Savjeti za rad od kuće

Savjeti za rad od kuće
Psihološki aspekti rada od kuće
Ljudima  koji rade od kuće obično nedostaje vremenska struktura, jasne granice između radnog i slobodnog vremena, tjelesna aktivnost i socijalni kontakti.
Zbog toga rad od kuće može biti zamoran.
U ovoj situaciji, rad od kuće može pojačati doživljaj socijalne izolacije i gubitak dnevne rutine što nepovoljno djeluje na psihičko zdravlje, a time i na radnu motivaciju i produktivnost.
 
Preporuke za osobe koje rade od kuće
Uspostavite vremensku strukturu dana s početkom i krajem radnog vremena te stankama za kavu i ručak.
Ako je to moguće, prošećite prije i nakon posla kako bi uspostavili jasniju granicu između radne i obiteljske (ili privatne) domene života.
Pokušajte naći mirno mjestu na kojem možete neometano raditi. Ako imate malu djecu, dogovorite s partnerom podjelu radnog vremena i brige o djeci.
Ostanite u kontaktu s kolegama i dogovarajte zajedničke stanke u kojima se družite online; njegujte odnose s kolegama kroz elektroničke društvene mreže (WhatsApp, Viber, Facebook, Twitter, Skype, Zoom ....).
Nastojte održati radni moral – izađite iz pidžame i kućne odjeće, dotjerajte se za video sastanke.
Ne budite strogi sami prema sebi, prihvatite da radni uvjeti nisu optimalni, pa se to može odraziti i na učinku.
 
Preporuke za poslodavce i rukovoditelje
Preispitajte sadržaj pojedinih poslova i ustaljene organizacijske procese s ciljem njihove reorganizacije i maksimalnog korištenja rada od kuće.
Osigurajte participaciju zaposlenika u donošenju odluka o reorganizaciji rada i potičite inovativnost.
Osigurajte zaposlenicima tehničke uvjete za rad od kuće.
Ostanite u kontaktu sa zaposlenicima koristeći informatičke tehnologije, organizirajte online sastanke (Skype, Zoom, Teams....).
Redovito prikupljajte podatke o poteškoćama u radu, ali i prednostima rada od kuće. Dijelite ih sa zaposlenicima, Iskoristite ovo iskustvo za razvoj organizacije i unaprjeđenje radnih procesa.

Prof. dr. Darja Maslić Seršić i dr. Jasmina Tomas, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu