Popis online kulturnog sadržaja

Popis online kulturnog sadržaja
SVIBANJ 2021.
 • Spisateljica i pjesnikinja Ivana Bodrožić, u okviru programa digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja, predstavlja novopokrenutu autorsku mrežnu stranicu, podcast i radionicu kreativnog pisanja. Serija od četiri podcasta bavi se temama koje autorica obrađuje u romanu ”Sinovi, kćeri”. Dva podcasta su već objavljena, a dvije nove epizode bit će dostupne nakon održavanja. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Udruga Arthea najavljuje međunarodni glazbeno-plesni performans Glokalna umjetnost: Kontrapunkt harmonija koji će se održati u subotu, 8. svibnja u 12 sati, na gradskom trgu u Slavonskom Brodu. Kompozicija je nastala povezivanjem različitih audio uzoraka glazbenika iz različitih dijelova svijeta, a bit će izvedena u performansu u trajanju od 15 minuta i povezana suvremenim plesom zagrebačke plesačice Nastasje Štefanić. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Edukativni i istraživački projekt Pazi što jedeš Laboratorij (PŠJ LAB) posvećen je dokumentiranju nematerijalne kulture, odnosno tradicijske prehrane, a tema njegovog petog izdanja vezana je uz proizvodnju, distribuciju i konzumaciju meda. Svi zainteresirani online predavanja tijekom svibnja mogu pratiti ponedjeljkom od 18.30 sati na poveznici
 • Hena com najavljuje virtualnu promociju romana "Bivše stvari" portugalskog pisca Bruna Vieire Amarala, objavljenog u okviru projekta "Europa iznutra i izvana" koja će se održati 4. svibnja u 18:30 sati. Bruno Vieira Amaral za ovaj je roman nagrađen prestižnom nagradom „José Saramago”, a u svojoj izvrsnoj prozi prikazuje nevidljivu i važnu stranu Portugala – ljude koji uspinjući se i, češće, padajući, žive na marginama. Više informacija dostupno je na poveznici

TRAVANJ 2021. 
 • Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, organizira donatorski koncert za kulturne institucije Siska, Petrinje i Gline u povodu 160. obljetnice osnutka HAZU. Koncert će se održati u utorak, 4. svibnja 2021. u 20 sati, u atriju palače HAZU te će se moći pratiti u izravnom prijenosu na programu HTV3 i na platformi HRTi. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Zagrebački Etnografski muzej pripremio je izložbu "Milko Cepelić – iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu“ nastalu u povodu 100. obljetnice smrti i donacije zbirke „tkiva i veziva“ Etnografskom muzeju (1920.—2020.) i u virtualnom obliku, na poveznici: https://cepelic.emz.hr/ Istražite odabrane primjerke uporabnog tekstila, odjevno ruho, nakit i ukrašena tikvica iz darovane cjeline od ukupno 302 predmeta koja su u muzejski fundus ušla 1920. godine te dokumenti iz privatnog vlasništva Cepelićeve pranećakinje Đurđice Gross-Ašperger.
 • Hrvatski dragulji / Croatian Jewels, koncert u izvedbi sopranistice Jelene Štefanić te Simona Dešpalja za klavirom, snimljen u prostorima palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin, osmišljen je u svrhu promicanja hrvatske glazbene baštine u inozemstvu jednako kao i kod nas. Na repertoaru bit će poznate i manje znane arije domaćih skladatelja: pl. Zajca, Tijardovića, Suppea, Odaka, Matza, Šuleka te Berse. Koncert će se moći pogledati 09. svibnja u 20 sati putem poveznice.
 • Ususret Europskom tjednu mladih Grad Rijeka u utorak „Naša budućnost je u našim rukama“. Uoči Europskog tjedna mladih u Rijeci će se održati online događaj „Naša budućnost je u našim rukama“, koje je prvenstveno namijenjeno populaciji mladih od 15 do 30 godina te osobama koje rade s mladima, ali i svima zainteresiranima za ovu aktualnu temu. Online predavanje i rasprava o mentalnom zdravlju mladih održat će se 4. svibnja u 12 sati, a moći će se pratiti putem Jitsi Meet platforme. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U petak, 30. travnja u 19.30, u online prijenosu na YouTube kanalu Kanala Ri  i putem web stranice www.rijeka2020.eu te uživo u programu Kanala Ri održat će se revijalni maratonski glazbeni nastup riječkih bendova u okviru programske završnice projekta Europske prijestolnice kulture. Scenografija za ovaj događaj bit će postavljena u Exportu gdje će se nastupi snimati i streamati u suradnji s Kanalom Ri, a line up bendova koji nastupaju je sljedeći: The SIIDS, My Buddy Moose, Boris Štok, En Face, Grad, Neno Belan & Fiumens i Let 3. U kratkim pauzama između nastupa bendova Dražen Zima i Lena Stojiljković vodit će tematske razgovore s akterima EPK projekta, organizatorima, umjetnicima, predstavnicima dijela partnerskih institucija i u tim razgovorima podsjetiti na dio važnih aspekata EPK projekta i mnoge realizirane programe.
