Popis online kulturnog sadržaja

Slika /vijesti/photo-1582152492243-a32086530356%5B2%5D.jpg
AŽURIRANO 23. RUJNA


Na jednom mjestu Ministarstvo kulture ponudilo je raznolik kulturni sadržaj kojim se mogu upotpuniti dani provedeni kod kuće te time pridonijeti očuvanju javnog zdravlja.

FILM​
  • 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival (8.-12. rujna): Projekcije srednjoškolskih filmova u konkurenciji bit će održane online, a svečano otvorenje kao i zatvaranje Festivala bit će dostupno na web stranici i društvenim mrežama. Raspored online projekcija dostupan je na poveznici.   
  • Kinoklub Zagreb pripremilo je online radionicu „Nisam od jučer II“ u čijem je središtu odnos prema arhitekturi. Prijave se šalju na e – mail adresu radionice @kkz.hr i traju do 11. srpnja. Više informacija nalazi se na poveznici.
  • Kino Europa Online, platforma za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, do subote 16. svibnja donosi besplatnu projekciju nagrađivanog srpskog filma "Krugovi" Srdana Golubovića. Kod za besplatno gledanje filma je KRUGOVI. Više informacija dostupno je na poveznici
  • Kino Tuškanac najavljuje veliku online retrospektivu Ingmara Bergmana koja će se započinje ponedjeljak, 18. svibnja u 20 sati kada kino Tuškanac online prikazuje remek-djelo Persona (1966), jedan od najuspjelijih filmova Ingmara Bergmana i jedno od ključnih ostvarenja modernizma. Film će biti raspoloživ putem poveznice i promo koda na web stranici Kina te dostupan za besplatno gledanje 24 sata. Detaljne informacije o programu te upute o korištenju dostupne su na web stranici kina Tuškanac http://kinotuskanac.hr/
  • U novom tjednu virtualnog programa na volimdokumentarce.net, Restart i Dokukino online donose kritički intonirane dokumentarce proslavljenih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera na temu kolonijalizma. Više informacija dostupno je na poveznici
    Filmovi snimljeni na radionici Kućnog filma svoju će premijeru održati virtualno na Facebook stranici i YouTube kanalu KKZ-a, od četvrtka, 7. svibnja do nedjelje 10. svibnja u 20 sati. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Smaragdni eco film festival (SEFF), putujuće filmsko događanje posvećeno zaštiti prirode i okoliša, ove se godine neće održati na uobičajenim rutama, već online, dok će se pobjednici proglasiti u Zagrebu, 21. lipnja 2020. godine. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula pridružuje se ovogodišnjoj proslavi Dana Grada Pule koji se obilježava 5. svibnja tako što će na službenim društvenim stranicama prikazati online film „Pula i njezino kazalište“. Riječ je o prošlogodišnjem obljetničkom uratku, dugometražnom filmu s igranim elementima u režiji Katarine Radetić i proizvodnji Medvid produkcije. Više informacija dostupno je na poveznici
  • Kino Mediteran počelo je s projekcijama filmova putem live stream-a te su najavljene projekcije za svibanj koje će se održavati četvrtkom i nedjeljom u 21 sat. Više informacija dostupno je na poveznici
  • U okviru promocije filmske nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva, na Youtube kanalu HDA-a prikazuju se reprize programa Filmski četvrtak u HDA-u. U ponedjeljak, 4. svibnja prikazivat će se i kratkometražni nijemi film "Zagreb i njegove znamenitosti" u okviru programa "Zagreb na filmu" koji je dostupan na poveznici. Dostupan je i program od devet kratkometražnih filmova na temu Reklamni filmovi 1920-ih i 1930-ih koji možete pronaći na poveznici
  • Kinoteka pokreće online filmski magazine pod nazivom Kino teka čiji je cilj u trenutnim okolnostima otvoriti prostor za druženje, upoznavanje, raspravu i promišljanje filmskih djela, autorskih opusa, žanrova i ostalih filmskih te umjetničkih tema. Prvo izdanje bit će objavljeno u ponedjeljak, 4. svibnja. Više informacija dostupno je na poveznici. 
  • 12. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Go Short održava se u virtualnom izdanju od 15. travnja do 13. Svibnja. Putem festivalske online platforme prikazat će se 155 naslova, od kojih su 45 u natjecateljskim programima u sklopu kojih se nalaze i hrvatski animirani filmovi. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Gradsko dramsko kazalište Gavella, od 27. travnja,  počelo je s projektom Gavelllina dalekoKOVIDnica te će na službenom You Tube kanalu prikazati nekoliko predstava iz bogate kazalište arhive. Svakog ponedjeljka od 18 sati do četvrtka u ponoć predstave će biti dostupne bez naknade te ih možete pratiti na poveznici.
  • Dokumentarni film o Ansamblu LADO pod nazivom "70", svoju nacionalnu premijeru imat će na Svjetski dan plesa 29. travnja na Trećem programu Hrvatske televizije s početkom u 18.55 sati, a repriza dokumentarnog filma moći će se pogledati u nedjelju 3. svibnja u 10:10 sati, također na Trećem programu HTV-a.
  • Produkcijski studio Kreativni sindikat pripremio je tridesetak animiranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova višestruko nagrađivanih autorica i autora te ih je objavio putem Vimeo platforme. Filmovi su dostupni na poveznici.
  • Animafest Zagreb nudi novi online program u sklopu kojeg će objavljivati odabrane filmove prijašnjih izdanja. Program Animafest Insights namijenjen je svim ljubiteljima animacije te je dostupan na mrežnim i društvenim stranicama festivala. Program je osmišljen s idejom da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na festivali, ali i da podsjeti na iznimne uspjehe koje animacija bilježi kroz godine. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • KIKI, međunarodni festival filmova za djecu, nudi online program “KIKI u karanteni” u sklopu kojeg se na Facebook stranici objavljuju naslovi koji su se prikazivali na festival proteklih osam sezona. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Zagreb film potrudio se razveseliti najmlađe pa se na YouTube kanalu može pogledati i 31 epizoda Malih letećih medvjeda u ukupnom trajanju od 730 minuta.
  • Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Split otvorio je na servisu MUBI posebnu stranicu putem koje omogućavaju tri mjeseca potpuno besplatnog online pristupa filmovima. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Kroz eter Kulturnog radija emitirat će se vijesti iz kulture, radio drame, intervjui s umjetnicima i recenzije. Uskoro kreće i You Tube verzija, a zasada emisije možete poslušati ovdje.
  • Na platformi Kino Europa Online zasada je dostupno četrdesetak filmskih naslova prikazivanih tijekom razdoblja kada je kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. U narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se kodovi za besplatno gledanje odabranih naslova. Platforma je dostupna na službenoj stranici https://kinoeuropa.hr/.
  • Kino Valli u suradnji s mrežom MUBI sljedeća tri mjeseca za sve ljubitelje filma osigurava brojne naslove na originalnom jeziku, od neovisnih, suvremenih do art-filmova, a koji su dostupni na poveznici https://mubi.com/kinovalliplus
  • Kino Tuškanac u suradnji s mrežom MUBI svojoj publici nudi tri besplatna mjeseca gledanja brojnih filmskih naslova. Posjetitelji kina Tuškanac, MUBI-ju mogu pristupiti putem pristupne poveznice koja se nalazi na službenoj stranici https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24303
  • Svakog ponedjeljka, srijede i petka Festival Tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju naslove filmova s tematikom o izbjeglicama. Filmovi će biti dostupni na digitalnim platformama Festivala Tolerancije. Više informacija o filmovima nalazi se ovdje.
  • Na popularnoj platformi MUBI je otvorena posebna stranica za posjetitelje Art-kina koji u naredna tri mjeseca imaju opciju potpuno besplatnog gledanja svih filmova. Više informacija dostupno je na poveznici
  • Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 7. travnja 2020. godine. Program će se odvijati u suradnji s platformom croatian.film. Više informacija potražite ovdje.
  • R+ platformi pridružio se Massimo koji je od 1. travnja u 20 sati domaćin talk showa Večernji razgovori. Detaljan raspored emisija i priča dostupan je na službenoj stranici https://rplus.video/
  • U četvrtak, 2. travnja, u 20 sati, Pulska filmska tvornica će na svojoj Facebook stranici uživo predstaviti sedamnaestogodišnjeg pulskog filmskog stvaratelja Kajana Bulića. S autorom će razgovarati Igor Zenzerović, a uz prezentaciju i prikazivanje tri Kajanova kratkometražna igrana filma - Runnaways, Pagliacci i Pijunova igra, vodit će se i rasprava kojoj se publika može priključiti putem Facebook-a i uživo postavljati pitanja, komentirati te započeti razgovor sa samim autorom.
  • Na Facebook stranici pod nazivom [email protected] – Kultura u Osijeku svakodnevno se objavljuje+u domaći i svjetski online sadržaji kulturnog karaktera.
  • Pučko otvoreno učilište Samobor pokrenulo je online program pod nazivom “POU S VAMA DOMA” u sklopu kojeg nudi kulturnih, obrazovnih i informativnih sadržaja za različite uzraste kojem je cilj pomoći građanima da ostanu kod kuće na što lakši i bolji način. Više informacija o programu dostupno je ovdje.
  • Od sada je na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra moguće pronaći popis svih online mjesta koja nude besplatan streaming filmova domaće i inozemne produkcije. Popis se redovno ažurira i dostupan je ovdje
  • Riječka udruga Filmaktiv daje mogućnost besplatnog gledanja svojih filmova na Vimeo stranici
  • Redatelj i producent Dejan Aćimović omogućio je besplatno gledanje dječjeg filma Anka i dokumentarnog fillma o hrvatskom paraolimpijcu, Darku Kralju. Film Anka možete pogledati ovdje uz lozinku andrijaa, a film Kralj možete pogledati ovdje uz lozinku milicaa
  • Debitantski dugometražni igrani film redatelja Nevija Marasovića The Show Must Go On od sada je dostupan za besplatan streaming na Vimeo kanalu. A ovdje možete pogledati i redateljev dugometražni film Vis-À-Vis 
  • Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se aktualnom trendu približavanja kulturno-umjetničkog sadržaja publici u Hrvatskoj i svijetu te u narednim danima uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje
  • Novu digitalnu platformu R+ utemeljio je RAFF film festival s idejom da postane mjesto gdje će se zainteresirani moći kreativno izraziti, podijeliti svoje priče, iskustva i još mnogo toga. Sadržaje možete pratiti ovdje
  • Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR, omogućila je besplatan sadržaj na svojim stranicama. Svaki besplatan film bit će dostupan od subote do petka na službenoj stranici.
