Grad Zagreb

 • Slučajevi: 71249
 • Preminuli: 2543
Grad Zagreb

SRPANJ 2021. 

 • Grad Zagreb (26. srpnja): Grad Zagreb objavio je raspored cijepljenja prvom dozom bez naručivanja te cijepljenja uz naručivanje za period od 26. srpnja do 2. kolovoza. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Grad Zagreb (20. srpnja): Hrvatski zavod za javno zdravstvo obavještava građane kako se svakim radnim danom od 8.00 do 18.00 sati mogu cijepiti protiv bolesti COVID-19 u prostorijama Službe za medicinu rada u Ulici Radoslava Cimermana 64a. Građani se ne moraju prethodno naručiti ili najaviti. Cijepljenje je organizirano za osobe koje trebaju primiti prvu ili drugu dozu cjepiva, uz obavezno predočenje potvrde o cijepljenju ako je osoba došla po drugu dozu cjepiva. Više informacija je na poveznici
 • Grad Zagreb (20. srpnja): HZJZ obavještava građane kako u tekućem tjednu na adresama Rockefellerova 4 i Rockefellerova 7  u Zagrebu, neće biti cijepljenja bez naručivanja ili prethodne najave. Održati će se isključivo docijepljivanje samo za one građane koji su 28.6. – 30.6. primili prvu dozu na istoj lokaciji i to u terminu koji je svakome naveden na potvrdi o cijepljenju. Više informacija je na poveznici.
 • Grad Zagreb (19. srpnja): Grad Zagreb objavio je raspored cijepljenja protiv bolesti COVID-19 za tjedan od 19. do 24. srpnja 2021. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Grad Zagreb (12. srpnja): Grad Zagreb objavio je raspored cijepljenja protiv COVID-19 od 12. do 17. srpnja 2021. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Grad Zagreb (9. srpnja): U Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu (Rockefellerova 4), 12., 14. i 16. srpnja 2021. građani će se moći cijepiti protiv bolesti COVID-19 bez naručivanja. Građani na cijepljenje mogu doći u razdoblju od 16.00 do 19.00 sati. Cijepljenje organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija je na poveznici
 • Grad Zagreb (9. srpnja): U subotu, 10. srpnja, će na cijepnom punktu Velesajam biti organizirano novo cijepljenje putem javnog poziva. Svi zainteresirani građani moći će se cijepiti prvom dozom cjepiva Comirnaty, Pfizer-BioNTech od 8 do 12 sati, bez prethodnog naručivanja. Više informacija je na poveznici.
 • Grad Zagreb (7. srpnja): U skladu s uputom Ministarstva zdravstva, Grad Zagreb obavještava građane kako se privremeno obustavlja rad izdvojenih ambulanti za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom, tzv. „COVID-19 ambulanti“. Slijedom povoljne epidemiološke situacije, Domovi zdravlja privremeno su obustavili brzo antigensko testiranje na svojim punktovima. Više informacija je na poveznici.
 • Grad Zagreb (6. srpnja): Grad Zagreb objavio je Javni poziv građanima na cijepljenje prvom dozom cjepiva bez prethodne najave. Sve informacije su na poveznici.

LIPANJ 2021. 

 • Zagreb (15. lipnja): Kako bi se građanima Zagreba dodatno olakšao pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uveo je i peti kanal naručivanja za cijepljenje. Tako se građani sada mogu prijaviti i brzim i jednostavnim slanjem e-pošte na adresu [email protected], pri čemu je potrebno navesti ime i prezime, datum rođenja, MBO sa zdravstvene iskaznice i preferiranu vrstu cjepiva. Više detalja dostupno je na poveznici.
 • Zagreb (11. lipnja): U klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević, testiranje na SARS-Cov-2 provodit će se od 9.00 do 12.00 sati. Testiranje 22. lipnja provodit će se od 9.00-12.00 sati. Više informacija dostupno je na poveznici.

SVIBANJ 2021. 