 • U povodu obilježavanja Međunarodnog dana jazza, 30. travnja i u Hrvatskoj se, unatoč situaciji, u smanjenom obliku, održavaju glazbeni programi u nekoliko hrvatskih gradova. HRT je za tu prigodu na svom Trećem televizijskom programu pripremio posebnu emisiju uživo iz studija Anton Marti. Od 20:05 sati poslušajte koncert Jazz orkestra HRT-a, razgovor s gostima o aktualnim temama vezanim uz jazz te reportaže s terena.
 • Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade poziva pojedince i kolektive, institucije i organizacije u kulturi i umjetnosti na radionicu na temu solidarnosti u suradničkim projektima i kolaboracijama. Radionica će se održati 6. svibnja u 10.30 sati, a više informacija i link za prijavu dostupni su na poveznici.
 • Umjetnička organizacija Binocular teatar poziva zainteresirane da se prijave na besplatne edukativne i interaktivne radionice – webinare pisanja priča koje će predvoditi književni autori: Zoran Ferić, Nenad Stipanić i Edo Popović. Radionice su namijenjene osobama starijima od 54 godine, a održavaju se u okviru projekta Kulturiraj se online; kreću u svibnju, a odvijat će se putem platforme Zoom. Broj polaznika je ograničen, a prijava je moguća putem telefona 098 976 9587 ili putem e -mail adrese: [email protected] Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U organizaciji Umjetničke organizacije "Akustični projekt" održat će se tri online koncerta iz dvoraca Hrvatskog Zagorja i Zagrebačke županije. Prvi nizu bit će koncert ansambla „Acoustic Project“ u Dvoru Trakošćan koji će se održati u srijedu, 28. travnja u 20 sati putem YouTube kanala ansambla. U okrilju bajkovite arhitekture i perivoja dvorca Trakošćan, na repertoaru će biti većinom folklorna glazbena fuzija. Prvi koncert može se pogledati na Facebook stranici Acoustic Projecta.
 • Na web-stranici Kabineta grafike HAZU objavljena je virtualna izložba Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci, u povodu tristote godišnjice rođenja Giovannija Battiste Piranesija (1720 – 1778), posljednjeg velikog starog majstora talijanske grafike i najvećega grafičkog genija nakon Rembrandta. Izložba je posvećena bakropisima obitelji Piranesi, jednoj od većih majstorskih sastavnica Stare zbirke i zbirke 19. stoljeća. U Kabinetu grafike čuva se ukupno četrdeset i devet grafika Piranesijevīh, od kojih je dvanaestak Giambattistinih, dok su ostali radovi njegova sina Francesca. Virtualnu izložbu moguće je pogledati na poveznici.
 • Festival alternativnog kazališnog izričaja, 24. po redu, održat će se od 24. do 30. svibnja u Zagrebu, i na njemu će online i uživo u Autonomnom kulturnom centru Attacku biti izvedena 32 djela iz 24 države. Program i više informacija dostupni su na poveznici.
 • Art ćakula je online zajednica umjetnika koju je u travnju 2020 pokrenula riječka umjetnica Ivana Egić. Susreti se održavaju svake nedjelje u 18,30 sati na Zoom platformi koja je snimana i javnosti dostupna na YouTube-u. Osim iz Hrvatske, na Art ćakulu su se odazvali umjetnici iz 6 zemalja. Art ćakula kontinuirano svaki tjedan kreira nove kulturne i edukativne sadržaje koji se ostvaruju i plasiraju u javnost kroz nedjeljna online druženja i izlaganja umjetnika. Snimke su dostupne na You Tube kanalu projekta Art ćakula.
 • U okviru programa obilježavanja 350. godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka od 28. travnja do 28. lipnja 2021. predstavlja izložbu Frankopanski gradovi i utvrde s područja Primorsko-goranske županije na povijesnim fotografijama i razglednicama. Virtualna izložba dostupna je na poveznici.
 • U srijedu, 28. travnja u 12.00 sati, u okviru završnice programa Europske prijestolnice kulture, na YouTube kanalu Rijeke 2020 bit će objavljeno video vodstvo izložbom „51000 Balthazargrad“, koja je od listopada 2020. do veljače 2021. bila postavljena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Video je moguće pratiti na poveznici.
