Odluka o uvođenju posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mjera

Slika /vijesti/Opasnost.jpg

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio je u ponedjeljak, 23. ožujka odluku o uvođenju stalne pripravnosti epidemiologa unutar zdravstvenog sustava bez obzira na mjesto rada i poslodavca. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovlašten je koordinirati sve Zavode za javno zdravstvo na lokalnoj i županijskoj razini te naložiti pojedine konkretne, organizacijske i epidemiološke mjere ukoliko bude potrebno.

Svi lokalni i županijski Zavodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dužni su osigurati ispomoć u vrijeme epidemije uzrokovane koronavirusom od strane svih liječnika, zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja te osigurati ukoliko je potrebno i dežurstva odnosno smjenski rad.

Zavodi se dodatno obvezuju  uspostaviti informatičku platformu za evidentiranje i kontinuirano praćenje osoba pod zdravstvenim nadzorom te dnevno dostavljati Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo izvješća o epidemiološkoj slici na području ovlasti Zavoda.

Izvješća moraju sadržavati broj prijavljenih slučajeva oboljelih od koronavirusa te njihove kontakte koji su stavljeni pod nadzor, kao i dodatne informacije o oboljelima, o njihovim kontaktima, epidemiološkoj slici na terenu te eventualnim poteškoćama s kojima se epidemiolozi sreću na terenu.