 • Grad Zagreb (28. svibnja): Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, prema naputku Ministarstva zdravstva, organizira provedbu cijepljenja za osobe s kroničnim bolestima i alergijama, počevši od 02. lipnja 2021. Cijepljenje će se provoditi radnim danom od 16.00 do 20.00 sati te vikendom i neradnim danom od 10.00 do 14.00 sati. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Grad Zagreb (29. svibnja): Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uveo je novo radno vrijeme „drive in“ dijagnostike koronavirusa. Testiranja će se počevši od ponedjeljka, 31. svibnja 2021. godine, obavljati od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati te subotom i nedjeljom od 8 do 12 sati. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Grad Zagreb (25. svibnja): Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" uveo je novo radno vrijeme „drive in“ testiranja na koronavirus. Testiranja će se obavljati od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati te subotom i nedjeljom od 8 do 12 sati. Naručivanje za testiranje i dalje će se provoditi preko odabranog liječnika obiteljske medicine,  putem online platforme, kojoj možete pristupiti na poveznici ili putem Pozivnog centra na brojeve: 01/4696-308, 01/5563-102, 01/4696-315  U Zavodu su najavili da „drive in“ NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ neće raditi na Tijelovo, 3. lipnja 2021. godine.
 • Grad Zagreb (13. svibnja): Na inicijativu Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika Grada Zagreba krenulo je cijepljenje 18 tisuća zagrebačkih obrtnika. U roku od tjedan dana skoro 3.000 ljudi odazvalo se na cijepljenje. Grad Zagreb je ušao u III. masovnu fazu cijepljenja. Do sada je cijepljeno preko 200 tisuća ljudi, te se sada prednost daje obrtnicima. Više informacija je dostupno na poveznici.
 • Grad Zagreb (12. svibnja): Stožer civilne zaštite Grada Zagreba uputio je Nacionalnomu stožeru prijedlog da se, uz pridržavanje propisanih mjera, dopusti rad ugostiteljskim objektima i rad u unutarnjim prostorima te organiziranje događanja i vjenčanja, a predloženo je i održavanje sajmova i izložbi na otvorenome. Više informacija dostupno je na poveznici.

TRAVANJ 2021. 

 • Zagreb (29. travnja): Stožer civilne zaštite Grada Zagreba donio je Zaključak o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama na području Grada Zagreba za  razdoblje od 3. do 7. svibnja 2021. Za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola, kao i za učenike završnih 4. razreda gimnazija i strukovnih škola te 5. razreda medicinskih škola nastava će se organizirati prema modelu A, odnosno uživo u školama; za učenike preostalih razreda srednjih škola nastava će se organizirati prema modelu C, odnosno na daljinu; u glazbenim školama individualna nastava instrumenta održavat će se prema modelu A za sve učenike. Više informacija je na poveznici.
 • Zagreb (27. travnja): Zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević predstavila je mjeru potpore Grada Zagreba za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti. S preko 23 milijuna kuna bespovratnih sredstava ove će godine Grad pomoći poslovanju više od 1 400 zagrebačkih obrta, u teškim vremenima uzrokovanih pandemijom i potresima. Više informacija dostupno je ne poveznici, a rezultati natječaja te  popis korisnika kojima su odobrene potpore dostupni su na poveznici.
 • Zagreb (9. travnja): Turistička zajednica grada Zagreba je za sve strane posjetitelje koji su ostvarili barem jedno komercijalno noćenje u Zagrebu osigurala testiranje putem svog Centra za posjetitelje na Trgu bana Josipa Jelačića 11. Testiranja će se organizirati isključivo vikendima, blagdanima i neradnim danima za one posjetitelje koji napuštaju destinaciju tijekom vikenda, u ponedjeljak ili dan iza blagdana odnosno neradnog dana, a kako bi se osigurala valjanost testa prilikom prelaska granice. Testiranja će se provoditi u sanitetskom vozilu pored Centra za posjetitelje (Europski trg), a termin je potrebno dogovoriti uz prethodnu najavu najmanje 24 sata putem telefona ili email-a. Više informacija je na poveznici.
 • Grad Zagreb (7. travnja): Grad Zagreb otvorio je posebnu telefonsku liniju putem koje se građani, osobito oni koji se ne koriste internetom i elektroničkom poštom, također mogu predbilježiti za cijepljenje protiv bolesti koje uzrokuje korona virus, ali i dobiti popratne praktične i tehničke informacije vezane uz organizaciju i dolazak na lokaciju Zagrebačkog velesajma. Agenti su dostupni svakim danom od 0 do 24 sata. Broj besplatnog telefona je 0800 88 04.

