76 hrvatskih državljana vratilo se kući

76 hrvatskih državljana vratilo se kući

U Hrvatsku se vratilo 76 hrvatskih državljana iz talijanskih regija Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia i Veneto.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u koordinaciji s Veleposlanstvom RH u Rimu te Generalnim konzulatom RH u Trstu, proteklih je dana s nadležnim državnim institucijama Talijanske Republike i lokalnim tijelima regija Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia i Veneto dogovorilo drugu po redu repatrijaciju hrvatskih državljana. U Hrvatsku je stiglo 2 autobusa i 6 kombija s ukupno 76 hrvatskih državljana, 16 državljana Bosne i Hercegovine, 4 državljana Srbije i 2 Mađarske.

I ovog puta riječ je većinom o volonterkama i radnicama Udruge za djecu s posebnim potrebama „Naši snovi“ koje su usred krize uzrokovane pandemijom zatražili pomoć pri repatrijaciji, a koja im je omogućena zajedničkom suradnjom navedene Udruge i Generalnog konzulata RH u Trstu, uz pomoć Veleposlanstva RH u Rimu.

Današnja repatrijacija iz Talijanske Republike autobusom i kombijima samo je jedna u nizu nakon repatrijacijskog leta zrakoplovne kompanije „Croatia Airlines“ iz Rima za Zagreb, repatrijacijske linije katamarana „Jelena“ i „Marco Polo“ iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinija iz Ancone za Zadar, kao i repatrijacije autobusom prošlog mjeseca. Ukupan broj repatriranih putnika iz Talijanske Republike iznosi 219, a navedenom broju treba pridodati i niz hrvatskih državljana koji su u proteklom periodu pojedinačno napuštali Talijansku Republiku uz pomoć kako Veleposlanstva u Rimu, tako i generalnih konzulata u Trstu i Milanu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovim putem zahvaljuje talijanskim vlastima na pomoći pri organizaciji povratka hrvatskih državljana u Hrvatsku, te preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske nastavlja s repatrijacijom, odnosno povratkom hrvatskih državljana u Hrvatsku.