O bolesti

O bolesti

Koronavirus je novi soj virusa, koji do sada nije bio otkriven kod ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nazvala SARS-CoV-2, a bolest koju uzrokuje COVID-19. Otkriven je u Kini krajem 2019. godine. 

Prema dostupnim informacijama, infekcija koronavirusom najčešće uzorkuje simptome poput povišene temperature, suhog kašlja, nedostatka zraka te naglog gubitka mirisa, okusa ili promjene okusa, dok se rjeđe javljaju bolovi u tijelu, glavobolja, umor te povraćanje. Mnogi zarazu poistovjećuju sa simptomima gripe ili prehlade, a kako pravovremeno prepoznati simptome, saznajte na poveznici.
 
Osobi koja ima barem jedan od simptoma preporučuje se da se javi odabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnoj COVID ambulanti. Kako ne bi došlo do najgoreg ishoda i komplikacija zdravstvenog stanja, bitno je na vrijeme uočiti simptome i javiti se stručnjacima. Nemojte odlaziti liječniku prije nego ga nazovete!
 
U ovo vrijeme kada se moramo brinuti o svome i zdravlju naših bližnjih, bitno je držati se osnovnih epidemioloških preporuka kako bi spriječili zarazu koronavirusom – održavati fizički razmak, izbjegavati veća okupljanja, nositi maske i brinuti o pravilnoj higijeni. U nastavku možete vidjeti koji su simptomi ove zarazne bolesti i što trebate učiniti ako ih uočite. Prepoznajte simptome na vrijeme i brinite o svome zdravlju!