 • Od ponedjeljka 16. ožujka sva komunikacija s upravnim odjelima i službama odvijat će se putem elektroničke pošte i telefona te u naznačenom razdoblju neće biti izravnog rada sa strankama. Ista mjera odnosi se i na sva trgovačka društva i javne ustanove u vlasništvu Grada Dubrovnika, a vrijedit će do nove obavijesti. Sve gradske službe i odjeli nastavljaju obavljati svoj redovan posao i radne zadatke, a navedena mjera uvodi se preventivno u cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti uzrokovane korona virusom te zaštite građana, ali i službenika, od nepotrebnog izlaganja rizicima zaraze.
 • Dubrovački muzeji zatvoreni su za posjetitelje do daljnjega. Mjera se odnosi na Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik (Palača Banac, Galerija Dulčić-Masle-Pulitika, Atelijer Pulitika), Prirodoslovni muzej Dubrovnik te Muzej Domovinskog rata Dubrovnik.
 • Prijevoznik Libertas u sljedećih 15 dana omogućuje besplatnu vožnju svim korisnicima javnog gradskog prijevoza. S obzirom na besplatan prijevoz u idućih 15 dana prestaju s radom i šalteri na lokacijama Pile, Grawe, Mokošica i Lapad. Bit će onemogućen ulazak na prednja vrata, a putnici će za ulazak u autobuse koristiti srednja i zadnja vrata.
 • Od srijede 18. ožujka Dječji vrtići Dubrovnik radit će do daljnjeg u dežurstvu i to u sljedećim objektima: Palčica, Iva Vojnovića 34, (centralni objekt), Pčelica u Mokošici, Bartola Kašića 25, (centralni objekt). Roditelji čija djeca neće pohađati vrtić sljedeća dva tjedna, neće biti obvezni plaćati vrtić za navedeno razdoblje. 

METKOVIĆ
 • Grad Metković kreirao je paket prvih mjera za pomoć gospodarstvu i građanima koji će biti predložen na sjednici Gradskog vijeća. Neke od mjera koje se već provode su:
  Ukinut porez na potrošnju ugostiteljima od 27.12.2019.
  Ukinut porez na kuće za odmor od 27.12.2019.
  Stopa prireza porezu na dohodak smanjena s 10% na 8% od 01.01.2020. (sve tvrtke sada imaju mogućnost tromjesečne odgode, a kasnije obročna otplata)
 • Logoped u Domu zdravlja Metković Ante Ujdur do daljnjega je obustavio logopedske vježbe i preglede, no uvedeno je online savjetovanje na kojima roditelji i djeca mogu dobiti smjernice i materijale za rad od kuće. Svi upiti vezani za online savjetovanje šalju se na e-mail: [email protected]