  • Festival mediteranskog filma Split i projekt Kino Mediteran osigurali su 22 filma koji se besplatno mogu pogledati uz korištenje promo koda dostupnog na službenoj stranici
  • Restart poklanja 20 besplatnih filmskih naslova, a ostatak kolekcije koja se sastoji od dokumentarnih filmova dostupan je uz minimalnu naknadu na službenoj stranici
  • 16. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će dio programa za usavršavanje filmskih profesionalaca, ZagrebDox Pro, u online okruženju u terminu od 15. do 23. ožujka na službenoj stranici
  • U natjecateljske programe Međunarodnog festivala u Vilniusu uvrštena su i tri hrvatska filma. Festival se održava od 19. ožujka do 2. travnja u online obliku na službenoj stranici
  • Motovun Film Festival partner je novog online festivala pod nazivom My Darling Quarantine. Svakoga tjedna Motovun Film Festival će birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih filmova na službenoj stranici
  • Na platformi Croatian.film moguće je pogledati hrvatske kratkometražne filmove u visokoj rezoluciji te kroz dodatan informativni sadržaj saznati vijesti iz hrvatske kinematografije i upoznati se s hrvatskim filmašima i uspješnim produkcijama kroz intervjue.

IZLOŽBE
  • Virtualno izdanje 24. Međunarodnog festivala čipke (11.-30. rujna): Posjetitelji će moći virtualno prošetati izložbenim prostorima pavlinskog samostana u Lepoglavi. U toj će šetnji, uz lepoglavsku čipku te čipku iz Bugarske – zemlje partnera 24. Međunarodnog festivala, posjetitelji moći vidjeti i čipke koje su u Lepoglavi trebali izložiti i ostali sudionici festivala. Aktivnosti manifestacije pratite na web stranici i društvenim mrežama.
  • Državni arhiv u Sisku predstavlja svoju novu, treću u nizu virtualnu izložbu Od početnice do slovnice, kao dio ciklusa virtualnih izložbi koje je Arhiv pokrenuo na svojim web stranicama u povodu Međunarodnog dana arhiva, 9. lipnja, a koje će nastaviti postavljati sve do Međunarodnog dana arhiva 2021. godine. Izložba je dostupna na web stranicama Državnog arhiva u Sisku od 1. do 30. rujna 2020. godine. Više informacija nalazi se na poveznici
  • Zavičajni muzej Ogulin omogućio je virtualnu šetnju muzejom uz ugrađeni muzejski, audio vodič, Google Maps lokacij, kontakt informacija te informativni tekst na hrvatskom i engleskom jeziku. Virtualna šetnja dostupna je na poveznici.
  • Hrvatski športski muzej prenio je izložbu Franjo Bučar (25.11.1866. – 26.12.1946.) u elektronički format koji dostupan svima na službenoj stranici.  
  • Arheološki muzej Zagreb pripremio je virtualno izdanje izložbenog postava u kojem djeca i mladi kroz igru i zabavu, slažući puzzle, mogu naučiti nešto o Slavenima i Avarima. Zabavni sadržaj virtualnog muzeja dostupan je na poveznici
  • Katalogom „Muzej Vukovara u progonstvu - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992. - 2018.“ ukazuje se na vrijednost donacije te se osvjetljava put nastanka Zbirke od prvotne ideje do stalnog postava, prateći ujedno i obnovu kompleksa dvorca Eltz i Gradskog muzeja Vukovar. Zbirka koja obuhvaća više od 1800 djela hrvatskih i europskih umjetnika nastala je u vrijeme dok je Gradski muzej Vukovar djelovao u progonstvu u prostorima Muzeja Mimara u Zagrebu za vrijeme okupacije Vukovara i dostupna je na poveznici.
  • Virtualna izložba „Iz školskih udžbenika povijesti – remix“ prikazuje najpoznatije predmete koje čuva Arheološki muzej u Zagrebu, a koji se pojavljuju fotografijom u svim hrvatskim udžbenicima za nastavu povijesti. Osim fotografija predmeta, virtualna izložba sadrži visoko kvalitetne 3D modele i elemente 3D šetnje stalnim postavom omogućujući gledatelju novo i interaktivno iskustvo. Izložba je dostupna na poveznici.
  • Virtualna izložba Jane Žiljak Gršić "Latinica i glagoljica", koja pisma koristi kao rasternu jedinici čijim je umnožavanjem stvorena grafika portreta, otvorena je u Galeriji AZ u Zagrebu. Izložba se može pogledati na poveznicama:
    https://jana.ziljak.hr/slova1.pdf
    https://jana.ziljak.hr/slova2.pdf
    https://jana.ziljak.hr/slova3.pdf
    https://jana.ziljak.hr/slova4.pdf
  • Udruga Drugo more najavljuje razgovor s austrijskim umjetnikom Oliverom Resslerom koji će se prenositi uživo putem Facebook stranice u srijedu, 3. lipnja, u 19 sati. Poveznica na prijenos razgovora objavit će se u srijedu na internetskoj straniciFacebook stranici i Facebook stranici događanja 
    U četvrtak, 4. lipnja, u 21 sat, predstavit će se drugo izdanje virtualnog Galića pod nazivom “Kriza nam je velika prilika”. Poveznica na izložbu će u terminu otvorenja biti objavljena na službenoj stranici  i Facebook stranici Hrvatske udruge likovnih umjetnika
  • Izložba Mihovil Pansini druga je u virtualna izložba u okviru projekta “Znameniti Korčulani” koji je osmišljen s ciljem popularizacije značajnih ličnosti iz korčulanske prošlosti koje su dale svoj doprinos kulturnom i društvenom razvoju Korčule, Hrvatske, Europe i svijeta. Izložba je objavljena na portalu Virtualna Korčula na poveznici
  • Devetnaesto izdanje "The Best in Heritage" konferencije koja okuplja najbolje muzejske i baštinske projekte iz cijelog svijeta ove godine održat će se virtualno. Više informacija o programu dostupno je na poveznici.
  • Kao nastavak dugogodišnje suradnje Muzeja suvremene umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, studenti nastavničkog odsjeka Akademije izrađuju virtualne radionice namijenjene učenicima. Nastale kao odgovor na pandemiju i nemogućnost fizičkog dolaska učenika u Muzej, ovakve radionice zapravo otvaraju nove mogućnosti i oblike rada. U njima pak mogu sudjelovati učenici iz cijele Hrvatske koji se na ovaj način mogu upoznati se s fundusom i „prošetati“ se MSU-om iz svojih domova. Virtualne radionice dostupne su putem sljedećih poveznica: poveznica 1 i poveznica 2.
  • ​Studio -21- predstavio je virtualnu izložbu stripova Damira Žitka koja je, uz razgovor s autorom, dostupna na poveznici.
  • S obzirom na to da se ove godine Međunarodni dan muzeja obilježava u specifičnim okolnostima pandemije COVID 19 virusa, u skladu s mogućnostima Muzej antičkog stakla u Zadru u okviru manifestacije na svojim web stranicama predstavlja izložbeni projekt „Od palače do (virtualnog) muzeja“. Više informacija dostupno je na poveznici
  • Zagrebačka galerija Greta pokrenula je online platformu "Greta VR" na kojoj autori mogu samostalno postavljati, a posjetitelji pregledavati recentne umjetničke radove u virtualnom prostoru galerije Greta. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja Narodni muzej Zadar obilježit će virtualnom izložbom kojom muzejski odjeli i stručne službe, svatko sa svog stručnog muzeološkog polazišta daju osvrt na parkove Zadra, a sve to oplemenjeno vizualnim prilozima iz fundusa i fototeke, kao i edukativnim igrama. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Cirkorama je u travnju 2020. objavila poziv za fotografije dječjeg kreativnog izražavanja u vrijeme karantene, s idejom da u virtualnoj zbirci zabilježi dječje trenutke u nesvakidašnjim uvjetima. Svi radovi pristigli do 27. travnja uvršteni su u animaciju koja je dostupna na poveznici. Virtualnu zbirku »Djetinjstvo na čekanju«, koja obuhvaća radove svih mladih autora i autorica dostupna je na poveznici
  • Etnografski muzej Istre, organizira promociju Vodiča za djecu „Predi predi hći moja“, koja će se održati 18. svibnja 2020., s početkom u 12 sati, u pazinskom Kaštelu. Vodič je dostupan i na poveznici.
  • Etnografski muzej pridružit će se obilježavanju 40. Međunarodnog dana muzeja dana 18. svibnja 2020. godine pod sloganom Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja posvećen je ranjivim skupinama, a virtualna šetnja kroz stalni postav bit će dostupna na službenoj stranici http://www.emz.hr/
  • Hrvatski muzej arhitekture pridružuje se temi Međunarodnog dana muzeja predstavljanjem opusa jedanaest arhitektica iz svoga fundusa u cilju postizanja veće vidljivosti njihova rada koji i danas – usprkos brojnim nagradama i priznanjima – izmiče oku javnosti i uporno ostaje u sjeni. Od 15. do 29. svibnja bit će predstavljene odabrane skice, crteži, nacrti ili fotografije iz fundusa, svaki od jedanaest dana ciklusa postat će svojevrstan podsjetnik na jednu od arhitektica, urbanistica i pedagoginja čije životne priče očaravaju podjednako kao i njihovi opusi. Prezentacija sadržaja bit će dostupna na Facebook stranici muzeja.
  • Muzej Mimara pokrenuo je novu digitalnu komunikacijsku platformu „Blog Muzeja Mimara“ koja je namijenjena objavljivanju kratkih, interaktivnih i multimedijskih tekstova kroz mogućnosti koje pruža digitalno pripovijedanje. Platforma je dostupna na poveznici
  • Galerija Klovićevi dvori otvorila je novu virtualnu izložbu Slikarski memento – Zagreb na slikama hrvatskih slikara prve polovice 20. stoljeća / iz arhive Galerije Klovićevi dvori. Izložba je dostupna na poveznici.
    U petak, 15. svibnja, nastavljaju se participativni kulturni programi DKC-a Lamparna s svije nove izložbe mladih umjetnika. Više informacija o izložbama, koje će biti dostupne i u virtualnom obliku, nalazi se na poveznici
  • Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti organizira online izložbu modnog dizajna “Sophia – nadolazeće tijelo”. Katalog izložbe dostupan je na poveznici
  • Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti organizira izložbu i publikaciju u kojoj će predstaviti 31 rad profesionalnih umjetničkih fotografa, članova Sekcije za fotografiju ULUPUH. Više informacija nalazi se na poveznici
  • Ususret obilježavanju Međunarodnog dana muzeja 2020. Hrvatski povijesni muzej poziva virtualne posjetitelje da se putem Facebooka uključe u virtualni muzejski svijet te krenu u potragu za sedam hrvatskih velikana. Izazov počinje u ponedjeljak, 11. svibnja. Više informacija potražite na poveznici
  • Autonomni kulturni centar kroz program galerije Siva organizira ciklus online izložbi, Siva arhiva – izvan kadra. Izložbu možete pogledati 7. svibnja na Facebook stranici galerije.