OŽUJAK 2021. 

 • Zagreb (29. ožujka): Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević objavila je izmjene u radnom vremenu za testiranje na SARS-Cov-2, za Uskrs 2021.  Testiranje će se provoditi u subotu (Velika subota) 03.04.2021. od 09.00 do 12.00 sati, u nedjelju (Uskrs) 04.04.2021. se neće provoditi, a u ponedjeljak (Uskrsni ponedjeljak) 05.04.2021. od 09.00 do 12.00 sati. Više informacija je na poveznici.

SIJEČANJ 2021.

 • Zagreb (29. siječnja): Gradski bazeni na kojima su zbog nepovoljne epidemiološke situacije privremeno bile obustavljene sve sportsko-rekreativne aktivnosti osim treninga i natjecanja sportaša i klubova navedenih Odlukom Stožera od 18. prosinca 2020. ponovno uvode termine za rekreaciju građanstva u petak  29. siječnja. Više informacija dostupno je na poveznici


PROSINAC 2020. 

 • Zagreb (23. prosinca): Svih 11 domova  za starije osobe koji su u nadležnosti Grada Zagreba od 23. prosinca, imaju na  raspolaganju medicinske uređaje neophodne za skrb o oboljelim štićenicima od novog koronavirusa. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Zagreb (21. prosinca): Kontakt podaci (adrese/e-mail adrese sjedišta gradskih četvrti Grada Zagreba) za izdavanje propusnica nalaze se na poveznici
 • Zagreb (16. prosinca): Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ obavještava sve građane da za Božić, 25. prosinca 2020. i Novu godinu, 1. siječnja 2021., neće biti testiranja na virus SARS-CoV-2. Na Badnjak i Staru godinu testiranja će se odvijati od 9.00 do 11.00 sati. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Zagreb (7. prosinca): Od 14. prosinca nastava u srednjim školama Grada Zagreba održavat će se online. Više informacija dostupno je na poveznici


STUDENI 2020.

 • Zagreb (10. studenog): Nadaleko poznati Advent u Zagrebu ove godine će se održati u drugačijem obliku - smanjenog obujma i uz pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Grad Zagreb (3. studenog): Zbog epidemiološke situacije, a slijedom preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, odgađa se 43. međunarodni sajam knjiga Interliber 2020. Novi termin odredit će se sukladno smirivanju epidemiološke situacije te se mole cijenjeni izlagači i građani za razumijevanje.
   

LISTOPAD 2020.

 • Zagreb (28. listopada): Grad Zagreb i Gradonačelnik donijeli su odluku o uvođenju besplatnog parkiranja oko svih zdravstvenih ustanova u gradu Zagrebu, koja vrijedi od 28. listopada. Ova mjera bit će na snazi dok se epidemiološka situacija ne normalizira. Popis ulica i više informacija dostupno je na poveznici
 • Zagreb (24. listopada): Za blagdan Svih svetih, osiguran je besplatan prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama koje će prometovati prema većim gradskim grobljima. Od 23. listopada se u promet uključuju dodatni prijevozni kapaciteti kako bi se mogle ispoštovati sve epidemiološke mjere. Više informacija dostupno je na poveznici


RUJAN 2020.

 • 13. listopada: Donesen je program mjera za grad Zagreb koji se odnosi na povećanje broja javnog prijevoza i nošenja maski u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Više informacija dostupno je na poveznici
 • 15. rujna: Dodjeljuju se potpore poljoprivrednicima kao bespovratna novčana sredstva u obliku subvencija, radi povećanih troškova poput nemogućnosti izravnog trženja ili nemogućnosti trženja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na području Grada Zagreba, a uzrokovanih novim koronavirusom. Više informacija dostupno je na poveznici
 • 2. rujna: Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji s domovima zdravlja u rujnu organizira provođenje besplatnih online trudničkih tečajeva. Više informacija je na poveznici.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

RANIJE INFORMACIJE: 

