Grad Zagreb

 • Slučajevi: 65613
 • Preminuli: 2229
Grad Zagreb

Epidemiološke mjere za Grad Zagreb pročitajte na poveznici

TRAVANJ 2021. 

 • Zagreb (29. travnja): Stožer civilne zaštite Grada Zagreba donio je Zaključak o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama na području Grada Zagreba za  razdoblje od 3. do 7. svibnja 2021. Za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola, kao i za učenike završnih 4. razreda gimnazija i strukovnih škola te 5. razreda medicinskih škola nastava će se organizirati prema modelu A, odnosno uživo u školama; za učenike preostalih razreda srednjih škola nastava će se organizirati prema modelu C, odnosno na daljinu; u glazbenim školama individualna nastava instrumenta održavat će se prema modelu A za sve učenike. Više informacija je na poveznici.
 • Zagreb (27. travnja): Zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević predstavila je mjeru potpore Grada Zagreba za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti. S preko 23 milijuna kuna bespovratnih sredstava ove će godine Grad pomoći poslovanju više od 1 400 zagrebačkih obrta, u teškim vremenima uzrokovanih pandemijom i potresima. Više informacija dostupno je ne poveznici, a rezultati natječaja te  popis korisnika kojima su odobrene potpore dostupni su na poveznici.
 • Zagreb (9. travnja): Turistička zajednica grada Zagreba je za sve strane posjetitelje koji su ostvarili barem jedno komercijalno noćenje u Zagrebu osigurala testiranje putem svog Centra za posjetitelje na Trgu bana Josipa Jelačića 11. Testiranja će se organizirati isključivo vikendima, blagdanima i neradnim danima za one posjetitelje koji napuštaju destinaciju tijekom vikenda, u ponedjeljak ili dan iza blagdana odnosno neradnog dana, a kako bi se osigurala valjanost testa prilikom prelaska granice. Testiranja će se provoditi u sanitetskom vozilu pored Centra za posjetitelje (Europski trg), a termin je potrebno dogovoriti uz prethodnu najavu najmanje 24 sata putem telefona ili email-a. Više informacija je na poveznici.
 • Grad Zagreb (7. travnja): Grad Zagreb otvorio je posebnu telefonsku liniju putem koje se građani, osobito oni koji se ne koriste internetom i elektroničkom poštom, također mogu predbilježiti za cijepljenje protiv bolesti koje uzrokuje korona virus, ali i dobiti popratne praktične i tehničke informacije vezane uz organizaciju i dolazak na lokaciju Zagrebačkog velesajma. Agenti su dostupni svakim danom od 0 do 24 sata. Broj besplatnog telefona je 0800 88 04.

OŽUJAK 2021. 

 • Zagreb (29. ožujka): Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević objavila je izmjene u radnom vremenu za testiranje na SARS-Cov-2, za Uskrs 2021.  Testiranje će se provoditi u subotu (Velika subota) 03.04.2021. od 09.00 do 12.00 sati, u nedjelju (Uskrs) 04.04.2021. se neće provoditi, a u ponedjeljak (Uskrsni ponedjeljak) 05.04.2021. od 09.00 do 12.00 sati. Više informacija je na poveznici.

SIJEČANJ 2021.

 • Zagreb (29. siječnja): Gradski bazeni na kojima su zbog nepovoljne epidemiološke situacije privremeno bile obustavljene sve sportsko-rekreativne aktivnosti osim treninga i natjecanja sportaša i klubova navedenih Odlukom Stožera od 18. prosinca 2020. ponovno uvode termine za rekreaciju građanstva u petak  29. siječnja. Više informacija dostupno je na poveznici


PROSINAC 2020. 

