Aplikacija „Stop COVID-19“ od sada funkcionira i prekogranično

Aplikacija „Stop COVID-19“ od sada funkcionira i prekogranično

Uspostavljena je prekogranična razmjena podataka hrvatske aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU. To je rezultat odluka i preporuka Europske komisije te tehničkih i sigurnosnih zahtjeva Mreže za e-zdravstvo i drugih europskih tijela.

Time je Hrvatska postala sedma po redu zemlja EU, uz Dansku, Njemačku, Irsku, Italiju, Latviju i Španjolsku, koja putem federacijskog pristupnika (European Federation Gateway Service) razmjenjuje „zaražene ključeve“ i tako omogućuje anonimno obavještavanje inozemnih kontakata o postojanju rizika od zaraze bolesti COVID-19.
 
Instaliranjem aplikacije, uz uključivanje postavke za prekograničnu razmjenu podataka, osigurat ćete da obavijest o izloženosti dobijete i u slučaju putovanja u inozemstvo ili interakcije s korisnicima drugih ovlaštenih COVID-19 mobilnih aplikacija u Hrvatskoj. Prekogranična razmjena podataka među nacionalnim mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata definirana je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1023 od 15. srpnja 2020. godine.
 
Što više ljudi koristi aplikaciju, to je vjerojatniji pozitivan učinak na borbu protiv virusa i bolje ćemo moći ocijeniti njezinu učinkovitost. Svaka uspješna notifikacija znači potencijalno spašen život. Stopa preuzimanja u EU-u trenutačno je od 1 % do 38 % stanovništva, ovisno o državi članici. No čak i pri niskoj upotrebi, moguće je napraviti razliku: istraživači kažu da na 15% može imati značajan utjecaj na širenje i smrtnost. Zbog toga se svi koji imaju dostupnu aplikaciju potiču da je instaliraju i da je koriste kako bi obavijestili druge nakon pozitivnog rezultata na test.


Kako uključiti opciju da se zaraženi ključevi podijele i prekogranično?

Android


iOS


###Izradu aplikacije opisane na ovoj web stranici financirala je Europska unija iz Instrumenta za hitnu potporu u sklopu projekta "Mobile applications to support contact tracing in the EU’s fight against COVID-19: Common EU Toolbox for Member States".
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i ni na koji se način ne smatra da odražava stajališta Europske unije.

The development of the application described on this webpage was funded by the European Union from the Emergency Support Instrument within the project "Mobile applications to support contact tracing in the EU's fight against COVID-19: Common EU Toolbox for Member States".
The contents of this webpage are the sole responsibility of the Ministry of Health of the Republic of Croatia and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.