ZAGREB: AŽURIRANO 19. KOLOVOZA

 • Uzimanje briseva za testiranje na novi koronavirus, uz uputnicu liječnika obiteljske medicine, osim u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, uzimaju se u sljedećim ambulantama za testiranje: Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22 TE Dom zdravlja Zagreb Istok - Grižanska 4. Uzimanje uzoraka obavlja se od 8 do 20 sati.
 • Mjere Grada Zagreba za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo uzrokovanih koronavirusom, aktivirane 1. travnja, produljuju na sljedeća tri mjeseca. Više informacija na poveznici.
 • Grad Zagreb krenuo je s podjelom besplatnih zaštitnih maski (dvije po osobi) koje se mogu preuzeti od 8 do 12 sati na sljedećim lokacijama: 218 mjesnih odbora Grada Zagreba (osobama starijim od 65 godina s prebivalištem ili boravištem na području Mjesnog odbora, a što se dokazuje osobnom iskaznicom ili drugim službenim dokumentom sa slikom) te lokacije Crvenog križa: Ilica 223 i Siget 18a (korisnici javnog gradskog prijevoza s važećom voznom kartom).
 • Od 26. lipnja će se korisnicima prava na prehranu u pučkoj kuhinji putem Ustanove „Dobri dom“ Grada Zagreba dijeliti po dvije zaštitne maske na lokaciji pučke kuhinje na kojoj uobičajeno preuzimaju obroke od 11 do 13 sati (Branimirova 35, Cerska 3 i Alfirevićeva 6).
 • U sklopu postupne normalizacije rada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, od 25. svibnja 2020. godine bit će omogućen rad u čitaonicama, prema ograničenom sustavu rada. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Od 18. svibnja ponovno su za javnost otvoreni muzeji: Etnografski muzej, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla, Galerija Klovićevi dvori te Muzejsko - memorijalni centar Dražen Petrović. Također, otvorena su i kazališta: Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatsko narodno kazalište, a uskoro će publika moći uživati i u predstavama Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, Zagrebačkog kazališta lutaka te Gradskog kazališta Trešnja, a dio programa na otvorenom izvodit će i Gradskog kazalište Žar ptica.
 • Kinoteka, jedino otvoreno kino u Zagrebu, počelo je sa svojim radom 18. svibnja. Više informacija dostupno je na poveznici.
  Od ponedjeljka, 11. svibnja u promet se puštaju tramvajske linije 1, 2, 4, 6, 9, 11 i 17, dok će tramvajska linija 14 povezivati Zapruđe i Park Maksimir. Trase tramvajskih linija, kao i važeće rasporede vožnje možete provjeriti ovdje.
 • Mobilna poslovnica Zagrebačkog holdinga, nakon stanke zbog epidemiološke situacije i preventivnih mjera, ponovno kreće s radom od 11. svibnja. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U sklopu mjera predviđenih za ugostitelje, omogućeno je proširenje odobrenih otvorenih terasa na javnim površinama i bez naknade. Više informacija dostupno je na poveznici. 
 • Upisi u dječje vrtiće kojima je osnivač Grad Zagreb, ove godine će se po prvi puta provoditi na daljinu odnosno elektroničkim putem. Prijave za upis djece u programe predškolskog odgoja i obrazovanja zaprimat će se od 25. svibnja 2020.
 • U sklopu druge faze postupne uspostave tramvajskog prometa, od ponedjeljka, 4. svibnja u promet su puštene tramvajske linije 5, 7 i 12. Linija 12 prometovat će izmijenjenom trasom: Ljubljanica – Ulica Grada Vukovara – Držićeva -  Šubićeva – Kvaternikov trg – Maksimirska - Dubrava, tramvajska linija 5 će prometovati svojom uobičajenom trasom: Prečko – Savska cesta – Ulica Grada Vukovara – Držićeva – Šubićeva – Kvaternikov trg - Maksimirska – Dubrava, a linija 7 (Savski most – Dubec) koja povezuje Dubec, prometovat će preko Novog Zagreba i novoizgrađenog remetinečkog rotora sa Savskim mostom. Više detalja pogledajte na poveznici.
 • U skladu s Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 24. travnja 2020. kojom se u sklopu prve faze popuštanja mjera uređuje radno vrijeme i način rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, zagrebačke tržnice kojima upravlja podružnica Tržnice Zagreb, od ponedjeljka 4. svibnja produljuju radno vrijeme radnim danom i subotom. Više detalja pogledajte na poveznici.
 • Na lokacijama domova zdravlja na području Grada Zagreba, uspostavljene su izdvojene ordinacije za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
 • Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
 • Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa ili  se javiti  u jednu od izdvojenih ordinacija od 8,00 -20,00 sati, uz prethodnu telefonsku najavu: 
 