 • Zagreb (23. prosinca): Svih 11 domova  za starije osobe koji su u nadležnosti Grada Zagreba od 23. prosinca, imaju na  raspolaganju medicinske uređaje neophodne za skrb o oboljelim štićenicima od novog koronavirusa. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Zagreb (21. prosinca): Kontakt podaci (adrese/e-mail adrese sjedišta gradskih četvrti Grada Zagreba) za izdavanje propusnica nalaze se na poveznici
 • Zagreb (16. prosinca): Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ obavještava sve građane da za Božić, 25. prosinca 2020. i Novu godinu, 1. siječnja 2021., neće biti testiranja na virus SARS-CoV-2. Na Badnjak i Staru godinu testiranja će se odvijati od 9.00 do 11.00 sati. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Zagreb (7. prosinca): Od 14. prosinca nastava u srednjim školama Grada Zagreba održavat će se online. Više informacija dostupno je na poveznici


STUDENI 2020.

 • Zagreb (10. studenog): Nadaleko poznati Advent u Zagrebu ove godine će se održati u drugačijem obliku - smanjenog obujma i uz pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Grad Zagreb (3. studenog): Zbog epidemiološke situacije, a slijedom preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, odgađa se 43. međunarodni sajam knjiga Interliber 2020. Novi termin odredit će se sukladno smirivanju epidemiološke situacije te se mole cijenjeni izlagači i građani za razumijevanje.
   

LISTOPAD 2020.

 • Zagreb (28. listopada): Grad Zagreb i Gradonačelnik donijeli su odluku o uvođenju besplatnog parkiranja oko svih zdravstvenih ustanova u gradu Zagrebu, koja vrijedi od 28. listopada. Ova mjera bit će na snazi dok se epidemiološka situacija ne normalizira. Popis ulica i više informacija dostupno je na poveznici
 • Zagreb (24. listopada): Za blagdan Svih svetih, osiguran je besplatan prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama koje će prometovati prema većim gradskim grobljima. Od 23. listopada se u promet uključuju dodatni prijevozni kapaciteti kako bi se mogle ispoštovati sve epidemiološke mjere. Više informacija dostupno je na poveznici


RUJAN 2020.

 • 13. listopada: Donesen je program mjera za grad Zagreb koji se odnosi na povećanje broja javnog prijevoza i nošenja maski u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Više informacija dostupno je na poveznici
 • 15. rujna: Dodjeljuju se potpore poljoprivrednicima kao bespovratna novčana sredstva u obliku subvencija, radi povećanih troškova poput nemogućnosti izravnog trženja ili nemogućnosti trženja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na području Grada Zagreba, a uzrokovanih novim koronavirusom. Više informacija dostupno je na poveznici
 • 2. rujna: Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji s domovima zdravlja u rujnu organizira provođenje besplatnih online trudničkih tečajeva. Više informacija je na poveznici.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

RANIJE INFORMACIJE: 

