Plenković: Pandemija ne jenjava, sve pozivam na oprez i poštivanje ključnih mjera zaštite od korona virusa

Slika /vijesti/plenkovic.jpg

Premijer Plenković osvrnuo se na, u proteklih nekoliko dana, nešto povećan broj novozaraženih od koronavirusa.

"Nakon tri tjedna zatišja, od 23. svibnja do 12. lipnja, imali smo samo šest slučajeva zaraze, dok posljednjih dana bilježimo porast: od prošlog vikenda, ukupno preko 20 oboljelih. Smatramo razumljivim da su se, nakon dva mjeseca ograničenog kretanja za trajanja restriktivnih mjera i dolaskom lijepog vremena, naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo više opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan", upozorio je Plenković.

U svijetu oboljelo više od 140.000 ljudi, dvaput više u odnosu na početak travnja
Navedene je brojeve kontekstualizirao s onim što se zbiva u svijetu. "Pandemija ne jenjava, broj novooboljelih u svijetu nije bio nikada veći nego što je ovih dana. To su realnosti. Samo je jučer u svijetu oboljelo više od 140.000 ljudi, što je dva puta više od broja početkom travnja, kad je u Hrvatskoj bio vrhunac prvoga vala", istaknuo je, dodajući da se pandemija pojačala u našem okruženju u posljednjih mjesec dana tako da je broj aktivnih slučajeva p u Sjevernoj Makedoniji porastao sa 370 na 2500, u Albaniji sa 175 na 600, a u zadnjih deset dana, broj aktivnih slučajeva u susjednoj Bosni i Hercegovini skočio je sa 450 na gotovo 800, u Srbiji s 220 na 750.
 
"To su sve razlozi za povišen oprez", napomenuo je Plenković.
 
"Činjenica je da je većina slučajeva oboljenja koje imamo u posljednjim danima, praktički ona vrsta slučajeva da su se naši sugrađani vratili, ili iz BiH ili iz Srbije, čini mi se i nešto iz Slovenije, čini mi se da je to bio samo jedan slučaj od ovih koje pratimo", naglasio je.
 
Normalno funkcioniranje države u interesu je hrvatskoga gospodarstva, osobito turizma
"Stoga apeliram na sve naše sugrađane, da budu vrlo oprezni, upravo onako kako se sugerira cijelo vrijeme. U interesu je hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga turizma normalno funkcioniranje države, da što više reaktiviramo gospodarstvo", naveo je premijer, dometnuvši da to podrazumijeva i otvaranje granica s onim zemljama koje imaju sličnu epidemiološku sliku.
 
"No moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu. To se posebno odnosi i na izbjegavanje rukovanja, pranje ruku, i dezinfekciju. To su elementi preventive koji su najučinkovitiji i ne bi bilo dobro da ih zaboravimo, kako bismo spriječili kakvo veće širenje i da vodimo računa o oprezu", podsjetio je.
 
Najavio je za idući tjedan posebnu tematsku raspravu na sjednici Vlade o svemu što moramo učiniti kako bismo pripremili daljnju obranu od pandemije koronavirusa.
  
Odlične brojke u vezi sa zajmovima za pomoć poduzetnicima
"Mislim da su podaci koje ima Minstarstvo gospodarstva sjajni, riječ je o programu zajmova za obrtna sredstva do 750.000 kuna sa trenutnom alokacijom od 95 milijuna eura", ocijenio je.
"Po programima koji su napravljeni ti zajmovi, zaprimljeno je 5.128 zahtjeva te je već dosegnut limit prve alokacije tih sredstava. Do sada je, za gotovo 900 poduzetnika, izdvojeno 343 milijuna kuna, to je dakle, još jedna od naših važnih mjera koje omogućuju zadržavanje radnih mjesta" ističe Plenković, najavivši da na današnjoj sjednici Vlada ima dopunu tog programa koji će omogućiti daljnje kreditiranje naših poduzetnika.
 
Potpore poduzetnicima: Do 800 tisuća eura za "COVID-19 zajam za obrtna sredstva", a milijun eura za ESIF jamstva
Što se tiče situacije sa koronavirusom, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić naglasio je da Hrvatska i dalje ima povoljnu epidemiološku sliku, ali naglasio da „građani moraju biti svjesni da broj žarišta zaraze u svijetu i broj novooboljelih u hrvatskom okruženju raste“.
„Stoga je nužno daljnje pridržavanje mjera opreza, poštivanje fizičke udaljenosti i maksimalno odgovornim ponašanjem prevenirati širenje zaraze“, zaključio je.
 
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nam je „današnja situacija još jedna vrsta upozorenja da je virus tu, što zapravo neprestano i ponavljamo“. Dodao je da su brojne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su izdane tu da bismo ih se svi skupa pridržavali.
 
„Važno je da naši građani ne putuju u inozemstvo, pogotovo ove zemlje okruženja, ukoliko to nije nužno, a pri povratku da se ponašaju odgovorno“, kazao je ministar Božinović i dodao da se, što se tiče Stožera, stalno prati i analizira situacija, a odgovorno ponašanje je uvjet je da se povoljna epidemiološka situacija drži pod kontrolom što je pretpostavka funkcioniranja gospodarstva.
 
Dopunama programa mogućnost dodjele potpora i onima koji su iskoristili postojeće limite potpora malih vrijednosti
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat pojasnio je da je Europska komisija usvojila dokument pod nazivom Komunikacija Privremeni okvir kako bi omogućila državama članicama da iskoriste punu fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama radi pomoći gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa.
 
Također, Europska Komisija je usvojila i Program potpora HAMAG-BICRO-a izrađen na temelju Privremenog okvira, kojim su odobrene potpore u obliku zajmova u iznosu 350 milijuna kuna i potpore u obliku jamstva u iznosu 420 milijuna kuna, a koji će primjenjivati zaključno do 31. prosinca 2020. godine.
 
„Konkretno, državama članicama omogućuje se dodjela državnih potpora mikro, malim i srednjim poduzetnicima za financiranje hitnih potreba za likvidnošću uzrokovane pandemijom COVID-19 iz Privremenog okvira do 800.000 EUR za "COVID-19 zajam za obrtna sredstva", kazao je ministar.