Dom zdravlja Zagreb - Centar
Av. V. Holjevca 22, tel: 01/6598 464 i 01/6598 463

Dom zdravlja Zagreb - Istok
Grižanska 4, tel:  01/2960 – 418  

Dom zdravlja Zagreb - Zapad
Prilaz baruna Filipovića 11, tel.: 091/ 3876 591  

U navedenim ordinacijama vrši se trijaža, savjetovanje, po potrebi i pregled, te uzimanje uzoraka za testiranje na koronavirus po uputi izabranog liječnika ili epidemiologa, uz prethodnu telefonsku najavu.
 
 • Od srijede, 29. travnja, u promet će biti puštene prve tri tramvajske linije koje će u ovoj fazi prometovati slobodnim prometnim koridorima. Tramvajska linija 3 prometovat će uobičajenom trasom: Ljubljanica – Ulica grada Vukovara – Savišće. Tramvajska linija 5 prometovat će izmijenjenom trasom: Prečko – Savska cesta – Ulica grada Vukovara – Žitnjak. Tramvajska linija 14 također će prometovati izmijenjenom trasom: Ljubljanica – Savska cesta – Jadranski most – Zapruđe, čime će nakon više od godinu i pol biti uspostavljen tramvajski promet preko obnovljenog remetinečkog rotora. Tramvajske linije prometovat će prema nedjeljnom rasporedu vožnje. Više pogledajte na poveznici.
 • Od ponedjeljka, 27. travnja, ZET u promet pušta 111 autobusnih linija koje će voziti prema prilagođenom redu vožnje. Više pročitajte na poveznici
 • Uspostavom javnog gradskog prijevoza u ponedjeljak 27. travnja 2020., mijenjaju se i mjere besplatnog parkiranja u javnim garažama i na javnim parkiralištima. Više informacija o aktualnim mjerama, dostupno je ovdje.
 • Od 22. travnja reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta radit će po starom radnom vremenu od ponedjeljka do subote od 6:30 do 20 sati. Nedjeljom i blagdanima neće raditi.
 • Stožer civilne zaštite RH prihvatio je prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i donio Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije. To znači da se stanovnici Zagrebačke županije od sada mogu bez e- propusnice kretati unutar Zagrebačke županije i Zagreba. Cijela Odluka dostupna je OVDJE.
 • Knjižica aktivnosti za cijelu obitelj izrađena je u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, a sastoji se od 50 aktivnosti koje se od „običnih igara“ razlikuju po tome što su usmjerene na razvoj socio-emocionalnih kompetencija, komunikacijskih vještina, jačanje psihološke otpornosti, poticanje zajedništva, kohezije i boljeg upoznavanja samih sebe, ali i članova obitelji. Uključuju puno zabavnih elemenata kako bi vrijeme brže prošlo, a i kako bismo oplemenili naše živote smijehom, optimizmom te i na taj način gradili imunitet – tjelesni i emocionalni. Knjižicu možete preuzeti ovdje: 50 AKTIVNOSTI ZA CIJELU OBITELJ.
 • Temeljem Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva radno vrijeme tržnica bit će od 8 do 13 h. Radit će sljedeće tržnice: Dolac, Utrina, Jarun, Prečko, Gajnice, Trešnjevka, Kvatrić, Špansko, Volovčica, Dubec, Trnsko, Botinec, Vrapče, Sesvete, Kustošija te drive-in tržnica na adresi Slavonska avenija 50A. Radit će i ribarnice na lokacijama Dolac, Trešnjevka te Utrina. Više informacija o radu tržnica na području grada Zagreba dostupno je ovdje.
 • Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća je započela redovno proljetno pranje javno prometnih površina u gradu Zagrebu, s ciljanim prilagodbama uslijed pandemije koronavirusa. Oprane su površine oko bolnica i nastavlja se s pranjem javno prometnih površina oko domova zdravlja, ambulanata gdje se obavlja testiranje na koronavirus, uži centar grada, Glavni kolodvor i tramvajska okretišta. Nakon toga nastavlja se s redovnim programima proljetnog pranja grada.  
 • Centar za rehabilitaciju ERF-a nudi besplatno savjetovanja putem telefona vezano uz različita područja razvoja djeteta koja vas mogu brinuti. Sve detalje pronađite na linku.