ZAGREB: AŽURIRANO 19. KOLOVOZA

 • Uzimanje briseva za testiranje na novi koronavirus, uz uputnicu liječnika obiteljske medicine, osim u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, uzimaju se u sljedećim ambulantama za testiranje: Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22 TE Dom zdravlja Zagreb Istok - Grižanska 4. Uzimanje uzoraka obavlja se od 8 do 20 sati.
 • Mjere Grada Zagreba za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo uzrokovanih koronavirusom, aktivirane 1. travnja, produljuju na sljedeća tri mjeseca. Više informacija na poveznici.
 • Grad Zagreb krenuo je s podjelom besplatnih zaštitnih maski (dvije po osobi) koje se mogu preuzeti od 8 do 12 sati na sljedećim lokacijama: 218 mjesnih odbora Grada Zagreba (osobama starijim od 65 godina s prebivalištem ili boravištem na području Mjesnog odbora, a što se dokazuje osobnom iskaznicom ili drugim službenim dokumentom sa slikom) te lokacije Crvenog križa: Ilica 223 i Siget 18a (korisnici javnog gradskog prijevoza s važećom voznom kartom).
 • Od 26. lipnja će se korisnicima prava na prehranu u pučkoj kuhinji putem Ustanove „Dobri dom“ Grada Zagreba dijeliti po dvije zaštitne maske na lokaciji pučke kuhinje na kojoj uobičajeno preuzimaju obroke od 11 do 13 sati (Branimirova 35, Cerska 3 i Alfirevićeva 6).
 • U sklopu postupne normalizacije rada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, od 25. svibnja 2020. godine bit će omogućen rad u čitaonicama, prema ograničenom sustavu rada. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Od 18. svibnja ponovno su za javnost otvoreni muzeji: Etnografski muzej, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla, Galerija Klovićevi dvori te Muzejsko - memorijalni centar Dražen Petrović. Također, otvorena su i kazališta: Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatsko narodno kazalište, a uskoro će publika moći uživati i u predstavama Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, Zagrebačkog kazališta lutaka te Gradskog kazališta Trešnja, a dio programa na otvorenom izvodit će i Gradskog kazalište Žar ptica.
 • Kinoteka, jedino otvoreno kino u Zagrebu, počelo je sa svojim radom 18. svibnja. Više informacija dostupno je na poveznici.
  Od ponedjeljka, 11. svibnja u promet se puštaju tramvajske linije 1, 2, 4, 6, 9, 11 i 17, dok će tramvajska linija 14 povezivati Zapruđe i Park Maksimir. Trase tramvajskih linija, kao i važeće rasporede vožnje možete provjeriti ovdje.
 • Mobilna poslovnica Zagrebačkog holdinga, nakon stanke zbog epidemiološke situacije i preventivnih mjera, ponovno kreće s radom od 11. svibnja. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U sklopu mjera predviđenih za ugostitelje, omogućeno je proširenje odobrenih otvorenih terasa na javnim površinama i bez naknade. Više informacija dostupno je na poveznici. 
 • Upisi u dječje vrtiće kojima je osnivač Grad Zagreb, ove godine će se po prvi puta provoditi na daljinu odnosno elektroničkim putem. Prijave za upis djece u programe predškolskog odgoja i obrazovanja zaprimat će se od 25. svibnja 2020.
 • U sklopu druge faze postupne uspostave tramvajskog prometa, od ponedjeljka, 4. svibnja u promet su puštene tramvajske linije 5, 7 i 12. Linija 12 prometovat će izmijenjenom trasom: Ljubljanica – Ulica Grada Vukovara – Držićeva -  Šubićeva – Kvaternikov trg – Maksimirska - Dubrava, tramvajska linija 5 će prometovati svojom uobičajenom trasom: Prečko – Savska cesta – Ulica Grada Vukovara – Držićeva – Šubićeva – Kvaternikov trg - Maksimirska – Dubrava, a linija 7 (Savski most – Dubec) koja povezuje Dubec, prometovat će preko Novog Zagreba i novoizgrađenog remetinečkog rotora sa Savskim mostom. Više detalja pogledajte na poveznici.
 • U skladu s Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 24. travnja 2020. kojom se u sklopu prve faze popuštanja mjera uređuje radno vrijeme i način rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, zagrebačke tržnice kojima upravlja podružnica Tržnice Zagreb, od ponedjeljka 4. svibnja produljuju radno vrijeme radnim danom i subotom. Više detalja pogledajte na poveznici.
 • Na lokacijama domova zdravlja na području Grada Zagreba, uspostavljene su izdvojene ordinacije za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
 • Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
 • Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa ili  se javiti  u jednu od izdvojenih ordinacija od 8,00 -20,00 sati, uz prethodnu telefonsku najavu: 
 
Dom zdravlja Zagreb - Centar
Av. V. Holjevca 22, tel: 01/6598 464 i 01/6598 463

Dom zdravlja Zagreb - Istok
Grižanska 4, tel:  01/2960 – 418  

Dom zdravlja Zagreb - Zapad
Prilaz baruna Filipovića 11, tel.: 091/ 3876 591  

U navedenim ordinacijama vrši se trijaža, savjetovanje, po potrebi i pregled, te uzimanje uzoraka za testiranje na koronavirus po uputi izabranog liječnika ili epidemiologa, uz prethodnu telefonsku najavu.
 
