Odluka o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i sportskih i kulturnih događanja

Slika /slike/fotos.jpg

Stožer civilne zaštite RH 24. travnja 2020. donosi Odluku o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije.

Stožer civilne zaštite RH donio je 7. svibnja izmjenu prema kojoj je autoškolama dopušten rad od 7. svibnja 2020. Odluku možete pronaći ovdje. 

Stožer civilne zaštite RH donio je 3. svibnja izmjenu prema kojoj je salonima za masažu dopušten rad od 4. svibnja 2020. Odluku možete pronaći ovdje. 

Zbog mogućnosti prijenosa bolesti COVID-19, sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne su strogo se pridržavati protuepidemijskih mjera i stroge mjere fizičkog distanciranja iz ove Odluke te posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Stroga mjera fizičkog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva (2) metra u zatvorenom prostoru i jednog (1) metra na otvorenom prostoru.


Protuepidemijske mjere koje se nalažu ovom Odlukom su:
 • zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od pet (5) osoba na jednom mjestu
 • obustava rada poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine unutar trgovačkih centara, izuzev prodavaonica kojima je do dana primjene ove Odluke bio dopušten rad sukladno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja ("Narodne novine" broj 32/20 i 48/20)
 • obustava svih kulturnih djelatnosti, održavanja izložbi, revija i sajmova, izuzev rada knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
 • obustava rada ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja
 • obustava rada poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (primjerice: frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri)
 • obustava rada poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima  (saune, bazeni)
 • obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara
 • obustava svih sportskih natjecanja i organiziranih treninga, izuzev treninga sportašica i sportaša I. I II. kategorije u pojedinačnim sportovima te treninga seniorskih ekipa koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
 • obustava održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola
 • obustava rada autoškola i škola stranih jezika
 • obustava vjerskih okupljanja

Protuepidemijska mjera iz podstavka 5.  određuje se do 3. svibnja 2020. godine.
Protuepidemijska mjera iz podstavka 11. određuje se u do 1. svibnja 2020. godine.


Poslovni subjekti kojima nije obustavljen rad ovom Odlukom te organizatori javnih događanja i okupljanja koja nisu zabranjena, obvezni su pridržavati se svih općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje na svojim mrežnim stranicama. 

Preporuke za sprječavanje infekcije možete pronaći ovdje: 

Trgovine koje započinju s radom
Uslužne djelatnosti 
Zadržavanje ljudi u zatvorenim prostorima
Knjižnice i antikvarijati
Muzeji, galerije i ostalei izložbeni prostori
Maske za lice, medicinske i zaštitne maske
Trening športaša i športašica I. II. kategorije


Poslodavci su obvezni:
 • organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu
 • otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih
 • zabraniti dolazak na radna mjera radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebni suhi kašalj i kratki dah.

Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor nad provedbom ove Odluke koja se primjenjuje od 27. travnja 2020. godine.

Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja ("Narodne novine" broj 32/20 i 48/20) i Odluka o iznimnoj obustavi mjere ograničenje rada prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal zbog saniranja posljedica potresa u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji ("Narodne novine" broj 38/20) stavljaju se izvan snage danom primjene ove Odluke.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u "Narodnim novinama". 

Odluku možete pronaći ovdje.