 • Mali festival virtualni je kazališni festival koji je okupio devet nezavisnih kazališta u dvanaest predstava. Program je podijeljen u predstave za odrasle (večernji program) i predstave za djecu i mlade (dječji program). U šest tjedana trajanja festivala, svaoga tjedna prikazivat će jednu predstavu iz večernjeg i jednu iz dječjeg programa. Zadnji dan festivala, 12. lipnja, uz prijenos uživo iz nove dvorane Malog teatra, održat će se svečano proglašenje pobjednika festivala, a posebno će se dodijeliti i Nagrada publike – temeljem online glasovanja za najbolju predstavu. Više o Malom festivalu te program potražite na poveznici
 • Hrvatski sabor kulture pripremio je novu online kazališnu radionicu pod nazivom „Režija kazališne predstave“ koja će pod vodstvom redatelja i glumca doc. art. Jasmina Novljakovića biti održana od 8. do 10. svibnja 2021. putem ZOOM platforme. Prijave su otvorene za sve zainteresirane (broj je ograničen na prvih 100 prijavljenih). Tijekom trodnevne radionice sudionici će imati priliku upoznati sve navedene faze, praktičnim radom na konkretnim primjerima tj. odabranim tekstovima izvedenim na online 60. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Umjetnički projekt #365daysafter kreiran je kao umjetnost interakcije koja istražuje umjetnost krize u 2020. godini s posebnim interesom za četiri zemlje: Ukrajinu, Hrvatsku, Portugal i Kinu, vukući paralelu između utjecaja vanjskih faktora na umjetnost i na same umjetnike. Istražuje se kako su radili tijekom pandemije i karantene, kako se njihova umjetnost promijenila, što je potaknulo njihov rad i što ih je inspiriralo. Nastoji se istraživati pozitivne i negativne efekte Covid-19 na umjetnost četiri lokalna konteksta. Svi sudionici pozvani su na interakciju i dijeljenje svojih iskustava s ostalima, a rok za prijavu je 30. travnja 2021. Uz izložbu, planirane su video prezentacije, sastanci i diskusije. Više informacija o projektu, natječaju i izložbi dostupno je na poveznici.
 • U okviru projekta nezavisne kustosice Mirne Rul, Inside The Black Cube otvoren je poziv za radionicu IoT (Internet of Things) i njegovih potencijala u kontekstu vizualne umjetnosti. Rok za prijavu na svibanjsku radionicu je 15. svibnja, a onu lipanjsku 12. lipnja 2021. Sudionici radionice naučit će kako izraditi interaktivan IoT umjetnički rad bez programiranja, a sadržaj radionice bit će primarno koncentriran na tehnologiju BCI (brain-computer interface), kojom se omogućava komunikacijska veza između čovjekovog mozga i vanjskog uređaja,  prilikom koje računalo prima i obrađuje informacije iz čovjekovog mozga. Voditelj radionice je Mihael Giba, vizualni umjetnik. Uvodno predavanje o moždanim frekvencijama održat će Ana Bogdanić, klinička psihologinja. Program je namijenjen vizualnim umjetnicima i studentima likovnih akademija. Radionice su besplatna i odvijat će se putem online video platforme, a više informacija može se pronaći na poveznici.
 • Projekt Jadranke Tomić Kostimografija na mreži rezultat je strateškog promišljanja kostimografske djelatnosti u uvjetima "novog normalnog", uz maksimalno korištenje potencijala besplatnih ili jeftinih resursa koji su nam dostupni, u vidu tehnologije i društvenih mreža. Cilj programa je učinkovito promicanje hrvatske kostimografije u uvjetima pandemije. Programske aktivnosti usmjerene su na edukaciju i promociju kostimografske struke kroz kreiranje i izradu kostima, nakita, torbi i odjeće. Radovi se mogu pregledati na Instagram i na Facebook profilu.
 • Pijanistica Terezija Cukrov će u okviru projekta ABC MOZART izvesti 6 klavirskih sonata W. A. Mozarta na različitim lokacijama i različitim instrumentima, uključujući i originalni povijesni klavir Rosenberger iz 1810. godine, iz fundusa Gradskog muzeja u Varaždinu. Za svaku je sonatu vezana jedna tema, pa se zainteresirani nakon izvedbe mogu uključiti u diskusiju putem Zoom platforme. Izvedbe je moguće pratiti putem YouTube kanala Umjetničke organizacije Ca Ku Do, u okviru ciklusa koncerata "Glazba može promijeniti svijet" koji se emitira svakog utorka u 19h.