 • Online tržnice Grada Zagreba platforma je koja neposredno povezuje kupce i lokalne proizvođače domaće hrane s područja Zagreba i okolice, a s ciljem olakšanja njihova poslovanja koje je ugroženo pojavom koronavirusa. Pristupiti joj možete putem poveznice.
 • S obzirom na okolnosti da je PU Zagrebačka do daljnjega prestala s izdavanjem potvrde o mjestu prebivališta/boravišta, podružnica Zagrebparking omogućit će produljenje povlaštene parkirališne karte korisnicima javnih parkirališta koji na nju imaju pravo, bez obzira na navedenu potvrdu. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Gradonačelnik Grada Zagreba uputio je u proceduru izmjenu Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Zagreba za 2020. godinu prema kojoj se roditelji/ skrbnici korisnici dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb od 1. travnja 2020. u cijelosti oslobađaju plaćanja participacije u cijeni vrtića do opoziva Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu Vlade Republike Hrvatske. 
 • Zbog zaštite zdravlja i sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, od 30. ožujka 2020. godine, reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta radit će od ponedjeljka do subote, u vremenu od 9.30 do 17 sati, a nedjeljom će raditi dežurna reciklažna dvorišta RD Žitnjak (Čulinečka cesta 275) i MRD Podsused-Vrapče (Prigornica 2) u vremenu od 7.30 do 14 sati. Dodatne informacije s brojevima telefona potražite ovdje.
 • S ciljem ublažavanja negativnih posljedica na gospodarstvo Grada Zagreba uzrokovanih koronavirusom, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je predložio, a Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila prve mjere:
 • Poduzetnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zagreba oslobađaju se plaćanja zakupnine. Rok plaćanja zakupnine za ožujak 2020. produžuje se na 90 dana.
 • Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, utvrđeni iznos obveze komunalne naknade umanjit će se za 30%.
 • Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, a kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, oslobađaju se u potpunosti obveze komunalne naknade.Korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade. Mjere će se primjenjivati za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020, a ukoliko će se pokazati potreba za nastavak ovih mjera, gradonačelnik će u cilju očuvanja poslovanja poduzetnika Grada Zagreba kao i radnih mjesta produžiti rok njihove primjene.
 • Za najugroženiju skupinu građana od koronavirusa (umirovljenici), obveza podmirenja računa za režije i komunalnu naknadu koja je pod ingerencijom Grada Zagreba i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba, do daljnjega se produljuje za tri mjeseca od datuma dospijeća na uplatnicama.
 • Obustavljena je naplata parkiranja za zdravstveno-medicinsko i tehničko osoblje bolnica, kao i za građane koji koriste njihove usluge, te za djelatnike državnih i lokalnih tijela vlasti RH koji su angažirani u suzbijanju epidemije koronavirusa prema lokacijama bolnica te okolnim ulicama.
 • Za ljude pogođene potresom omogućeno je besplatno parkiranje u javnim garažama u centru, a besplatno je i na javnim površinama pogođenim potresom.
 • Nakon što je Stožer civilne zaštite RH donio Odluku o obustavljanju javnog gradskog prijevoza, Grad Zagreb je putem svog javnog gradskog prijevoznika ZET d.o.o. uveo na 17 linija izvanredni prijevoz radi prijevoza osoba s posla i na posao za one poslove koji se nisu prestali obavljati za vrijeme epidemije. Prijevoz na izvanrednim linijama je besplatan, a u prometu su 62 autobusa.
 • Svi građani čiji su stanovi i kuće nastradali u potresu tako da se u njima ne može stanovati, do daljnjeg se oslobađaju plaćanja režija.
 • Knjižnice grada Zagreba nude građanima niz online usluga na www.kgz.hr. 