 • Od srijede, 29. travnja, u promet će biti puštene prve tri tramvajske linije koje će u ovoj fazi prometovati slobodnim prometnim koridorima. Tramvajska linija 3 prometovat će uobičajenom trasom: Ljubljanica – Ulica grada Vukovara – Savišće. Tramvajska linija 5 prometovat će izmijenjenom trasom: Prečko – Savska cesta – Ulica grada Vukovara – Žitnjak. Tramvajska linija 14 također će prometovati izmijenjenom trasom: Ljubljanica – Savska cesta – Jadranski most – Zapruđe, čime će nakon više od godinu i pol biti uspostavljen tramvajski promet preko obnovljenog remetinečkog rotora. Tramvajske linije prometovat će prema nedjeljnom rasporedu vožnje. Više pogledajte na poveznici.
 • Od ponedjeljka, 27. travnja, ZET u promet pušta 111 autobusnih linija koje će voziti prema prilagođenom redu vožnje. Više pročitajte na poveznici
 • Uspostavom javnog gradskog prijevoza u ponedjeljak 27. travnja 2020., mijenjaju se i mjere besplatnog parkiranja u javnim garažama i na javnim parkiralištima. Više informacija o aktualnim mjerama, dostupno je ovdje.
 • Od 22. travnja reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta radit će po starom radnom vremenu od ponedjeljka do subote od 6:30 do 20 sati. Nedjeljom i blagdanima neće raditi.
 • Stožer civilne zaštite RH prihvatio je prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i donio Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije. To znači da se stanovnici Zagrebačke županije od sada mogu bez e- propusnice kretati unutar Zagrebačke županije i Zagreba. Cijela Odluka dostupna je OVDJE.
 • Knjižica aktivnosti za cijelu obitelj izrađena je u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, a sastoji se od 50 aktivnosti koje se od „običnih igara“ razlikuju po tome što su usmjerene na razvoj socio-emocionalnih kompetencija, komunikacijskih vještina, jačanje psihološke otpornosti, poticanje zajedništva, kohezije i boljeg upoznavanja samih sebe, ali i članova obitelji. Uključuju puno zabavnih elemenata kako bi vrijeme brže prošlo, a i kako bismo oplemenili naše živote smijehom, optimizmom te i na taj način gradili imunitet – tjelesni i emocionalni. Knjižicu možete preuzeti ovdje: 50 AKTIVNOSTI ZA CIJELU OBITELJ.
 • Temeljem Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva radno vrijeme tržnica bit će od 8 do 13 h. Radit će sljedeće tržnice: Dolac, Utrina, Jarun, Prečko, Gajnice, Trešnjevka, Kvatrić, Špansko, Volovčica, Dubec, Trnsko, Botinec, Vrapče, Sesvete, Kustošija te drive-in tržnica na adresi Slavonska avenija 50A. Radit će i ribarnice na lokacijama Dolac, Trešnjevka te Utrina. Više informacija o radu tržnica na području grada Zagreba dostupno je ovdje.
 • Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća je započela redovno proljetno pranje javno prometnih površina u gradu Zagrebu, s ciljanim prilagodbama uslijed pandemije koronavirusa. Oprane su površine oko bolnica i nastavlja se s pranjem javno prometnih površina oko domova zdravlja, ambulanata gdje se obavlja testiranje na koronavirus, uži centar grada, Glavni kolodvor i tramvajska okretišta. Nakon toga nastavlja se s redovnim programima proljetnog pranja grada.  
 • Centar za rehabilitaciju ERF-a nudi besplatno savjetovanja putem telefona vezano uz različita područja razvoja djeteta koja vas mogu brinuti. Sve detalje pronađite na linku.
 • Online tržnice Grada Zagreba platforma je koja neposredno povezuje kupce i lokalne proizvođače domaće hrane s područja Zagreba i okolice, a s ciljem olakšanja njihova poslovanja koje je ugroženo pojavom koronavirusa. Pristupiti joj možete putem poveznice.