 • Pozivaju se svi zainteresirani da od 26. do 30. travnja putem Instagrama zaigraju igru Magnet hunt. Umjetnik Mane mei postavljat će ručno rađene magnete u graffiti stilu na određene urbane lokacije u gradu Zagrebu te ostavljati tragove na Instagram priči. Više informacija dostupno na poveznici
 • Noć knjige u Gradskoj knjižnici Kaštela održat će se 23. travnja u virtualnom obliku na mrežnoj stranici te Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela. Pripremili su brojne programe za djecu i za odrasle, pa će tako djeca moći pogledati kratku predstavu Sretna vam Noć knjige i poslušati bajke I. B. Mažuranić u izvedbi Kazališta Prijatelj. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U riječkoj ribarnici, prostoru čija trajna audio-vizualna umjetnička instalacija "Meštri" autora Pavela Mrkusa predstavlja dio nasljeđa projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, 24. travnja u 22 sata održat će se koncertni spoj riječkog rock benda "Grč" i sekcije Riječkog simfonijskog orkestra. Ovaj događaj publika će moći pratiti uživo u programu Kanala Ri, putem livestreama na YouTube kanalu Kanala Ri te putem mrežne stranice Rijeka 2020. Više informacija nalazi se na poveznici
 • 25. travnja u 19 sati svi će zainteresirani, putem YouTube kanala, moći pogledati koncert fusion jazz sastava More Love Ensemble i programa s njihovog trećeg albuma ''Crossing'' snimljenog u Gradskom kazalištu "Zorin dom" u Karlovcu. ''Crossing'' je album inspiriran hrvatskim kompozitorima klasične glazbe, a sastav čine Melita Lovričević (vokal i efekti), Petar Ćulibrk (klavir), Marko First (akustična i električna violina), Luka Žužić (trombon, klavijature) te Enos Kugler (bubnjevi). Više informacija dostupno je na poveznici
 • Izložba Etnografskog muzeja Istre "U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri" nakon što je bila postavljena u pazinskom Kaštelu i gostovala u Maloj Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, kreće na svoje virtualno putovanje. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Centar za kulturne djelatnosti pokreće online književni klub „Zajedničko čitanje“ namijenjen starijima od 54 godine, koji će s aktivnostima započeti 26. travnja 2021. u 18 sati, putem aplikacije Zoom. Sastanci će biti jednom mjesečno u periodu od 10 mjeseci, do siječnja 2022. godine, a voditeljica kluba bit će Mica Mladineo Desnica, umirovljena profesorica engleskog jezika i književnosti i talijanskog jezika i književnosti. Prijave traju do 22. travnja, putem obrasca na poveznici.
 • Predstava “Mala sirena i dječak Roko” nastala je prema motivima istoimene slikovnice književnice Rosie Kugli i u režiji redateljice Irene Škorić, a od 22. travnja besplatno će se prikazivati online na mrežnoj stranici Umjetničke organizacije „Noć hrvatskog filma i novih medija“. Najava predstave dostupna je na poveznici
 • Program video podcasta "Dizajn.tv" u 2021. zamišljen je kao digitalna ekstenzija dosadašnjeg izložbenog, diskurzivnog i edukacijskog programa HDD-a koja funkcionira integralno s već postojećim aktivnostima poput javnih razgovora, redovitih predavanja, izložbi i stručnih vodstava, posebno prilagođena za potrebe kontinuiranog djelovanja u uvjetima pandemije. Cilj programa je kontinuirano upoznavati publiku s osnovama dizajna, ali i sa specifičnim temama iz tog područja, a oslanja se na nekoliko dosad sporadično razvijanih modela djelovanja, poput tzv. galerijskih filmova i edukativnih filmova produciranih za potrebe određenih izložbi, digitalnih verzija predavanja, javnih razgovora i mnogih drugih. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, 22. travnja u 18:30, održat će se online tribina "Godina opasnog ljubljenja – Filmski ljubavni naputak", koju će biti moguće pratiti putem Facebook stranice i Youtube kanala Centra tolerancije. Treća tribina iz ciklusa "Snaga ljubavi" posvećena je ljubavi na filmu, međusobnom suodnosu jedne sasvim osobne emocije kao što je ljubav i jedne sasvim društvene, kulturološke pojave kao što je film. Više informacija dostupno je na poveznici
 • "Umjetnost ispred prozora" projekt je koji prenosi multimedijalne radove i filmove iz galerija i kino dvorana na zidove zgrada. Stanovnici splitskih kvartova iz svojih stanova često vide samo zid suprotne zgrade ispred sebe, a ideja je da se na prazne zidove projiciraju umjetnički radovi i da ih stanari mogu gledati kroz svoje prozore. Od 19. do 15. travnja prikazivat će se projekcije umjetničkih filmova i videoinstalacija svaku večer u 20 sati u drugom kvartu u Splitu. Autori prikazivanih radova su: Aleksandar Stasenko, Gildo Bavčević, Hrvoje Zuanić, Bruno Pavić, Marin Renić, Ivan Perić, Marita Bulimbašić, Stella Roso i Lucija Kujundžić. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Umjetnički projekt "Žensko dopisivanje/ Female Correspondence’" bavi se problemom komunikacije u formi likovnog dopisivanja grafikama malog formata. Projekt autorica Mateje Rusak i Tihane Karlović je nakon žiriranja odabran za predstavljanje na jednoj od najvećih svjetskih konferencija umjetničke grafike IMPACT11, koja će se održati od 20. do 25. travnja u virtualnom obliku. Cilj projekta je kroz osobne, intimne, idejne i likovne ženske "razgovore" stvoriti mreže umjetnica, osnaživanje i poticanje umjetnica na stvaralaštvo. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Europski parlament u Hrvatskoj već osmu godinu zaredom u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu LUX. Filmove “Kolektiv” i “Corpus Christi” možete pogledati besplatno online od 22. travnja do 10. svibnja na platformi Kino Europa Online, a film “Još jedna runda” pogledajte besplatno na Dan Europe 9. svibnja u Kinu Tuškanac u 19 sati. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Zagreb: grad u prolazu edukativno je umjetnički program arhitekta Tina Jakopeca kroz koji će se u virtualnom prostoru stvarati 3d modeli stvarnih historicističkih pročelja sa ulica Zagreb. Temeljni dio programa je edukacija putem prijenosa uživo, dok će umjetnički sadržaj biti prezentiran kroz detaljne 3d modele historicističkih zagrebačkih pročelja. Putem programa postupno će se modelima pročelja graditi virtualni grad, a čitav proces bit će praćen na web stranici otvorenoj upravo za ovaj program. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Na svjetski dan kreativnosti i inovativnosti, 21. travnja od 12 sati, svi zainteresirani moći će pratiti prijenos otvorenja sedme Kreativne riznice iz Aule glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Organizatori pozivaju zainteresirane da se pridruže programskim sadržajima na mrežnoj stranici Kreativne riznice gdje mogu preuzeti detaljan prikaz iznimno bogatog programa u kojemu će sudjelovati više od 80 izlagača. Sva događanja posjetiteljima dostupna su u izravnom prijenosu uživo putem Facebook stranice Kreativna riznica i Youtube kanala Institut Andizet. Program i više informacija dostupno je na poveznici
 • Od petka 16. travnja svi zainteresirani moći će uživo pratiti video vodstvo izložbom Retrovizor 2020 u povodu završnice programa Europske prijestolnice kulture - Rijeke2020. Retrovizor 2020 izložba fotografija koja je postavljena u Exportu na Delti, a koja "podsjeća na brojne značajne trenutke izdvojene iz uzbudljivog tijeka vremena u kojem smo zajednički gradili Europsku prijestolnicu kulture, kao i na neobična mjesta gdje smo se susretali. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku pridružuje se akcijskom planu Nacionalne strategije poticanja čitanja te u 2021. godini obilježavanju Godine čitanja. U okviru projekta OMH u Dubrovniku "Čitajmo zajedno", profesori, učenici, književnici, glumci i rtv djelatnici svakog će ponedjeljka tijekom 10  tjedana čitati različite književne tekstove i poeziju. Do sada je već izašlo osam nastavaka, a čitanja su dostupna na mrežnim stranicama i YouTube kanalu Ogranka.
 • Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s narodnim knjižnicama iz Primorsko-goranske županije, u okviru Godine čitanja 2021. i finala programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, organizira Tjedan dobre dječje knjige 2021. Sve aktivnosti odvijat će se u Zoom sobama Gradske knjižnice Rijeka, a prijave se primaju na mail [email protected]. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U sklopu projekta 'Čitaj i gledaj: preporuke kvalitetnih slikovnica' Marija Ott Franolić snimila je novu video-preporuku, za slikovnicu 'Ljubav će nas spasiti' Svjetlana Junakovića. Video-preporuke kvalitetnih slikovnica nude njihovu jezičnu, sadržajnu i umjetničku interpretaciju Prvenstveno su namijenjene roditeljima, knjižničarima i edukatorima, ali mogu se gledati i s djecom. Video je dostupan na poveznici.
 • Desk Kreativne Europe - ured Kultura je u povodu obilježavanja kraja Programa Kreativna Europa (2014-2020), proteklih mjeseci provodio kampanju pod nazivom 'Zamišljeno.Stvoreno.Podijeljeno. / Imagined.Created.Shared'. Posljednje događanje u nizu u okviru kampanje, održat će u srijedu, 28. travnja, s početkom u 11 sati, a na svečanoj završnici bit će predstavljena publikacija te će ga uveličati zanimljivi gosti, gitaristički koncert i interaktivno iskustvo. Susret je organiziran u digitalnom prostoru, na kojem je broj aktivnih sudionika ograničen, te je potrebna prijava, dok će ostali zainteresirani događanje će moći pratiti uživo putem YouTube kanala. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Slikovnica - ekran u svijet je autorski projekt književnice Ane Đokić koji se realizira u Godini čitanja 2021. pod pokroviteljstvom udruge Kreativna mreža, uz podršku Ministarstva kulture i medija. Projekt Slikovnica - ekran u svijet predstavlja video-snimke u kojima autorica predstavlja svoje slikovnice i razgovara s ilustratorima. Video snimke su namijenjene učiteljima osnovnih škola za rad u nastavi s djecom. Uz svaki video navedene su međupredmetne teme koje se obrađuju te dob učenika kojima su namijenjeni. Grupa je zatvorenog tipa, ali učitelji i svi zainteresirani informacije mogu potražiti na poveznici.
 • Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, povodom završnice EPK programa u travnju, svoje aktivnosti provodi online. Jedna od njih je i nagradni natječaj  „Kućna Čudotvornica: Jednaki u različitosti“, namijenjen svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Kustosi Muzeja pripremili su za njih zadatak kojim ne žele razdvojiti kulture već ih spojiti, jer kultura nije samo baština i umjetnost, kultura je u svima nama. Zadatak za svu zainteresiranu djecu i mlade je izraditi poster na kojem će biti prikazana kulturna baština koja nije vezana uz Rijeku. Detalji se mogu pronaći na poveznici
 • Nagrađivani multiinstrumentalist, skladatelj, aranžer i producent Zoran Majstorović predstavljat će tradicijske instrumente i glazbu iz raznih dijelova svijeta putem video priloga koje će u objavljivati na Facebook stranici te YouTube kanalu od travnja do lipnja.
