Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

MDOMSP u suradnji s HZJZ-om i Nacionalnim stožerom civilne zaštite RH pooštrava mjere u svim ustanovama u sustavu socijalne skrbi za Splitsko-dalmatinsku, Osječko-baranjsku, Zagrebačku županiju i Grad Zagreb.

Podsjećamo da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u subotu, 20. lipnja 2020. godine dalo preporuku da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjeg budu ukinute posjete korisnicima koji koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi, a korisnicima ukinuti odlasci kući u posjet kako se za vrijeme boravka izvan smještaja u sustavu socijalne skrbi ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike.

21. lipnja 2020. godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nacionalnim stožerom civilne zaštite je dalo preporuku da se do daljnjega zabrane posjete u ustanovama koje pružaju smještaj u sustavu socijalne skrbi i na području Osječko-baranjske i Zagrebačke županije.
 
Naglašavamo da je Ministarstvo u komunikaciji s HZJZ-om tražilo da se provode pojačana testiranja zaposlenika i korisnika u sustavu socijalne skrbi na bolest COVID-19, s posebnim naglaskom na ustanove koje skrbe o starijim i nemoćnim osobama.
 
Također, Ministarstvo je prilagođavajući se trenutnoj epidemiološkoj situaciji uputilo zahtjev Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske da se u skladu s realnim potrebama opskrbe zaštitnom opremom ustanove u sustavu socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj.
 
Od početka pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Ministarstvo je poduzimalo i nadalje će poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako bi se pravovremeno zaštitila sigurnost i zdravlje najranjivijih skupina u društvu.
 
Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje bolesti COVID-19. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.
 
Donošenjem mjera u svrhu sprečavanja širenja bolesti COVID-19,  sustav socijalne skrbi će se nastaviti prilagođavat ovisno o epidemiološkoj situaciji jer pravovremena zaštita zdravlja korisnika i zaposlenika je najvažnija.
 
Ministarstvo apelira na sve pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi, korisnike i članove obitelji da se i dalje strogo pridržavaju navedenih uputa kako bi u što većoj mjeri zaštitili korisnike i zaposlenike od zaraze koronavirusom.