 • S obzirom na okolnosti da je PU Zagrebačka do daljnjega prestala s izdavanjem potvrde o mjestu prebivališta/boravišta, podružnica Zagrebparking omogućit će produljenje povlaštene parkirališne karte korisnicima javnih parkirališta koji na nju imaju pravo, bez obzira na navedenu potvrdu. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Gradonačelnik Grada Zagreba uputio je u proceduru izmjenu Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Zagreba za 2020. godinu prema kojoj se roditelji/ skrbnici korisnici dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb od 1. travnja 2020. u cijelosti oslobađaju plaćanja participacije u cijeni vrtića do opoziva Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu Vlade Republike Hrvatske. 
 • Zbog zaštite zdravlja i sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, od 30. ožujka 2020. godine, reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta radit će od ponedjeljka do subote, u vremenu od 9.30 do 17 sati, a nedjeljom će raditi dežurna reciklažna dvorišta RD Žitnjak (Čulinečka cesta 275) i MRD Podsused-Vrapče (Prigornica 2) u vremenu od 7.30 do 14 sati. Dodatne informacije s brojevima telefona potražite ovdje.
 • S ciljem ublažavanja negativnih posljedica na gospodarstvo Grada Zagreba uzrokovanih koronavirusom, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je predložio, a Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila prve mjere:
 • Poduzetnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zagreba oslobađaju se plaćanja zakupnine. Rok plaćanja zakupnine za ožujak 2020. produžuje se na 90 dana.
 • Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, utvrđeni iznos obveze komunalne naknade umanjit će se za 30%.
 • Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, a kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, oslobađaju se u potpunosti obveze komunalne naknade.Korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade. Mjere će se primjenjivati za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020, a ukoliko će se pokazati potreba za nastavak ovih mjera, gradonačelnik će u cilju očuvanja poslovanja poduzetnika Grada Zagreba kao i radnih mjesta produžiti rok njihove primjene.
 • Za najugroženiju skupinu građana od koronavirusa (umirovljenici), obveza podmirenja računa za režije i komunalnu naknadu koja je pod ingerencijom Grada Zagreba i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba, do daljnjega se produljuje za tri mjeseca od datuma dospijeća na uplatnicama.
 • Obustavljena je naplata parkiranja za zdravstveno-medicinsko i tehničko osoblje bolnica, kao i za građane koji koriste njihove usluge, te za djelatnike državnih i lokalnih tijela vlasti RH koji su angažirani u suzbijanju epidemije koronavirusa prema lokacijama bolnica te okolnim ulicama.
 • Za ljude pogođene potresom omogućeno je besplatno parkiranje u javnim garažama u centru, a besplatno je i na javnim površinama pogođenim potresom.
 • Nakon što je Stožer civilne zaštite RH donio Odluku o obustavljanju javnog gradskog prijevoza, Grad Zagreb je putem svog javnog gradskog prijevoznika ZET d.o.o. uveo na 17 linija izvanredni prijevoz radi prijevoza osoba s posla i na posao za one poslove koji se nisu prestali obavljati za vrijeme epidemije. Prijevoz na izvanrednim linijama je besplatan, a u prometu su 62 autobusa.
 • Svi građani čiji su stanovi i kuće nastradali u potresu tako da se u njima ne može stanovati, do daljnjeg se oslobađaju plaćanja režija.
 • Knjižnice grada Zagreba nude građanima niz online usluga na www.kgz.hr. 
  Članovi KGZ-a uz svoj članski broj i pin, mogu čitati više od 600 naslova e-knjige na četiri različita uređaja: mobitelu, tabletu, e-čitaču ili računalu. Također potražite besplatne eKnjige na popisu koji su sastavile Knjižnice grada Zagreba: http://www.kgz.hr/hr/e-izvori/besplatne-eknjige-5189/5189 .
