Posebni uvjeti za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature

Posebni uvjeti za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature

Upute su izrađene u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Učenici s izrečenom mjerom samoizolacije, kao i svi prisutni, tijekom polaganja ispita državne mature moraju nositi medicinsku masku (kiruršku ili FPP2/3) koja prekriva usta i nos te moraju biti međusobno udaljeni najmanje 2 metra. Učenicima je potrebno osigurati polaganje ispita u izdvojenome prostoru te da dva ili više učenika iz iste škole kojima je izrečena mjera samoizolacije mogu polagati ispite zajedno u istome prostoru, ali izdvojeno od drugih učenika i s međusobnim razmakom od 2 metra.

Dolazak i ulazak u školu
Učenici na ispit ne dolaze niti s ispita odlaze javnim prijevozom ili taksijem nego osobnim automobilom tako da voze sami ili da ih vozi netko od ukućana tko i inače živi s njima ili dolaze pješice, biciklom i sl. Ukućani koji dovoze i odvoze učenike kojima nije izrečena mjera samoizolacije moraju se pridržavati preventivnih mjera za vrijeme vožnje učenika.

Nošenje maski za lice
Učenici koji su u samoizolaciji moraju cijelo vrijeme nositi medicinsku masku kada odlaze iz kuće, dok borave u školi i kada se vraćaju kući.

Nastavnici, kada je to moguće s obzirom na specifične zadatke koje imaju tijekom provedbe ispita, moraju biti udaljeni od učenika koji su u samoizolaciji 2 metra, no ako je potrebno, moguć je i bliži kontakt kraćega trajanja (do 15 minuta) jer nose maske.

Učenici koji su u samoizolaciji ne smiju doći na ispit ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili znakove akutne respiratorne bolesti koja može uključivati povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, poteškoće u disanju i poremećaj osjeta njuha i okusa.

Učenici s takvim simptomima moraju se javiti telefonom liječniku obiteljske medicine i epidemiologu.

Prije svakoga ispita učenici moraju kod kuće izmjeriti temperaturu i ne smiju doći na ispit ako imaju povišenu temperaturu.

Učenicima je potrebno izmjeriti temperaturu beskontaktnim termometrom u školi ako škola njim raspolaže. Nastavnik koji mjeri temperaturu mora nositi masku. Učenici moraju ponijeti od kuće toplomjer za mjerenje temperature pod pazuhom te izmjeriti temperaturu na tome toplomjeru u školi pred nastavnicima:
  • u slučaju povišene temperature na beskontaktnome toplomjeru
  • ako škola ne raspolaže beskontaktnim toplomjerom.
Ako temperatura pod pazuhom iznosi 37,3 i više Celzijevih stupnjeva, učenik mora odmah napustiti školu.

Tijekom provjere identiteta učenici koji su u samoizolaciji skidaju nakratko masku na udaljenosti od 2 metra od osobe koja je zadužena za provjeravanje osobne iskaznice. S obzirom da djelatnici škola poznaju učenike, navedeno je moguće izostaviti ako osoba koja je zadužena za provjeravanje osobnih iskaznica procijeni da nije potrebno skidanje maske.

Prednost u nadziranju učenika koji su u samoizolaciji, kada je to moguće, trebaju imati cijepljeni djelatnici ili djelatnici koji su preboljeli COVID-19 unazad šest mjeseci. To ipak nije uvjet tako da djelatnici koji nisu cijepljeni ili koji nisu preboljeli COVID-19 unazad šest mjeseci smiju nadzirati učenike, kao što je učinjeno prošle godine tijekom polaganja ispita državne mature.

Učenici i djelatnici dužni su prije ispita proučiti upute o ispravnome korištenju maske na poveznici.

Polaganje ispita za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije uz podršku osobnoga pomagača, s obzirom na nužnost zajedničkoga višesatnog boravka u zatvorenome prostoru bez fizičke distance, moguće je uz negativan PCR nalaz testa na SARS-COV-2 koji nije stariji od 24 sata.