  • Centar za kulturu Čakovec organizira u reklamnim ormarićima filmske izložbe sastavljene od filmskih plakata i fotografija. Prva izložba, od 5. svibnja, je Hommage: Ivo Gregurević (1952. -2019.), organizirana u suradnji s Kino mrežom Hrvatske i Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom. Više informacija o izložbama potražite na poveznici
  • Muzej Sveti Ivan Zelina pokreće novi projekt virtualnih izložbi koje će predstavljati izložbe i projekte Muzeja s obiljem tekstova i fotografija te zanimljivostima o radu u Muzeju. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Milo Sakač predstavlja radove u virtualnoj galeriji na izložbi “Oluja uma” koja je dostupna na poveznici
  • Kabinet grafika Hrvatske akademije znanosti  i umjetnosti donosi online predstavljanje plakata iz svoje zbirke kroz izložbu “Prvaci hrvatskog plakata / Csikos, Crnčić, Krizman, Babić” koja je dostupna na poveznici 
  •  Virtualna galerija 'JoMi Gallery' priprema izložbu radova Josipa Mijića nastalih u izolaciji za vrijeme trajanja korona pandemije. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 7. svibnja, u 19 sati. Izložba će ostati otvorena do 21. svibnja 2020. Godine. Najavu izložbe možete pogledati na poveznici, a e-katalog dostupan je na poveznici. Poveznica na izložbu www.artsteps.com bit će aktivna tijekom trajanja izložbe
  • U povodu Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja 2020. godine, Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pripremio je online izložbu publikacija i dokumenata na temu europskoga zelenog plana, jedne od šest glavnih strategija Europske komisije za razdoblje 2019. – 2024. Izložba je dostupna na poveznici http://edc.nsk.hr/europski-zeleni-plan/
  • Galerija “Idealni grad” Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad pripremila je online samostalnu izložbu “Nokturno” Gorane Težak koju možete pogledati do 22. svibnja 2020. godine na poveznici
  • Gradska galerija Fonticus Grožnjan do 29. svibnja predstavlja dvije samostalne izložbe: Željko Bobanović / Don Bobo: 'Philosophia perennis', samostalna prezentacija / video projekt i Zlata Tomljenović: 'Prostori stanja', samostalna izložba. Predstavljanje izložbi dostupno je na poveznici 
  • Mrežni projekt MoRE - Muzej odbijenih i nerealiziranih projekata, digitalna je kolekcija zamišljena kao mjesto prikupljanja dokumentacije i informacija o nerealiziranim i odbijenim projektima umjetnika. Zbirka je ažurirana novim 'akvizicijama', prijedlozima koje su priredili pozvani međunarodni kustosi. Više informacija nalazi se na poveznici
  • Online izložba slika “Modri eter” slikarice Sandre Radić Parać koja se održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković u Novoj Gradiški dostupna je na poveznici 
  • Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin pokrenulo je ciklus objava “Raport iz ateliera umjetnika” kojim predstavljaju rad i djelo svojih članova te se može pratiti putem Facebook stranice na poveznici
  • Program likovnog amaterizma grada Zagreba organizira virtualnu skupnu izložbu “Španciramo Zagrebom”. Radovi, predstavljanje likovnih amatera i Udruga te drugi video materijali dostupni su na Facebook stranici na poveznici 
  • Jedna od posjećenijih izložbi Muzeja za umjetnost i obrt, "Šezdesete u Hrvatskoj - mit i stvarnost", otvorena prije dvije godine u tom zagrebačkom muzeju, sada se može razgledati i online. Izložbu se može razgledati putem aplikacije, uz mobilni vodič koji je ostvaren u suradnji sa Cultural Places. A Muzej je omogućio i virtualno razgledavanje izložbe “Rino Gropuzzo: Fotomorfoze” koja je dostupna na poveznici 
  • Razgovor s umjetnicima povodom otvorenja novog izložbenog ciklusa “Mladi karlovački umjetnici” u Galeriji “Vjekoslav Karas” bit će moguće pratiti putem Facebook stranice Gradskog muzeja Karlovac na poveznici
  • Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku započeo je s online prikazivanjem izložbe "Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti". Cjelokupna izložba prikazana je na web stranici Muzeja, a na Facebook stranici Muzeja svaki tjedan Muzej će prezentirati po dva autoportreta s pripadajućom fotografijom djela te s potpunom kataloškom jedinicom. Pripremljene su i online radionice na kojima će posjetitelji imati priliku u različitim tehnikama izraditi autoportrete koji će se svaki tjedan za posjetitelje prikazivati u online galeriji. Prvi poziv inspiriran je autoportretom Brune Bušića (1950.) na kojem je prikazan sa žutom maramom. Posjetitelji mogu do 1. svibnja 2020. poslati svoju fotografiju s najdražom maramom, i to ili u putem muzejskog Facebook profila ili putem elektroničke pošte na [email protected] Sve novosti možete pratiti putem službene stranice Muzeja
  • Galerija „Krsto Hegedušić“ omogućila je virtualnu izložbu iz fundusa Galerije pod nazivom Krsto Hegedušić kojom su predstavljeni radovi toga velikana hrvatske umjetnosti. Sadržaj je dostupan na poveznici
  • Online izložba portreta hrvatskih književnika i književnica akademske slikarice Marije Adrić Soldo "Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo" održava se prigodom obilježavanja 120. obljetnice Društva hrvatskih književnika u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija III. Izložba je dostupna na poveznici
  • Zavičajni muzej Ogulin pokrenuo je novu web rubriku od nazivom “Muzejska priča mjeseca” za prezentaciju segmenata bogate baštine ogulinskog kraja te muzejskog fundusa u sklopu kojeg se zanimljive muzejske priče objavljuju svakog prvog dana u mjesecu. A svakog utorka Muzej objavljuje zanimljive crtice  u web rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva” i na Facebook stranici. S obzirom na novonastalu situaciju, Muzej je omogućio dostupnost audio vodiča kroz svoj stalni postav koji je dostupan na poveznici
  • Povodom Dana hrvatske knjige dostupna je virtualna izložba NSK o ocu hrvatske književnosti, Marku Maruliću. Izložbu možete pogledati na poveznici, a Marulićeva Judita dostupna je u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na poveznici
  • Hrvatski povijesni muzej na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske priredio je izložbu pod naslovom AKO TEBE ZABORAVIM… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz. Izložba je bila otvorena za javnost u Francuskom paviljonu, a sada je dostupna u virtualnom obliku. Izložbu potražite na poveznici
  • "Kako smo zavoljeli kiparstvo" je dokumentarni video muzejske pedagoginje Petre Šoltić, u kojem klanječki osnovci – sudionici likovnih radionica i grupne izložbe Budući klanječki kipari izlažu – govore o svojim iskustvima i dojmovima te prepričavaju kako su zavoljeli kiparstvo. Više informacija o dokumentarnom videu i povezanoj izložbi nalazi se na poveznici
  • U nedjelju, 26. travnja, na Facebook stranici Turističke zajednice grada Zaprešića uživo će se održati virtualna vođena tura Novim dvorima bana Jelačića. Virtualnu turu i druge novosti možete pratiti na poveznici
  • Otvorena je virtualna izložba o Matiji Vlačiću Iliriku te se cjelokupni sadržaj izložbe može pregledati i preuzeti kao digitalni katalog u PDF formatu. Cijeli sadržaj je dostupan na poveznici
  • Sav sadržaj Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dostupan je na mrežnim i društvenim stranicama kroz program Prirodoslovni online. A povodom Noći knjige, 23. travnja, za preuzimanje će biti dostupni odabrani muzejski katalozi i deplijani. Sve novosti možete pratiti putem službene stranice Muzeja te Facebook stranice. 
  • Moderna galerija u Zagrebu će svakog ponedjeljka, srijede i petka online predstavljati po jedno djelo iz svoje bogate zbirke. Sadržaj možete pratiti putem Facebook stranice te Instagram profila. Sve novosti redovno se objavljuju i na službenoj stranici Galerije.
  • Dubrovački muzeji pokrenuli su projekt #karantenadubrovnik2020 s ciljem dokumentiranja života stanovnika Dubrovnika i okolice u jedinstvenim okolnostima izolacije i karantene, uzrokovanih koronavirusa. Svoje fotografije, video uratke, audio zapise, crteže, umjetničke i druge kreacije, šale, skenove propusnica, bilješke, osvrte ili dnevničke zapise svakodnevice nastale u vrijeme karantene građani mogu slati na e-mail [email protected] Fotografije će se objavljivati na društvenim i mrežnim stranicama, a planirana je i virtualna izložba. Više informacija nalazi se na poveznici
  • Lauba – Kuća za umjetnost i ljude u suradnji s umjetnikom Stanislavom Habjanom pokrenula je projekt Time & Ourselvese PostApoc dialogues. Radi se o seriji objava Stanislava Habjana, svakodnevnih obraćanja u formi kratkih dijaloga, koje se svakodnevno mogu pratiti putem Laubine Facebook stranice te Instagram profila 
  • U Galeriji grada Krapine ove godine zbog pandemije izazvane koronavirusom nije otvorena tradicionalna izložba pisanica, no kako se ne bi prekinula tradicija duga 22 godine, 23. po redu izložba je dostupna u virtualnom izdanju na stranici Galerije
  • Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina jedan je od najmlađih muzeja u Hrvatskoj, a ove godine proslavit će 15. godinu od osnutka. 3D virtualna šetnja muzejskim postavom dostupna je na poveznici
  • Muzej grada Šibenika omogućio je virtualne šetnje kroz Muzej koje će se tijekom vremena i nadograđivati brojim informativno – edukativnim zanimljivostima. Virtualna šetnja dostupna je na poveznici.
  • Gradska galerija Pula je online prikazala tri izložbe poznatih pulskih umjetnika Ivana Obrovca, Fulvija Juričića te Erosa Čakića. Izložbe su dostupne na Facebook stranici galerije.
  • Muzej grada Zagreba objavio je online izdanje Vodiča za djecu nižih razreda osnovne škole. Vodič je dostupan na poveznici
  • Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s umjetnicama i umjetnicima pokreće online projekt „FB for your thoughts/FB misao na dan“. Ideja je stvoriti online prostor u kojem umjetnice i umjetnici mogu podijeliti svoja razmišljanja tijekom novonastale situacije. Projekt možete pratiti putem Facebook stranice na poveznici 
  • Knjižnica Marina Držića Zagreb organizirala je u suradnji s Večernjim listom virtualnu izložbu dokumentarnih fotografija  o gradu Zagrebu tematskih vezanih za potres 22. ožujka 2020. godine. Autori fotografija su Boris Ščitar i fotoreporter Pixsella. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Pedagoško-andragoški odjel AMZ je za proljeće 2020. osmislio u povodu obilježavanja 20 godina djelovanja, niz radionica, igraonica, druženja i pričaonica koje će se zbog novonastale situacije realizirati na daljinu. Radionice su prilagođene djeci osnovnoškolskog uzrasta. no sudjelovati mogu svi zainteresirani. Radionice će se objavljivati subotom s početkom u 10 sati na Facebook stranici Muzeja. Više informacija o sudjelovanju i načinu prijave dostupno je na poveznici
  • Centar za kulturu Brač donosi priču o Pustinji Blaca, jedinstvenom spomeniku kulture iz 16. stoljeća. Video priča dostupna je na poveznici 
  • Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULUH) iz Splita 17. travnja u 20 sati, u Salonu „Galić“ u Splitu otvara virtualnu izložbu Domagoja Burilovića pod nazivom „Tetramorfiranje“. Izložba će biti dostupna na službenoj stranici Udruge http://hulu-split.hr/ te na Facebook stranici 
  • Hrvatski školski muzej redovito objavljuje nove sadržaje i aktivnosti putem službene stranice muzeja gdje je dostupna i virtualna šetnja muzejom te Facebook stranice. 
  • Javna ustanova Aquatika donosi izložbu fotografija “Biti ptica” autora Vlade Pirša u online izdanju ovdje.
  • Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin na svojoj Facebook stranici redovito emitira kulturne programe poput virtualnih izložbi i snimaka koncerata. 
  • Hrvatski muzej naivne umjetnosti publici predstavlja najznačajnije digitalne kataloške publikacije iz vlastitog bogatog fundusa. Poveznice na publikacije dostupne su na službenoj stranici Muzeja i na Facebook stranici.
  • Galerija „Krsto Hegedušić“ otvorila je virtualnu izložbu slika Andreje Dujnić Žmirić koja je dostupna na službenoj Facebook stranici.
  • Gradski muzej Vinkovci pripremio je online druženje za najmlađe posjetitelje te će svaki tjedan donositi nove igre putem kojih će se moći istraživati bogata povijest Vinkovaca i vinkovačkog kraja. Trenutno je dostupna igra s memory karticama o arheologiji Vinkovaca na poveznici , te etnološka verzija kviza „Tko želi biti milijunaš“. Sve novosti vezano uz igre možete pratiti putem službene Facebook stranice.
  • Gradski muzej Virovitica predstavlja svoj stalni postav te objavljuje edukativan i zabavan sadržaj kroz virtualni muzej dostupan na poveznici https://gmvt.com.hr/kategorija/virtualni-muzej/
  • Muzej Prigorja objavio je e-publikaciju Pozdrav iz Sesveta – katalog izložbe autorice mr. sc. Jagode Vondraček Mesar istoimenog naziva, u kojemu je uz pomoć starih razglednica i dopisnica kao i putem zanimljivih priča iz života u Sesvetama i obližnjih prigorskih naselja moguće rekonstruirati tijek negdašnjeg života. Katalog je dostupan za besplatno preuzimanje ovdje. Osim toga, dostupna je i elektronska verzija igre Pamtilica koju možete pronaći ovdje.
  • Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji omogućio je zainteresiranima vrlo atraktivno i interaktivno virtualno iskustvo uz naprednu multimedijalnu aplikaciju na pametnom telefonu posjetitelja, svjesnu prostora i predmeta kojima se posjetitelj približi. Aplikacija koristi napredne tehnologije prepoznavanja lokacije, prostora i predmeta, a za sve je posjetitelje potpuno besplatna i dostupna na poveznici https://www.zavicajnimuzejstjepangruber-zupanja.hr/index.php/najave/85-qtour-virtualni-vodic-kroz-muzej. Osim toga dostupna je i 3D virtualna šetnja kroz stalni postav Etnološkog odjela na poveznici https://qtour.org/virtualni-postav-muzej-zupanja/
  • Virtualna šetnja Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića dostupna je na poveznici http://www.preradovic.eu/hr/stalni-postav-kuce-petra-preradovica/104/
  • S obzirom na to da Dizajnerska početnica trenutno nije u mogućnosti održavati radionice kao do sada, pokreće se serija online radionice "Karantena početnica". Više informacija o sudjelovanju i prvom zadatku dostupno je na poveznici https://www.facebook.com/dizajnerskapocetnicasplit/
  • Interpretacijski centar baštine Banovine donosi svoju prvu etno bojanku vezanu uz motive narodnih nošnji župe Viduševac. Bojanku možete preuzeti na poveznici https://icbb.hr/icbb-nagraduje/
  • Prirodoslovni muzej Split svakodnevno objavljuje nove sadržaje na Facebook stranici https://www.facebook.com/prirodoslovnimuzejusplitu/
  • Zoološki vrt Split svakodnevno objavljuje nove sadržaje na Facebook stranici https://www.facebook.com/ZooloskiSplit/
  • Izložba članova HULULK-a na temu Cvjetnice dostupna je u virtualnom izdanju na poveznici https://hululk.weebly.com/izlo382be/cvjetnica-nedjelja-palmi-o-muci-gospodnjoj?fbclid=IwAR1AQ49wA65Q0FzJ0BN1X02B8xgo1BsRPMawoiNivB1HqBJ0vejTYa3EuvA
  • Virtualna izložba "U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nini Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću i Miljenku Mojašu" dostupna je na poveznici https://vizualizacija-bastine.hr/
  • Zbirka fotografske dokumentacije Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture dostupna je na poveznici http://fototeka.min-kulture.hr/
  • Arhiva danskog arheologa, istraživača i arhitekta te konzervatora Arheološkog muzeja u Splitu Ejnara Dyggvea dostupna je na poveznici http://dyggve.min-kulture.hr/hr
  • Centar za kulturu Brač objavio je prvu virtualnu izložbu koja dolazi iz bogate zbirke Galerije umjetnina Branislava Deškovća, a posvećena je bračkome krajoliku na Facebook stranici.
    Muzej grada Rovinja prigodnom  virtualnom izložbom obilježava 76. obljetnicu osnutka Talijanskog bataljuna „Pino Budicin“. Virtualno otvaranje izložbe bit će 4. travnja  s početkom u 11 sati na Facebook stranici Muzeja, dok će se izložba moći posjetiti na službenoj stranici
  • Poveznica na virtualnu izložbu Hrvatske udruge likovnih umjetnika – Split bit će objavljena 2. travnja u 20 sati na službenoj stranici http://hulu-split.hr/ te na Facebook stranici. Virtualno druženje povodom otvorenja bit će organizirano putem Skype platforme. 
  • Zavičajni muzej Našice putem svojih društvenih mreža prezentira muzejsku građu i baštinu uz objavljivanje kulturno – povijesnih zanimljivosti. Muzej možete pratiti na Facebook stranici i You Tube kanalu.
  • Izložba Vatroslava Kuliša, koja se trebala otvoriti u Modernoj galeriji u Zagrebu, može se razgledati na službenoj stranici i na Facebook stranici. 
  • Arheološki muzej Narona omogućio je posjetiteljima virtualnu šetnju, čak i kroz kutke koji inače nisu dostupni na poveznici.  
    Virtualna šetnja Muzejsko – memorijalnim centrom Dražen Petrović dostupna je na poveznici
  • Galerija umjetnina grada Slavonskoga Broda organizirala je online prezentiranje prošlih izložbi na službenoj stranici.
  • Etnografski muzej u Zagrebu pokrenuo je na svojoj Facebook stranici online program „Muzej s kauča“ kroz koji će djeca i odrasli moći doznati brojne zanimljivosti iz hrvatske i svjetske baštine. Virtualno druženje na Facebook stranici muzeja održavat će se svakoga utorka i četvrtka kada je program namijenjen odraslima te subotom kada su na rasporedu radionice za djecu i roditelje.
  • Prirodoslovni muzej Rijeka svakodnevno komunicira sa svojom publikom i nudi različite sadržaje na svojim digitalnim platformama Facebook i Instagram.
  • Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin omogućila je digitalno praćenje izložbi za sve ljubitelje umjetnosti putem svoje Facebook stranice.
  • Gradski muzej Sisak i Holandska kuća će redovito predstavljati segmente muzejske prakse, aktivnosti muzeja te bogatu povijesnu i kulturnu baštinu grada Siska.
  • Gradski muzej Varaždin omogućio je šetnju utvrdom Stari grad putem Vodiča kroz Stalni postav Kulturno-povijesnog odijela Gradskog muzeja Varaždin koji je dostupan ovdje.
  • Gradski muzej Drniš će putem svoje Facebook stranice predstavljati odabrane predmete iz muzejskog fonda, dijeliti tekstove o baštini drniškog kraja te za najmlađe pripremati kreativne zadatke. 
  • Gradski muzej Požega omogućio je svima pristup aktualnim izložbama :
    „Braća po oružju – elite željeznog doba“ Arheološkog muzeja iz Zagreba dostupna je OVDJE.
    Kolektivna izložba slika 5. likovne kolonije „Vila Velebita“ u Požegi 2019. godine  dostupna je OVDJE.
  • Galerija Klovićevi dvori pripremila je prezentaciju opusa Miljenka Domijana s obzirom da zbog trenutne situacije nije bilo moguće otvoriti izložbu „Od oka k srcu“
    Udruga za kulturu Beat predstavlja virtualnu izložbu dječjih likovnih radova u okviru projekta Periferna mreža. Izložba i katalog dostupni su na službenoj stranici Udruge.
  • Virtualni muzej Avangarde predstavlja digitalnu bazu Kolekcije Marinko Sudac kojom omogućuje pregled avangardne umjetnosti u zemljama bivše Jugoslavije
  • Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci kao i sve njegove dislocirane zbirke privremeno su zatvoreni te ih svi zainteresirane mogu pratiti na društvenim mrežama (Facebook, Instagram). A putem platforme Vimeo Muzej publici približava atmosferu s otvorenja izložbe tradicijskih običaja Hrvatske pod nazivom "Tragom hrvatske baštine"
  • Muzeji i galerije Konavala omogućili su virtualnu šetnju zaštićenim krajolikom rijeke Ljute, šetnju Kućom Bukovac uz pomoć audio vodiča, pristup audio vodiču Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala te slušanje i čitanje priča o konavoskoj baštini putem audio vodiča Zavičajnog muzeja Konavala. Pratite i Facebook stranicu Muzeja te blog "Samonikle priče iz Konavala" na kojem će donositi tekstove o samoniklim jestivim biljkama i načinima njihove pripreme, blagodatima tradicijskih sredstava za pranje i čišćenje te ljekovitim travama.
  • Dubrovački muzeji omogućili su virtualnu šetnju kroz Kulturno-povijesni muzej te pristup videu koji prikazuje 3D rekonstrukciju Žitnice Rupe.
  • Na platformi Istarski tradicijski instrumenti online Etnografskog muzeja Istre moguće je vidjeti i poslušati kako zvuče sopele, dvojnice, mih i mišnice, neki od najstarijih i najvrjednijih instrumenata na kojima se proizvodila tradicijska glazba Istre.
  • Gradski muzej Vukovar i njegov postav možete istražiti putem virtualne šetnje dostupne na službenoj stranici Muzeja.
  • U Virtualnom muzeju grada Solina možete razgledati niz digitaliziranih slika, crteža, fotografija, zvučnih i video zapisa te drugog materijala koji se odnosi na arheološka nalazišta i kulturnu baštinu solinskog kraja.
  • Stalni postav i izložbe Tifološkog muzeja dostupne su u virtualnom obliku
  • Galerija umjetnina u Splitu na svojem Facebook i Instagram profilu redovito objavljuje raznovrsne muzejske sadržaje – virtualne izložbe, predstavljanje projekata i dr.
  • Aktualne izložbe i projekti fotografa Damira Fabijanića u Hrvatskoj i inozemstvu mogu se pogledati na stranici autora 
  • Događanja Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika možete pratiti putem službene stranice
  • Na stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva možete pogledati veliku kolekciju video sadržaja produciranih ili zabilježenih u kontekstu pojedinih izložbi dizajna te preuzeti primjerke brojnih izdanja, knjiga i kataloga Hrvatskog dizajnerskog društva. Sadržaj pratite ina službenoj stranici te YouTube, Facebook Instagram kanalima
  • Virtualnu šetnju kroz Etnografski muzej Split potražite na poveznici
  • Muzej grada Šibenika otvoren je za sve putem virtualne šetnje
  • Tijekom razdoblja u kojem će posjeti Galeriji Meštrović i Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu biti onemogućeni, Galerija Meštrović Split donosit će fotografije, zanimljive crtice o građi koju čuva i detalje iz umjetnikova života u Facebook albumu pod nazivom Virtualni pogled u Galeriju
  • Muzej Sinjske alke omogućio je svima virtualnu šetnju postavom muzeja.
  • Muzejska ustanova Dvor Trakošća omogućila je 3D virtualnu šetnju postavom muzeja, a na You Tube kanalu Dvora Trakošćan dostupan je film „Trakošćan - četiri godišnja doba“ te kratki film „Trakošćan Castle - Dreams and Memories“
  • Gradski muzej Varaždin objavljivat će male tematske izložbe s predmetima iz fundusa Muzeja na svojoj Facebook stranici
  • Muzej triljskog kralja omogućio je virtualnu šetnju kroz postav Muzeja koristeći najnovije VR tehnologije.
  • Arheološki muzej Istre započeo je i s edukativnim programom pod nazivom Virtualne pedagoške aktivnosti: O životinjama i ljudima. Program je dostupna na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram
  • Arheološki muzej u Zagrebu moguće je posjetiti kroz 3D virtualnu šetnju.
  • Etnografski muzej omogućio je posjet Virtualnoj izložbi Etnografskog muzeja. Na službenoj stranici muzeja dostupne su digitalizirane zbirke u kojima mogu uživati i odrasli i djeca
  • Muzej Međimurja Čakovec osigurao je posjet virtualnoj izložbi posvećenoj glazbeniku i skladatelju Ljuboslavu Kuntariću povodom 95. godišnjice njegova rođenja. Izložba je dostupna ovdje.
  • U subotu, 21.03., povodom Svjetskoga dana lutkarstva, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku će na službenoj stranici i društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) otvoriti Virtualnu izložbu lutaka studenata i nastavnika Akademije 
  • Na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” Udruga HDLU Zagreb redovito postavlja virtualne izložbe, od kojih je najnovija "Duhovnost i umjetnost"
  • Na stranici Hrvatskog povijesnog muzeja dostupne su virtualne izložbe
  • Muzej antičkog stakla u Zadru omogućio je posjetiteljima virtualnu šetnju po stalnom postavu Muzeja i njegovim izložbenim dvoranama. Virtualna šetnja dostupna je na službenoj stranici
  • Muzej suvremene umjetnosti je do daljnjega odgodio sve programe javnog okupljanja, no i dalje je otvoren za posjetitelje prema redovnom vremenu sve do drugačije odluke nadležnih tijela. A pokrenut je i virtualni program #MSUNonStop u sklopu kojeg će se putem društvenih mreža svakodnevno predstavljati radovi iz muzejskih Zbirki i druge zanimljivosti
  • Muzej za umjetnost i obrt do daljnjega je odgodio sve programe javnog okupljanja. Veliki broj muzejske građe dostupan je na digitalnim platformama, a stalni postav u Muzeja moguće je istražiti na službenoj stranici
  • Arheološki muzej Istre u Puli je do daljnjega zatvoren, no dostupan je 3D virtualni obilazak muzeja na službenoj stranici
  • RC Zagreb Medvedgrad i Sekcija za fotografiju ULUPUH najavili su izložbu VODA 2020 u Galeriji Modulor koja će biti otvorena bez autora i publike, no otvorenje i radovi će biti dostupni virtualno. Otvorenje je najavljeno za četvrtak, 19.03., u 19 sati i može se pratiti na Facebook stranici
  • Muzej Mimara je do daljnjega odgodio sve programe javnog okupljanja, no i dalje je dostupna virtualna šetnja po muzeju 

  KAZALIŠTE
  • Radionica deCabaret nastala je u produkciji umjetničke organizacije Grupa i suradnji s udrugom KunstTeatar. Finalni rezultat radionice (glazbeni spot) pušten je u online distribuciju, kao predstavljanje izvedbeno-istraživačke radionice, a ujedno zbog svoje teme, predlaže javnosti problematiku, apsurd, ali i zajedništvo u novonastalim uvjetima u kojima se nalaze svi izvedbeni umjetnici i publika. Rezultat radionice možete pogledati na poveznici.
  • Hrvatski sabor kulture najavljuje online seminar „Pokret i video - istraživanje raznolikosti kvalitete zadanog i vlastitog pokreta“ namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima. Seminar će biti održan putem ZOOM aplikacije od 7. do 9. srpnja 2020. Prijave traju do 3. srpnja. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • U Teatru Tirena će se po 16. put održati Kazališni kamp - niz raznovrsnih radionica za djecu, mlade, voditelje aktivnosti za mlade, ali i profesionalne kazališne djelatnike. 16. Tirenin kamp odvijat će se u Zagrebu od 24. lipnja do 5. srpnja djelomično online putem platforme Zoom, a djelomično offline u prostoru Teatra Tirena. Više informacija o kampu te prijave za radionice možete pronaći na povezici.
  • U povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Karlovcu pripremio je prigodan program na ovogodišnju hrvatsku središnju temu „Katastrofe u arhivima“. Predstavit će se film „Nit od sto godina“ te održati prezentacija i predavanje na temu stradanja zgrade Državnog ahiva u Karlovcu. Više informacija potražite na poveznici.
  • Teatar Oz šestim i posljednjim songom završava akciju Glazbom i umjetnošću protiv korone “Svaki tjedan, song jedan!”. Za zadnji song snimljen je i službeni video na prekrasnim lokacijama Brseča. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Aaron Kok, solist Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split, autor je kratkog filma '8am' realiziranog u suradnji s brojnim kolegama iz ansambla koji su se, po Aaronovim uputama snimali kako vježbaju i plešu sami tijekom trajanja protuepidemijskih mjera. Film možete pogledati na poveznici.
  • Zagrebačko Kazalište Komedija od petka, 15. svibnja, u 20 sati počinje s programom “Od petka do petka“ u sklopu kojega će prikazivati svoje uspješne predstave putem You Tube kanala na poveznici
  • Suradnja HNK u Osijeku sa srednjim školama u Osječko-baranjskoj županiji čiji su učenici koristili online sadržaje osječkog kazališta kao materijal za učenje u online Školi za život, rezultirala je idejom za projekt "HNK u Osijeku za maturante" u sklopu kojega su snimljeni videozapisi kao pomoć maturantima u ponavljanju gradiva za državnu maturu iz Hrvatskog jezika. Sadržaj je dostupan na You Tube kanalu Kazališta na poveznici.
  • Vokalni ansambl Antiphonus u petak, 15. svibnja, u 20 sati održava livestream koncert Antiphonus Live Gesualdo za restauriranje oštećenog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ Vinkovci nastavlja s akcijom Ostani doma i pogledaj predstavu te u petak od 12 sati, subotu i nedjelju na službenom kazališnom You Tube kanalu emitira komediju „U babinom gnijezdu“. Predstava će biti dostupna na poveznici
  • Vinkovačko Gradsko kazalište će u suradnji s Centrom za kulturu, Narodnog sveučilišta „Sesvete“ objavljivati predstave vinkovačke produkcije. Predstave će biti dostupne na poveznici
  • Kako bi publika i dalje ostala u društvu sa svojim kazalištem, svi umjetnički ansambli HNK Ivana pl. Zajca pripremili su novi ciklus online programa, „Zajc uz vas 2“, koji će se moći pratiti od 8. svibnja putem službene mrežne stranice, YouTube kanala te ostalih online platformi Kazališta. Tjedni raspored dostupan je na poveznici
  • Camerata Cantilly, hrvatski Harmonie ansambl, od 8. svibnja započinje s emitiranjem odabranih ulomaka svojih koncerata svakoga petka u 18.30 sati na svom You Tube kanalu na poveznici na poveznici
  • Neki od poznatih autora domaće nezavisne i alternativne glazbene scene nastupit će u subotu, 9. svibnja uživo u prostoru HUB385 u sklopu jedinstvenog glazbenog projekta online koncerta "Dan pobjede" koji organiziraju Pozitivan ritam i Radio 808. Koncert će se moći pratiti putem live video i audio streama na stranici Radija 808 na poveznici.
  • Kulturni centar Travno pripremio je video radionice vezane uz lutkarstvo u sklopu Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF. Video radionice dostupne su na poveznici.
  • U povodu obljetnice Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split, a i kao čestitku sugrađanima za Dan grada, blagdan sv. Dujma, nebeskog zaštitnika Splita, glumci splitskog teatra poslali su posebnu čestitku svojim sugrađanima putem video poruke Kako se Split budi koja se može pogledati na poveznici.
  • Društveno-kulturni i umjetnički program - radionica 'Id that we need – indeed?/ Identitet i trebamo li ga uistinu?' održavat će se u online formatu od 18. do 22. svibnja 2020. godine. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Kazalište Tvornica lutaka pripremilo je zainteresiranoj publici niz online predstava koje su dostupne na službenom You Tube kanalu na poveznici
  • Zagrebačka filharmonija i MINIMINI ciklus poklanjaju online predstave koje su dostupne na službenom You Tube kanalu na poveznici 
  • Ansambl LADO kreće s objavljivanjem kratkih videa u kojima Ladovi umjetnici pokazuju različite hrvatske tradicijske plesove. Radionice će tijekom svibnja i lipnja objavljivati svakog utorka i četvrtka na svom službenom YouTube kanalu i društvenim mrežama. Najava video radionica dostupna je na poveznici.
  • Solisti Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu svome gradu uoči blagdana sv. Dujma daruju online izvedbu arije "O kućo mala", s obzirom na to da će zbog pandemije koronavirusa izostati tradicionalna izvedba operete 'Spli'ski akvarel' Ive Tijardovića. Izvedba je dostupna na poveznici
  • Udruga MAG uoči blagdana sv. Dujma daruje svim ljubiteljima glazbe video snimku koncerta “Večer splitskih skladatelja” održanog u okviru jubilarnog 10. MAGfestivala u rujnu 2019. godine. Prvi dio koncerta, u izvedbi Splitskog gitarističkog kvarteta, bit će premijerno emitiran u utorak, 5. svibnja, s početkom u 20 sati. A dan kasnije, u srijedu, 6. svibnja, u 20 sati, bit će emitiran drugi dio koncerta u izvedbi Mandolinskog kvarteta. Oba dijela koncerta možete pratiti na poveznici
  • Bivši i sadašnji učenici dubrovačke Klasične gimnazije “Ruđer Bošković” snimili su video s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te izvodeći Gusara s porporele, poslali snažnu poruku svima da se, neovisno o okolnostima, uvijek možemo bolje zauzeti za sebe. Video možete pogledati na poveznici. 
  • Online Koncertni Intermezzo, u izvedbi studenata Odsjeka za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, održat će se u 30. travnja s početkom u 19 sati. Koncert se može pratiti putem društvenih mreža Akademije ili službene stranice na poveznici.
  • Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – UPUH pripremila je trodnevni online program povodom obilježavanja Međunarodnog dana plesa 29. travnja. Program je dostupan na poveznici.
  • Zagrebački plesni ansambl prikazuje online predstave koje su obilježile zadnje desetljeće njegova djelovanja te je otvorio svoje jutarnje treninge za cijelu plesnu zajednicu putem Zoom platforme. Obavijesti o održavanju predstava, treninga i ostalog programa možete pratiti putem službene stranice ili Facebook stranice.
  • Predstava Mire Gavrana “Pacijent doktora Freuda” bit će dostupna online od subote, 25. travnja, u 12 sati. Predstava će biti dostupna na mrežnim i društvenim stranicama Teatra Gavran te na portalu www.cro-kultura.com s titlovima na engleskom jeziku. Više o predstavi dostupno je na poveznici
  • Gradsko kazalište Pula prikazuje predstave vlastite produkcije putem You Tube kanala na poveznici
  • Dječji zbor CKIM-a održava redovite online probe utorkom i četvrtkom od 20 sati, a sva djeca koja vole i žele pjevati mogu se pridružiti prijavom na e - mail [email protected] ili na broj 091 600 1355
  • Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula nastavlja s online emitiranjem kazališnih predstava na Facebook stranici i You Tube kanalu INK Pula. Više informacija i termini emitiranja predstava dostupni su na poveznici
  • Dubrovački simfonijski orkestar svoja djela, izvedbe i snimke iz vlastitih domova objavljuje na Facebook stranici 
  • Mješoviti pjevački zbor Camerata Vocale Split uz dirigenticu dr. sc. Saru Dodig Baučić realizirao je virtualni projekt pod nazivom iZBOR/iCHOIR Camerate Vocale Split. Riječ je o glazbenoj gesti koja je nastala u izvanrednoj situaciji izolacije i želji da se članovi zbora ipak “okupe”. Pjesmu “Tvoja zemlja”, posvećenu svim ljudima koji se nalaze u teškoj situaciji, možete poslušati na poveznici
  • U četvrtak, 16. travnja, u 10:15 sati na programu Plave Vinkovačke TV možete pogledati mjuzikl za djecu “Crvenkapica” u izvedbi vinkovačkog kazališta “Joza Ivakić”. Više o predstavi potražite na poveznici
  • Gradsko kazalište lutaka Split od 16. travnja na svom You Tube kanalu emitira radio igre. Audio program kreće u 12 sati sa snimkom predstavke “Ježeva kućica”. Nakon premijere, radio igra će biti dostupna do daljnjega na poveznici
  • Od nedjelje 12. travnja Satiričko kazalište Kerempuh započinje ciklus online prikazivanja svojih aktualnih predstava na portalu Jutarnjeg lista te na You Tube kanalu kazališta. Više informacija o predstavama dostupno je na službenoj stranici kazališta ovdje.
  • Dječje kazalište Dubrava pripremilo je snimku predstave „20.000 milja pod morem“ koja će biti dostupna na You Tube kanalu kazališta od 10. travnja u 18 sati do 13. travanja s završetkom u 18 sati. You Tube kanal na kojem se nalaze i druge predstave dostupan je na poveznici.
  • Koncertni ured Zadar od 9. travnja kreće s programom digitalnih matineja, na kojima će svakog četvrtka u 11 sati na svom YouTube kanalu objavljivati probrane snimke koncerata iz svog arhiva. 
  • HNK Šibenik objavljuje snimke predstava na svom You Tube kanalu. 
  • Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku nastavlja sa djelovanjem preko dostupnih medijskih kanala. Ljubitelji kazalište umjetnosti mogu pratiti predstave na programu Televizije Slavonije i Baranje (STV) u terminu emisije „Ritam grada“ u 21 sat te svaki utorak i četvrtak putem emisije „Umjetnost iz karantene“ u terminu od 10:40 sati te reprizno u 21 sat. Predstave se mogu pratiti i putem You Tube kanala, sve novosti su na službenoj stranici HNK Osijek, a raspored emitiranja predstava putem Facebook stranice.
  • Predstave Gradskog kazališta Beli Manastir dostupne su na You Tube kanalu 
  • Zorin dom objavljuje predstave iz vlastite produkcije na You Tube kanalu.
  • Gradsko kazalište Požega omogućio je pristup kulturnim sadržajima putem You Tube kanala na kojem će prikazivati predstave vlastite produkcije. Predstave možete pratiti ovdje.
    Na službenim stranicama Teatra OZ će redovno biti objavljen po jedan song iz njihovih predstava. Sadržaj možete pratiti ovdje.
  • Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu od četvrtka, 2. travnja, kreće s novim projektom u sklopu kojega će svaka dva dana objavljivati prijedloge svojih umjetnika za što kvalitetnije i zanimljivije provođenje vremena kod kuće. Prijedlozi umjetnika moći će se čitati na službenoj stranici kazališta https://www.hnk.hr/hr/.
  • Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić – Mažuranić pokrenula je projekt Brodski umjetnički kutak u sklopu kojeg svi mogu pogledati predstave nastale u produkciji Dvorane na Facebook stranici.
  • Na YouTube kanalu Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO možete pogledati „Neka sjaji sunce svima“ – program plesnih i glazbenih brojeva folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu.
  • Kazalište Marina Držića omogućilo je online pregled predstava iz proteklih sezona koje se mogu pogledati na službenoj stranici.
  • Članovi orkestra Zagrebačke filharmonije snimili su iz svojih domova skladbu „Moj Zagreb tak imam te rad“ koja se može pogledati na njihovom YouTube kanalu.
  • Na Dallas Records Facebook stranici svaki dan od 20 sati mogu se pratiti svirke uživo ili posebno snimljene izvedbe izvođača koje dolaze iz vlastitog doma pod nazivom #karantenasessions. 
  • Gradsko kazalište lutaka Split započelo je s programom “Kazalište na daljinu” odnosno online prikazivanjem odabranih predstava. Raspored i više informacija o predstavama možete pratiti na službenoj i Facebook stranici.
  • Dječje kazalište Branka Mihaljevića pokreće program 'Ostani kući i kazalište uključi' u kojemu će prikazivati svoje predstave na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici.
    Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavlja program "U lutkarsko s kauča" putem internetskih kanala, pa se tako od petka 27. ožujka može pogledati predstava “Mačak u čizmama”. Svaki petak u 12 sati riječki lutkari če na svojoj službenoj stranici i Facebook profilu postaviti poveznicu putem koje će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta
  • Hrvatsko narodno kazalište u Zadru pokreće novi projekt HNK Zadar - PETKOM U 20:00 h. Svoje ponajbolje predstave emitirat će putem YouTube kanala HNK Zadar, za koje će poveznice postavljati na svojoj Facebook stranici. Na službenoj zadarskog HNK dostupna je i virtualna šetnja kazališnom zgradom
  • HNK u Varaždinu će emitirati predstave putem You Tube kanala, bit će predstava starijeg i novog datuma a raspored možete pratiti na službenoj i Facebook stranici
  • U narednom razdoblju program Kazališta i Centra Knap bit će obustavljen pa će amaterske i profesionalne predstave nastale u produkciji Knapa biti moguće gledati na YouTube kanalu. Na Knapovim društvenim mrežama (Facebook, Instagram) bit će postavljene poveznice putem kojih će se moći pristupiti online sadržaju
  • Zagrebački solisti priključili su se inicijativi ostalih glazbenika #glazbomprotivpanike te u okviru programa “Koncerti u vašem domu” putem Facebooka Youtube kanala objavljuju djela, odnosno snimke sa svojih koncerata
  • Teatar Tirena Svjetski dan kazališta da djecu i mlade (20. ožujak) obilježava pokretanjem video serijala kreativnih zadataka i dramskih igara „Mašta je supermoć“. Ponedjeljkom, srijedom i petkom objavljivat će se video sadržaji s kreativnim kazališnim sadržajima koje djeca mogu raditi kod kuće sama ili s roditeljima.
  • Zagrebačko kazalište mladih će publici omogućiti online gledanje predstava po izboru. Na svojem službenom Facebook i Instagram profilu objavljivat će poveznice putem kojih će se moći pristupiti online izdanju predstava
  • Zagrebačka filharmonija objavila je svoje koncertne predstave "Ježeva kućica" i "Božić kod Zimogroznih" na You Tube kanalu.
  • Svaki petak u 12 sati će Gradsko kazalište lutaka Rijeka na svojoj službenoj stranici i Facebook profilu objaviti poveznicu putem koje će publika moći pogledati neke od uspješnijih predstava Kazališta.
  • Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka najavljuje stvaranje posebnog programa za sve građane koji će biti dostupan putem You Tube kanala i društvenih mreža. Od petka, 20. ožujka, kreće online program, a raspored je dostupan ovdje.
  • Putem svoje službene Facebook stranice INK – Gradsko kazalište Pula emitirat će snimku svoje ovosezonske predstave "Kraljević i prosjak" , a prema slijedećem rasporedu: 20. ožujka u 18 sati te 21. ožujka 11 sati
  • Hrvatska glazbena unija snimila je niz edukativnih videa s ciljem popularizacije glazbe ali i vrhunskih glazbenika. U epizodama koje možete pratiti putem službenog YouTube kanala HGU-a, predstavit će se mnogi sjajni instrumentalisti, dobitnici Nagrade Status, koji će otkriti dio svojih glazbenih tajni
  • Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svakodnevno će prikazivati predstave na You Tube kanalu 24 sata. Prikazivanje započinje u srijedu, 18. ožujka, u 20 sati s predstavom “Tko pjeva zlo ne misli"
  • CeKaTe Teatar je u ponedjeljak, 16. ožujka, započeo je s online radionicama izrade lutaka koje se nastavljaju svaki dan u 18 sati do nastavka izvođenja predstava u CeKaTe-u. Radionice su dostupne na službenoj stranici
  • Kazalište Mala scena će od srijede, 18. ožujka, svoje predstave prenositi uživo na službenoj stranici 

KNJIŽEVNOST
  • Dana 20. rujna Državni arhiv u Zadru obilježava svoj dan kada je 1624. godine generalni providur Francesco Molin po ovlaštenju mletačkog Senata, osnovao Arhiv generalnoga providura u Zadru. Tom prigodom, od 24. rujna omogućili su online korištenje svih 638 pergamena dominikanskog samostana Sv. Dominika zajedno s kratkim sadržajem za svaku pojedinu pergamenu, kako bi ovo vrijedno gradivo učinili dostupnijim istraživačima diljem svijeta. Više informacija dostupno je na poveznici
  • Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu pripremila je povodom 570. obljetnice rođenja Marka Marulića raznolik program kulturnih događanja koji je dostupan i u digitalnom obliku. Cijeli kalendar događanja nalazi se na poveznici.