  Ako pripremate bilo kakav stručni rad, knjižničari vam mogu pomoći putem usluge „Pitajte knjižničare“ (https://www.knjiznica.hr/pitajte-knjiznicare/. Vrijedne Digitalizirane zbirke (https://digitalnezbirke.kgz.hr/ ) svim zainteresiranima omogućuju pregledavanje mnoštva knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i druge građe. 
 • Važna obavijest za korisnike RSC Jarun i SRC Bundek: Temeljem Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja kulturnih i sportskih događanja koja je stupila na snagu 19. ožujka 2020., a u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa, obavještavaju se i mole svi korisnici otvorenih objekata (RSC Jarun i SRC Bundek) sljedeće: da se radi osobne sigurnosti i sigurnosti drugih korisnika pridržavaju zadanih protuepidemijskih mjera te strogih mjera socijalnog distanciranja, da izbjegavaju bliske osobne kontakte u razmaku od najmanje jednog metra na otvorenom prostoru te veća okupljanja kao i da ako tijekom korištenja objekata koriste sprave ili dolaze u dodir s drugim površinama obavezno koriste zaštitne jednokratne rukavice.
 • Zabrana posjeta domovima za starije i nemoćne
 • Stožer civilne zaštite preporučuje izbjegavati skupove na kojima se okuplja više od 5 ljudi.
 • Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. prekida se redoviti odgojno-obrazovni proces u dječjim vrtićima te u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba. Zaposleni u odgojno- obrazovnim ustanovama dužni su biti na radnim mjestima. Roditelji djece rane i predškolske dobi, te učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda koji ne mogu osigurati čuvanje, mogu dovesti djecu u pripadajuće odgojno- obrazovne ustanove.
 • Kulturne ustanove, kina i druga mjesta okupljanja dužna su poštivati preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, brojku do 100 osoba uključujući zaposlenike te higijenske standarde.
 • Noćni klubovi te ugostiteljski objekti također su dužni držati se preporuka i higijenskih standarda.
 • Do daljnjeg se otkazuju sve sportske priredbe i natjecanja.
 • Sportski objekti u gradu Zagrebu koristit će se samo za treninge vrhunskih sportaša uz pridržavanje svih higijenskih i sigurnosnih uputa, a korištenje objekata za rekreaciju i edukaciju nije dopušteno do daljnjega.
 • Tvornica kulture odgađa sve događaje do 15. travnja
 • Nacionalna sveučilišna knjižnica zatvorena je do daljnjeg i pružat će usluge “na daljinu”- djelatnici Knjižnice odgovarat će na telefonske upite i e-mailove. Građa Knjižnice može se pretraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom: Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv weba, Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova, Virtualne izložbe i Glagoljica.hr. Rok posudbe za sve trenutačno posuđene knjige produljen je do 20. travnja.
 • Zoološki vrt grada Zagreba zatvoren je za sve posjetitelje
 • Odgađa se provođenje postupka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika radi upisa u 1. razred osnovne škole.
 • Grad Zagreb otvorio je i besplatnu telefonsku liniju 0800 9999 koja je građanima na usluzi 24 sata na dan i na kojoj mogu dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus.
 • Grad Zagreb obavijestio je kako se neće morati plaćati puna participacija roditelja u cijeni vrtića kao ni programa produženog boravka u osnovnim školama. Iznos plaćanja umanjit će se za one dane koje djeca neće provesti u vrtiću, odnosno školi. Ista odredba vrijedi i za plaćanje školske prehrane.
 • Mole se svi pacijenti koji imaju respiratorne teškoće (kašalj, curenje nosa, povišenu temperaturu) da ne dolaze u prostore doma zdravlja već da prvo telefonom kontaktiraju svojeg liječnika.