 • Digitalna platforma PUKOTINE/PKTN novi je projekt kojemu je cilj otvaranje prostora za komunikaciju tema koje okupiraju mlade, ali i starije generacije. Kreirana je kao odgovor na kompleksne probleme i potrebe mladih te kao reakcija na nedostatak intervencija namijenjenih pružanju podrške mladima pri odrastanju u Hrvatskoj. Pored sadržaja stručnjaka i mladih, PKTN kontinuirano objavljuju video priče – FIXER serijal kratkih dokumentaraca autorice redateljice Judite Gamulin i produkcijske kuće Eclectica. "Fixer" mladima daje prostor za artikulaciju onoga što ih muči, tema poput anksioznosti, roditeljske rastave braka itd. PKTN objavljuju po jednu epizodu mjesečno.
 • Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) 23. travnja 2021. započinje s predstavljanjem audiovizualnog programa Zona filma: Strujanja na portalu HDFK-a. Sadržaj će se objavljivati u tjednom ritmu, u rubrici Strujanja, do kraja mjeseca lipnja ove godine, a ostat će dostupan i nakon realizacije projekta.
 • Galerija Događanja, u ovo pandemijsko vrijeme, uz svoj je redovni izložbeni program pokrenula program razgovora s umjetnicima. Uz svaku izložbu snimljen je artist talk koji vodi teoretičarka umjetnosti Josipa Bubaš, a razgovori i program mogu se pogledati na društvenim mrežama Galerije Događanja.
 • U povodu Dana Muzičke akademije studenti će nastupiti sa Zagrebačkim solistima u Koncertu na dar koji će se zbog trenutne epidemiološke situacije održati bez publike 21. travnja 2021 od 19.30 sati. Prijenos koncerta uživo bit će moguće pratiti na YouTube kanalu Muzičke akademije. Što će sve biti na repertoaru moguće je provjeriti na poveznici.
 • Hrvatsko društvo filmskih kritičara objavilo je u povodu desete obljetnice postojanja tribine "Psihijatrija i film" besplatnu digitalnu publikaciju "Mama, Ljubav". HDFK u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče donosi transkripte nekih prošlih, iznimno zanimljivih tribina kao svojevrsni teaser za fizički ukoričeno izdanje knjige koja je u pripremi. Publikacija se može preuzeti na poveznici.
 • Otvoren je poziv na sudjelovanje u umjetničkoj produkciji namijenjenoj umjetnicima/cama, umjetničkim kolektivima i nezavisnim kustosi/ca/ma koji/e svoje web umjetničke projekte i/ili arhive digitalnih umjetnina žele predstaviti u postavu skupne izložbe #pivilion_dot_net, izgrađene na pivilion.net decentraliziranoj mrežnoj platformi za digitalnu umjetnost. Više o projektu.
 • Gradska knjižnica Samobor raspisala je deveti po redu natječaj za kratku priču i poziva sve hrvatske kratkopričaše da do 1. lipnja 2021. pošalju svoje kratke priče. Priče smiju biti duge do 5 novinarskih kartica, te ne smiju biti ranije objavljene. Svaki autor može poslati samo jednu priču. Tri najbolje priče bit će i novčano nagrađene, dok će dvadesetak odabranih biti objavljeno u zbirci kratkih priča Gradske knjižnice Samobor. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Prozor u TV provodi online tečaj animacije za sve one koji žele upisati Studij animacije, usvojiti animacijske tehnike ili pak kreirati vlastiti animirani film. Tečaj animacije provodi se u grupi uz individualan pristup polazniku ovisno o njegovoj razini znanja i iskustva, a prvi tromjesečni ciklus kreće 12. travnja. Još je moguće uključiti se u prvom tjednu! Nezavisna animatorica Antonija Veljačić provest će vas kroz sedam cjelina tečaja: Povijest animiranog filma i uvod u animacijske tehnike, Filmski planovi i struktura filma, Pisanje scenarija i crtanja storyboarda, Izrada model liste i odabir animacijske tehnike (crtana animacija, stop animacija i motion graphics), Animacija, Upoznavanje s programima za animaciju i Montaža slike i zvuka. Više informacija i link za prijavu mogu se naći na poveznici.