  • ICARUS Hrvatska i Sveučilište u Zagrebu organiziraju u povodu Međunarodnog dana arhiva webinar "Arhivi i društvo znanja" u srijedu, 10. Lipnja. Program webinara će se odvijati preko Zooma i sastoji se od dva dijela: predstavljanja knjige "Arhivi i digitalno doba" " i okruglog stola "Arhivi i društvo znanja" u kojem će znanstvenici i stručnjaci različitih profila predstaviti važnost arhiva za održivi razvoj i upravljanje informacijama, gospodarstvo, obrazovanje, razvoj demokracije i informacijskog društva. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • U razdoblju u kojem je zbog epidemioloških mjera Gradska knjižnica i čitaonica Pula bila zatvorena za korisnike, u velikoj mjeri porastao je interes za e-knjigu i platformu za posudbu e-knjiga iBiblos.  Kako bi se potaknuli građani da nastave čitati e-knjige, produžena je mogućnost privremenog članstva za iBiblos do 31. kolovoza 2020. Više informacija dostupno je na poveznici https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/20753/e-knjige-u-gradskoj-knjiznici-i-citaonici-pula-dostupne-svim-zainteresiranim-gradjanima-do-31-kolovoza/.
    Novi program kluba Močvara, Močvarni dnevni boravak, organizira live stream čitanja slikovnice "Pale sam na svijetu" u subotu, 9. svibnja, u 10:30 sati, putem Facebook stranice facebook.com/mochvarnidnevniboravak. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Gradska Knjižnica i čitaonica “Ante Jagar” Novska pokrenula je online knjižnične usluge putem svojih društvenih mreža gdje će objavljivati svoje redovne aktivnosti koje su se inače održavale u prostoru knjižnice. Aktivnosti možete pratiti putem službene stranice na poveznici.
  • Od sljedećeg tjedna odnosno 11. svibnja počinju Online radionice digitalnog pripovijedanja gdje će polaznici imati priliku naučiti osnovne principe i tehnike digitalnog pripovijedanja. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Udruga SFera je u dogovoru sa svojim članovima odlučila ponuditi online SFeraKon prigodno nazvan “SFeraKoRon”. Program će se održavati tijekom cijelog vikenda od 8. do 10. svibnja, virtualno na Facebook stranici. 
  • Voditeljica Tribine "Susreti u DHK" Lada Žigo Španić srijedom će na mrežnim stranicama i Facebook profilu Društva hrvatskih književnika predstavljati nove knjige. Tribinu možete pratiti na poveznici.
    U izvanrednoj podcast emisiji Hrvatske knjižnice za slijepe koja je nastala u vrijeme provođenja epidemioloških mjera radi sprječavanja zaraze koronavirusom, možete saznati kako slijepe osobe u Hrvatskoj provode radno i slobodno vrijeme u izolaciji. Emisija je dostupna na You Tube kanalu te na službenoj stranici Hrvatske knjižnice za slijepe na poveznici
  • Omogućena je besplatna posudba 1,4 milijuna digitalnih knjiga - neprofitna udruga Internet archive je za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa pokrenula novu uslugu, digitalnu knjižnicu nazvanu National Emergency Library koja u svojemu fondu čuva 1,4 milijuna digitalnih knjiga. Navedene knjige su na engleskom jeziku a mogu se čitati u cijelom svijetu uključujući Hrvatsku. Odabrane knjige se posuđuju na 14 dana, a  mogu se čitati na mrežnoj stranici digitalne knjižnice ili skinuti na računalo u formatu PDF ili ePub. Više detalja dostupno je na poveznici.
  • U okviru projekta Putovima Frankopana snimljena je zvučna slikovnica „Grobnički mlin“ kako bi djeca i tijekom boravka kod kuće nastavila upoznavati baštinu obitelji Frankopan. Zvučna slikovnica dostupna je na poveznici.
  • Uredništvo "Vijenca" zadnja je tri broja pripremilo prvi put izvan redakcije u zgradi Matice hrvatske, koja je oštećena u potresu. Online promocija ovih izdanja održat će se u četvrtak, 30. travnja, u 20 sati, na Facebook stranici Vijenca na poveznici.
  • Društvo hrvatskih književnika pokrenulo je novi projekt “Književnici na mreži” koji je osmišljen kako bi književnici s čitateljima podijelili tekstove nastale u doba izolacije. Objavljuju se pjesme, priče, ulomci iz romana i eseji koji su dostupni na poveznici
  • Leksikografski zavod Miroslav Krleža  već 70 godina prikuplja, sustavno obrađuje, predstavlja  i tumači činjenice i spoznaje o pojavama, pojmovima i osobama iz prošlosti i sadašnjosti te na taj način pridonosi hrvatskoj kulturi, znanju i općoj naobrazbi naše zajednice. Dio znanja okupljenog u više od 400 svezaka enciklopedija, rječnika i leksikona danas je dostupan na platformi e-Leks koja je osmišljena u svrhu dodatnog informiranja javnosti i pravodobnog pružanja informacija o aktualnim događajima u Hrvatskoj i svijetu, pomaganja učenicima i studentima u pronalaženju podataka. Platforma je dostupna na poveznici
  • Na Facebook stranici Matice Hrvatske u programu Noći knjige, 23. travnja, s početkom u 20 sati predstavit će se časopis za književnost i kulturu Književna revija u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Osijeku u povodu obilježavanja 60. Obljetnice neprekinuta izlaženja. Facebook stranica dostupna je na poveznici
  • Centar za kulturu Trešnjevka pridružuje se Noći knjige s online programom i porukom “S knjigom nisi izoliran!”. Cijeli program dostupan je na poveznici
  • Projekt Monovid-19 rezultat je suradnje web portala Drame.hr, SPIDA-a (Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela) i časopisa Kazalište, a okuplja devetnaest hrvatskih dramskih pisaca koji su se odazvali pozivu da kroz niz dramskih glasova u monološkoj formi progovore o životu u izolaciji, o paradoksu situacije koja nas istovremeno razdvaja, ali i spaja na jedan sasvim nov način. Svakim radnim danom objavljivat će se po jedan monolog na portalu Drame.hr koji je dostupan na poveznici, a svi monolozi bit će okupljeni u časopisu Kazalište
  • U okviru manifestacije Noć knjige po prvi se put obilježava katalonski San Jordi, dan ruža i književnosti. Kroz seriju od četiri videa Kruno Lokotar predstavit će značajna katalonska djela prevedena na hrvatski jezik, a građani će imati priliku sudjelovati u nagradnoj igri. Video sadržaj emitirat će se od 20. do 23. travnja na Facebook stranici Delegacije Vlade Katalonije i književnog portala Moderna vremena, a gledatelji će imati priliku osvojiti i neke od predstavljenih naslova na društvenim mrežama. Više informacija dostupno je na poveznici 
  • Knjižnica i čitaonica omogućila je posudbu e-knjige putem aplikacije Zaki Book te članovima kojima je članarina istekla, kao i novim članovima, poklanjaju besplatno produženje članarine do 21. svibnja 2020. godine. Više informacija dostupno je na poveznici. Knjižnica nastavlja provoditi svoje aktivnosti poput Pričaonice za djecu i čitateljskog kluba koji se sada održava putem You Tube kanala i Facebook stranice, a na Facebook stranici Dječjeg odjela Knjižnice Kutina dostupni su dodatni sadržaji za djecu. U sklopu manifestacije Noć knjige Knjižnica je pripremila online kviz, snimku lutkarske predstave, virtualnu izložbe te druge zanimljive aktivnosti.
  • Gradska knjižnica Kaštela raspisala je dva natječaja za Noć knjige, fotografski „Kad si s knjigom, nikad nisi sam“ te virtualni likovni „Najdraža slikovnica/knjiga – najdraži književni lik“. Više informacija o fotografskom natječaju dostupno je na poveznici, a o virtualno likovnom natječaju na poveznici. Osim toga u Noći knjige, 23. travnja, u 20:30 sati organizirano je virtualno druženje s knjigom u Facebook grupi Kaštelanski književni klub. Više informacija dostupno je na poveznici
  • Povodom Dana Grada Križevaca, 24. Travnja, te manifestacije Noći knjige, 23. travnja, Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci organizira akciju besplatnog učlanjenja u Knjižnicu koja će se provoditi virtualno ispunjavanjem online obrasca od 20. do 24. travnja. Poveznica za učlanjenje bit će objavljena na mrežnim stranicama te na Facebook stranici Knjižnice. Više informacija dostupno je na poveznici
  • Deveta Noć knjige održava se 23. travnja uz brojne virtualne programe i s porukom „S knjigom nisi izoliran!“. Otvorenje Noći knjige održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te na Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige. Više informacija dostupno je na službenoj stranici
  • Zagrebačko kino Kinoteka i književni klub Booksa pokreću online filmsko – čitateljski klub posvećen filmskim adaptacijama, odnosno vječnoj dilemi – je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen. Klub s radom počinje na Noć knjige 23. travnja u 18 sati, a za sudjelovanje se treba prijaviti do ponoći u ponedjeljak, 21. travnja, na e-mail [email protected] Više informacija i uvjeti za prijavu nalaze se na poveznici.
  • Povodom “Noći knjige” Gradska knjižnica Solin organizira virtualni izložbu “Moja najdraža knjiga” u koju se možete priključiti fotografiranjem naslovnice svoje najdraže knjige uz nekoliko rečenica o tome zbog čega vam je omiljena. Fotografiju i tekst možete poslati na e-mail [email protected] do 20. travnja uz naglasak želite li da se objavi i vaše ime.  Sve fotografije objavi će se na mrežnim stranicama Knjižnice na virtualnoj izložbi.
  • Znanstvena knjižnica Zadar objavila je dio fonda digitalizirane kulturne baštine Knjižnice na poveznici http://dikaz.zkzd.hr/ te zvučne knjige na poveznici http://talking-books.zkzd.hr/download
  • Komisija za informacijske tehnologije Hrvatskog knjižničarskog društva pokrenula je akciju objedinjavanja dostupnih knjižničnih usluga na daljinu na jednom mjestu kroz interaktivnu tablicu koja je dostupna na poveznici
  • ADRIA TON production kroz novi projekt “Stihovima kroz ljepote” bavi se promocijom poezije koja se ostvaruje u suradnji s autorima čiji su stihovi obogaćeni glazbom i postavljeni na You Tube kanal
  • Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko korisnicima je omogućila korištenje e-knjižnice putem aplikacije ZaKiBook. Upute za korištenje aplikacije dostupne su na poveznici
  • Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je šest zbirki suvremenih hrvatskih pjesnikinja u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige. Na stranici projekta http://elektronickeknjige.com/ dostupna su djela: „Plovna mjesta“ Sanje Baković, „Nebeski ekvator“ Gordane Benić, „Etika konja i kruha“ Marije Dejanović, „Početne koordinate“ Monike Herceg, „Čovječica“ Sonje Manojlović te „Meteorologija tijela“ Nade Topić
  • Državni arhiv u Rijeci otvorio je svoj digitalni prozor – topoteku DAR. U topoteki će se predstaviti rezultati projekta REK-RI (Rekonstrukcija Rijeke) te digitalizirano arhivsko gradivo. Sadržaj i više informacija dostupno je na poveznici
  • Središnja knjižnica Slovenaca u RH, koja djeluje u okviru Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu, omogućuje korisnicima besplatan upis u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Ljubljani. Više informacija o upisu dostupno je na poveznici 
  • Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac nudi uslugu posudbe e-knjige putem aplikacije ZakiBook te virtualnu izložbu povijesnog pregleda zgrada knjižnice pod nazivom “Sve naše zgrade” koja je dostupna na poveznici 
  • Društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba - SFera u suradnji s autorima objavljuje besplatne e-knjige na svojoj službenoj stranici.