  Članovi KGZ-a uz svoj članski broj i pin, mogu čitati više od 600 naslova e-knjige na četiri različita uređaja: mobitelu, tabletu, e-čitaču ili računalu. Također potražite besplatne eKnjige na popisu koji su sastavile Knjižnice grada Zagreba: http://www.kgz.hr/hr/e-izvori/besplatne-eknjige-5189/5189 .
  Ako pripremate bilo kakav stručni rad, knjižničari vam mogu pomoći putem usluge „Pitajte knjižničare“ (https://www.knjiznica.hr/pitajte-knjiznicare/. Vrijedne Digitalizirane zbirke (https://digitalnezbirke.kgz.hr/ ) svim zainteresiranima omogućuju pregledavanje mnoštva knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i druge građe. 
 • Važna obavijest za korisnike RSC Jarun i SRC Bundek: Temeljem Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja kulturnih i sportskih događanja koja je stupila na snagu 19. ožujka 2020., a u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa, obavještavaju se i mole svi korisnici otvorenih objekata (RSC Jarun i SRC Bundek) sljedeće: da se radi osobne sigurnosti i sigurnosti drugih korisnika pridržavaju zadanih protuepidemijskih mjera te strogih mjera socijalnog distanciranja, da izbjegavaju bliske osobne kontakte u razmaku od najmanje jednog metra na otvorenom prostoru te veća okupljanja kao i da ako tijekom korištenja objekata koriste sprave ili dolaze u dodir s drugim površinama obavezno koriste zaštitne jednokratne rukavice.
 • Zabrana posjeta domovima za starije i nemoćne
 • Stožer civilne zaštite preporučuje izbjegavati skupove na kojima se okuplja više od 5 ljudi.
 • Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. prekida se redoviti odgojno-obrazovni proces u dječjim vrtićima te u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba. Zaposleni u odgojno- obrazovnim ustanovama dužni su biti na radnim mjestima. Roditelji djece rane i predškolske dobi, te učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda koji ne mogu osigurati čuvanje, mogu dovesti djecu u pripadajuće odgojno- obrazovne ustanove.
 • Kulturne ustanove, kina i druga mjesta okupljanja dužna su poštivati preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, brojku do 100 osoba uključujući zaposlenike te higijenske standarde.
 • Noćni klubovi te ugostiteljski objekti također su dužni držati se preporuka i higijenskih standarda.
 • Do daljnjeg se otkazuju sve sportske priredbe i natjecanja.
 • Sportski objekti u gradu Zagrebu koristit će se samo za treninge vrhunskih sportaša uz pridržavanje svih higijenskih i sigurnosnih uputa, a korištenje objekata za rekreaciju i edukaciju nije dopušteno do daljnjega.
 • Tvornica kulture odgađa sve događaje do 15. travnja
 • Nacionalna sveučilišna knjižnica zatvorena je do daljnjeg i pružat će usluge “na daljinu”- djelatnici Knjižnice odgovarat će na telefonske upite i e-mailove. Građa Knjižnice može se pretraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom: Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv weba, Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova, Virtualne izložbe i Glagoljica.hr. Rok posudbe za sve trenutačno posuđene knjige produljen je do 20. travnja.
 • Zoološki vrt grada Zagreba zatvoren je za sve posjetitelje
 • Odgađa se provođenje postupka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika radi upisa u 1. razred osnovne škole.
 • Grad Zagreb otvorio je i besplatnu telefonsku liniju 0800 9999 koja je građanima na usluzi 24 sata na dan i na kojoj mogu dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus.
 • Grad Zagreb obavijestio je kako se neće morati plaćati puna participacija roditelja u cijeni vrtića kao ni programa produženog boravka u osnovnim školama. Iznos plaćanja umanjit će se za one dane koje djeca neće provesti u vrtiću, odnosno školi. Ista odredba vrijedi i za plaćanje školske prehrane.
 • Mole se svi pacijenti koji imaju respiratorne teškoće (kašalj, curenje nosa, povišenu temperaturu) da ne dolaze u prostore doma zdravlja već da prvo telefonom kontaktiraju svojeg liječnika.