 • U mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana plesa, Hrvatski sabor kulture putem ZOOM internetske platforme organizira dva zanimljiva online plesa programa. U vikendu od 16. do 18. 4. 2021. plesna umjetnica i pedagoginja Martina Terzić održat će radionicu na temu „Suvremene plesne tehnike/scenski pokret“. Fokus seminara/radionice će biti osvještavanje inicijalnih postavki vlastitog tijela kroz tri temeljna tjelesna obrasca za kretanje. Zadnji vikend u travnju (24. i 25. 4. 2021.) rezerviran je za folklornu umjetnost. Bračni par Marica i Tonći Tadin uvest će zainteresirane u svijet tradicijskih plesova Dalmacije u razdoblju od kraja 19. st. pa sve do 2. svjetskog rata. Online seminar namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima i svima onima koji rade na prezentaciji i očuvanju tradicijske plesne kulture toga podneblja. Sve detalje o online plesnim programima mogu se naći na poveznici.
 • Oris kuća arhitektura putem YouTube kanala 13. travnja će s početkom u 18 sati predstaviti izložbu „Lebbeus Woods: Zagreb Free Zone Revisited“,  Riječ je o ponovnom promišljanju jednog od najznačajnijih projekata iz opusa istaknutog američkog arhitekta Lebbeusa Woodsa (1940 – 2012). Online predstavljanje izložbe može se pogledati na službenom You Tube kanalu.
 • 31. muzički biennale Zagreb ove će se godine dijelom održati online i to od 9. do 22. travnja 2021. Na sva događanja 31. MBZ-a ulazak je besplatan, osim programa ostvarenih u koprodukciji za koje vrijede službene cijene koorganizatora. Besplatne ulaznice moći će se rezervirati na [email protected]. Više informacija dostupno je na poveznici
 • 9. travnja Stefani Silli održao je predavanje “Utjecaj japanske likovne i kulturne tradicije na umjetnički izričaj umjetnika Takashija Murakamija", a 10. travnja svi zainteresirani mogu pratiti predavanje Irene Srdanović “Fenomen kyara u japanskom jeziku i društvu” na YouTube kanalu Arheološkog muzeja Istre. Izložba "Yakishime: metamorfoza zemlje" bit će otvorena do nedjelje, 11. travnja 2021. godine. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Kako bi građane  podsjetili na godišnjicu zagrebačkog potresa, na tragičan događaj u kojemu je strahovito oštećen povijesni centar Zagreba, pa tako i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, točno u 6 sati i 24 minute HRT je objavio snimku koncerta održanog 22. ožujka 2021. u rano jutarnjim satima u Hrvatskom glazbenom zavodu. Tako su vodeći hrvatski glazbenici darovali svoju umjetnost, a svojom muzikalnošću nadglasali zvuk potresa svima koji su ga doživjeli i kojima i dalje odzvanja u ušima. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika putem YouTube kanala prenosi uživo koncerte iz ciklusa „Glazbeni umjetnici Zagrebu“ iz Velike dvorane Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu. U četvrtak, 15. travnja, na repertoaru je koncert Marca Grazianija, violina, i Mije Miljković Đuzel, klavir, koji će se uživo prenositi na poveznici. Na programu će biti djela Ludwiga van Beethovena, a više informacija dostupno je na poveznici. https://www.hdgu.hr/
 • U petak 9. travnja 2021. u 20 sati, na Tribini Razotkrivanje, Knjižare Fraktura, publici i gledateljima Darko Šeparović predstavit će svoj drugi roman „Pristanište“. Razgovor s autorom vodit će Andrija Škare, a ulomke iz knjige čitat će Frano Mašković. Tribinu iz Knjižare Fraktura pratite uživo putem YouTube-kanala Fraktura Najbolja Literatura ili FB profila Fraktura – najbolja literatura. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Uoči 99. rođendana velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun rođene 10. travnja na Zlarinu,  Muzej Prigorja predstavlja katalog izložbe Balade Vesne Parun, autorica Morene Želje Želle i Žarke Vujić te istoimeni kratki dokumentarni film. Virtualna izložba likovnih radova Vesne Parun, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta mogu se pogledati na mrežnoj stranici Muzeja Prigorja. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Udruga Obnova poziva sve zainteresirane da se priključe online radionicama u okviru projekta "Međugeneracijskom suradnjom do obnove umjetnosti i kulture". U travnju 2021. predviđeno je održavanje četiri serije četverodnevnih radionica namijenjenih osobama mlađima od 25 godina. Za sudjelovanje na radionicama potrebno je ispuniti prijavnicu: https://forms.gle/NEvGxpeseW5tmdmQ8. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Hrvatski sabor kulture i akademska slikarica Olena Sokolovska pripremaju novu likovnu online radionicu pod nazivom 'Čarolija pejsaža' u tehnici ulje na platnu. Radionica će biti održana 23. i 26. travnja 2021. putem mrežne platforme Zoom. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U želji za osvještavanjem sociološke koncepcije vlastitih medija i kreiranjem digitalne platforme, na web stranici UO Genijator održat će se ciklus radionica „Kako mislim (ne)odgovorno?“. Prvi ciklus u travnju sadrži kreativno edukativne radionice koje uključuju likovni rad izrade kolaža s elementima art terapije i kinestetičkog doživljaja tijela kroz plesnu meditaciju te likovno plesnu radionicu inspiriranu dadaizmom. Sve radionice su besplatne, a prijaviti se može putem e-mail adrese: [email protected] Termini radionica i više informacija dostupni su na poveznici
 • Na inicijativu Sarajevo Film Festivala prvi put se na regionalnom online festivalu okupljaju četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora). Od 9. do 17. travnja prikazivat će se jugoslavenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi te najzanimljiviji europski i svjetski naslovi. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Kulturpunktova online tribina Umjetničko istraživanje: kritika i praksa održana je u četvrtak, 1. travnja, uz prijenos na Facebook stranicama Kulturpunkta i suorganizatora, srpskog portala SEEcult.org. Tribina posvećena umjetničkom istraživanju u domeni vizualne umjetnosti udružila je kustosku, kritičarsku i umjetničku vizuru, a u razgovoru su sudjelovale umjetnica Katerija Duda, kritičarka Miona Muštra, kustosica i kritičarka Maja Ćirić te kustosica Lea Vene. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Objavljen je novi, 706. broj Književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost Vijenac, koji je u digitalnom izdanju dostupan na mrežnoj stranici Matice hrvatske.