  • Pokrenuta je čitalačka grupa „Mjenjolici s Urana“ koja je fokusirana na znanstvenu fantastiku te će na mjesečnoj bazi predlagati dva naslova za čitanje. Grupa će se sastajati jednom mjesečno putem dogovorenog kanala, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-mail adrese [email protected]. Više informacija dostupno je ovdje.
  • Udruga Platforma iz Hvara objavila je online zbirku kratkih priča i legendi prikupljenih od ljudi s otoka Hvara. Zbirka „Otok priča“ dostupna je na poveznici.
  • Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik sa svojim korisnicima druži se putem društvenih mreža te objavljuje snimljene sadržaje kulturnih djelatnika i umjetnika na svom You Tube kanalu. Digitalizirana građa Knjižnice dostupna je na poveznici, a Virtualni muzej Fausta Vrančića, kao prilog šibenske knjižnice boljem poznavanju glasovitog polihistora, leksikografa i izumitelja, dostupan je na poveznici.
  • Knjižnica i čitaonica Pitomača organizira virtualnu promociju knjige „Ljubav dolazi kasnije“ autorice Jasne Šemige Pintarić, koja će biti održana u povodu obilježavanja manifestacije Noći knjige, u četvrtak, 23. travnja 2020. godine, s početkom u 19 sati. Više informacija o događanju dostupno je ovdje.
  • Gradska knjižnica Vukovar omogućila je korisnicima posudbu e-knjige putem aplikacije ZaKi Book. Upute za posudbu su dostupne ovdje.
  • U dogovoru s izdavačem i autorima, Grad Metković je objavio online izdanje knjige Neretvani u Velikom ratu – Svjedočanstva o sudionicima Prvog svjetskog rata s područja doline Neretve. Više informacija pronađite ovdje.
  • Digitalna zbirka Virtualna Korčula, prepuna starih razglednica, fotografija i knjiga, dostupna je na poveznici https://virtualnakorcula.com/
  • Književni online događaj Decameron 2020 nastao je kao rezultat književnog druženja inspiriranog pandemijom i dugogodišnjom tradicijom ljubitelja znanstvene fantastike da reagira na aktualna stanja. Objavljene priče dostupne su na poveznici https://decameron2020price.wordpress.com/category/sve-price/
  • Knjižnica Dugave donosi virtualne sadržaje namijenjene djeci i mladima. Više informacija i sadržaji dostupni su na poveznici http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-dugave/71
  • Gradska knjižnica Kaštela i Pere Eranović, glumac iz HNK Split, osmislili su zajednički projekt pod naslovom #ostani doma uz “Biblijske priče za malene u Velikom tjednu”. Više informacija o projektu i najave sadržaja dostupne su na poveznici https://www.gkk.hr/vijesti/gkk-i-pere-eranovic-predstavljaju-biblijske-price-za-male-u-velikom-tjednu/
  • Gradska knjižnica Rijeka omogućila je upis i obnovu članstva online putem, kako bi članovi kojima je istekla članarina ili pak oni koji tek žele postati članovi, mogli koristiti uslugu e-knjižnice. Više informacija dostupno je na poveznici https://www.rijeka.hr/upis-obnova-clanstva-u-gradskoj-knjiznici-rijeka-online-putem/
  • Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo uvela je niz novih usluga: Knjižnica dolazi k tebi (Zaki Book), besplatno produženje članstva i besplatno učlanjenje putem e-pristupnica te YouTube kanal s pričaonicama i kreativnim radionicama za djecu
  • Gradska knjižnica Vinkovci iako je fizički nedostupna, nastavlja komunicirati s ljubiteljima dobrog štiva putem društvenih mreža. Pokrenuli su različite rubrike poput "Minute za dobar san" kojom će poticati čitanje od najranije dječje dobi koju ističu kao jednu temeljnih zadaća knjižničarstva, a koju možete pratiti svakoga utorka i četvrtka u 20 sati. Aktivnosti knjižnice možete pratiti na Facebook stranici
  • Kulturna ustanova Goethe-Institut Kroatien, u sklopu inicijative #ostanitedoma, predlaže izbor zvučnih knjiga iz svoje e-knjižnice koji je veoma raznolik s obzirom na teme, dob slušača i slušačica i njihove interese. Prijava u E-knjižnicu moguća je na poveznici
  • U sklopu projekta Putevima Frankopana izdana je prva zvučna slikovnica iz edicije o Frankopanima i frankopanskim kaštelima, posvećena Kraljevici. Više informacija uz slikovnicu dostupno je na poveznici
  • Od ponedjeljka, 6. travnja 2020. godine, program Riječkog sportskog saveza Sportska lektira namijenjen učenicima nižih razreda osnovne škole, dostupan je svima i može se pratiti online na YouTube kanalu Riječkog sportskog saveza. Više informacija dostupno je na poveznici.
  • Željka Horvat-Vukelja autorica je Hrabrice i Slikopriče, slikovnica koje se nalaze na popisu lektire učenika prvog razreda, a na stranici https://www.skolskiportal.hr/author/zeljka-horvat-vukelja/ objavljivat će se “Željkine priče za mali odmor” ponedjeljkom, srijedom i petkom iza 13 sati.
  • Knjige iz Male knjižnice po izboru urednika Ivice Matičevića i Antuna Paveškovića od sada možete čitati i u "online" izdanju na mrežnim stranicama Društva i ogranaka koji će ondje predstavljati knjige objavljujući svakoga dana izabrane ulomke. Online izdanja potražite ovdje.
  • Klub Booksa snimke gotovo svih književnih događanja, gostovanja pisaca i spisateljica održanim u klubu Booksa objavljuje na svojoj službenoj stranici https://booksa.hr/audio-video
  • Internetsko izdanje novog  broja "Vijenca" dostupno je  za besplatno čitanje na stranicama Matice hrvatske ranije nego inače. Novi broj Kriznog Vijenca potražite ovdje.
  • Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica najavljuje kako će se u srijedu, 1. travnja 2020. s početkom u 18 sati održati prvi #kajnebibilo #do-bro književni online susret s jednim od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika Kristianom Novakom. Susret će se odvijati putem prijenosa uživo, a točne poveznice na prijenos bit će dostupne u srijedu na službenoj stranici.
  • Knjižničari Knjižnice i Čitaonice „Fran Galović# Koprivnica pripremili su prijedlog kako pripremiti predškolce za školu
  • Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnosti na novim medijima potražite ovdje.
  • Gradska knjižnica Marka Marullića Split uvodi posudbu e-knjige dok su fizički odjeli knjižnice zatvoreni. Knjige je moguće preuzeti putem aplikacije ZaKi Book
  • Hrvatsko društvo pisaca pokreće projekt “Dnevnik iz karantene” u okviru kojega će se svakodnevno objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi  i video prilozi pisaca odnosno samostalnih umjetnika. Od vikenda 28. i 29. ožujka, pa svakog sljedećeg vikenda, u suradnji s glumcima Zagrebačkog kazališta mladih objavljivat će se autorski video-prilozi “Glumci iz karantene” u kojima glumci interpretiraju tekstove iz “Dnevnika”. Radove možete pratiti putem službene stranice ovdje.
  • Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu omogućila je svojim članovima, ali i onima koji to još nisu, preuzimanje e-knjige putem aplikacije ZaKi Book. Upute za preuzimanje knjige dostupne su na poveznici https://www.slavonski-brod.hr/index.php/covid19/10411-u-gradskoj-knjiznici-slavonski-brod-omogucena-posudba-e-knjige.
    Knjižarski lanac Hoću knjigu u suradnji s partnerima izdavačima pokrenuo je veliku knjišku akciju Knjigom protiv korone koja se provodi na dva načina - putem službene Facebook stranice knjižarskog lanca gdje će svakoga dana u 19 sati jedan domaći autor čitati isječak iz najdraže knjige
  • U okviru projekta Kulturno umjetničko društvo Nikud na posebnom YouTube kanalu svakodnevno će se objavljivati originalan sadržaj hrvatskih umjetnika svih disciplina
  • Na Facebook stranici kluba Azimut, uz podršku Kulturne udruge Fotopoetika, objavljuju se snimljeni recitali, čitanje pa čak i sviranje poezije, a svoje sudjelovanje potvrdila su brojna poznata imena
  • Na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka dostupno je više od 20 virtualnih arhivskih zbirki nastalih suradnjom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca diljem Hrvatske, koje okupljaju gradivo, sjećanja i znanja raspršeno u raznovrsnim privatnim, lokalnim i drugim zaboravljenim izvorima. 
  • Gradska knjižnica Zadar na You Tube kanalu Knjižnice objavljuje snimljene preporuke za čitanje online građe, a u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar organizirali su čitanje slikovnica uživo putem You Tube kanala Kazališta
  • Muzejski dokumentacijski centar sastavio je tematski vodič kroz hrvatske muzeje i galerije koji sadržavaju ostavštine ili pojedine predmete povezane sa životom i radom književnika koji su rođeni i/ili su stvarali u Hrvatskoj
  • Popis besplatnih eKnjiga Knjižnica grada Zagreba potražite ovdje. Putem usluge „Pitajte knjižničare“ možete dobiti pomoć u pronalaženju i odabiru tiskanih i internetskih informacijskih izvora za teme koje vas interesiraju. Na svom YouTube kanalu Knjižnice su osigurale snimke različitih događanja koja su se održala, a vrijedne Digitalizirane zbirke svim zainteresiranima omogućuju pregledavanje mnoštva knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i druge građe 
  • Društvo hrvatskih književnih prevodilaca na svojoj Facebook stranici pod oznakama #noviprijevodiDHKP #štoprevodimo #štočitati objavljuje preporuke za uzbudljivo štivo koje može kvalitetno ispuniti vrijeme u doba samoizolacije
    Građa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može se pretraživati i istraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom – Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv webaNacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova, Glagoljica.hr i Virtualne izložbe
    Hrvatsko društvo pisaca pokreće projekt "Dnevnik iz karantene" u okviru kojega će se svakodnevno na web-stranici HDP-a objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi i/ili video prilozi pisaca − članova HDP-a, ponajprije samostalnih umjetnika
    Državni arhiv u Bjelovaru na svojim digitalnim platformama nudi virtualne šetnje te digitaliziranu građu arhiva - virtualna šetnja Bjelovarom putem starih razglednica, digitalna platforma koja prikuplja stare fotografije Bjelovara i Bjelovarčana, digitalizirani tjednik Bjelovarski list od 1958. do 1980. godine, dio arhivskog gradiva 
  • Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek će na svom službenom You Tube kanalu objavljivati video materijale dječje književnosti
  • Ciklus virtualnih susreta Pisci na mreži dugi niz godina omogućava ljubiteljima književnosti izravan kontakt s hrvatskim književnicima, prevoditeljima i kritičarima, a snimke održanih susreta mogu se pogledati na službenoj stranici

Ovdje pronađite više detalja i informacija.