 • Umjetnik Jakov Gavran u sklopu programa 'Likovno objedinjenje glume i lutkarstva kroz animaciju' osmišljava lutkarsku predstavu i radi stop-motion animirani film "Tri prijatelja" za koji je napisao scenarij i režiju te izradio lutke i scenografiju. Cilj projekta je od lutkarske predstave napraviti digitalni uradak namijenjen djeci, ali i odraslima, i to kroz animirani film u "stop motion" tehnici animacije koristeći lutke, scenografiju te glumačke vještine za oživljavanje priče. Epizode koje prethode premijeri filam mogu se pogledati na Facebook stranici umjetnika: https://www.facebook.com/gloster.york.
 • Na Digitalnoj platformi Teatra Gavran započinje serijal 'Kazališni monolozi' Teatra Gavran. Prva dva monologa prezentiraju Luka Bjelica (iz drame 'Kad umire glumac' Mire Gavrana), te Sara Moser (iz komedije 'Parovi' Mire Gavrana).  Sljedeći su monolozi na rasporedu 7. travnja. Poveznica.
 • Tomislav Goluban Livestream Concert #4 iz programa 'Z'brega na brijeg – Hill To Hill' održat će se u  ponedjeljak, 5. travnja, u 20 sati, uz prijenos uživo putem  YouTube i Facebook kanala. Program „Z'brega na brijeg – Hill To Hill“ obuhvaća realizaciju 4 koncertna nastupa, svaki koncert se održava u različitoj formaciji (duo, trio, kvartet, kvintet) s drugačijim repertoarom baziranim na autorskim pjesmama Tomislava Golubana.
 • Glumac Frano Mašković, redatelj dokumentarnih filmova Đuro Gavran i autor knjige 'Filmska gramatika videoigara' Ilija Barišić gosti su proljetnog ciklusa Filmske naSTAVe, besplatnog online edukativnog programa za koji su prijave otvorene do 5. travnja 2021. Za sve srednjoškolce i njihove nastavnike koji se žele baviti filmom i naučiti ponešto o filmskoj umjetnosti, proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora učenika od 6. do 10. travnja, a osim najraznovrsnijih filmova i stručnih predavača, imat će i zanimljive goste. Prijave i informacije dostupne su na poveznici.
   
OŽUJAK 2021. 
 • „Avenija Z" je satirično glumačko-lutkarska forma koja objedinjuje glumu, mjuzikl i lutkarstvo. Inspirirana broadwayskim hitom "Avenue Q", hrvatska inačica je nazvana "Avenija Z" - po uzoru na grad Zagreb. Autorski projekt režijski vodi nagrađivana glumica, lutkarica i redateljica Marijana Matoković. U talk showu, kojeg vodi voditeljica Zrinka (Zizi) gostuju osebujni likovi iz svakidašnjice, otvaraju se u razgovoru i kroz pjesmu i intervju otkrivaju se njihove priče. Svaka epizoda traje okvirno 4 minute, a emitirat će se kao jedna epizoda tjedno kroz sljedećih 10 tjedana i to svakog četvrtka tijekom travnja i svibnja te 3. lipnja 2021. na You Tube kanalu.
 • Radionica „WikiKaoMediji – urgentnost održivih medijskih praksi i dijeljenog znanja“, koju će voditi Željko Blaće, održat će se u utorak, 13. i četvrtak, 15. travnja, od 17 do 20 sati preko Zoom platforme. Radionica, u organizaciji Radione - Udruge za razvoj „uradi sam“ kulture, je besplatna i namijenjena prvenstveno osobama koje aktivno koriste Wikipediju za pretraživanje, informiranje i/ili rade sa arhivama, dokumentacijom, mapiranjem ili dijeljenjem znanja, te žele koristiti otvorene alate i sadržaje u svom hobističkom ili profesionalnom radu sa digitalnim medijima. Prijavite se do nedjelje, 11. travnja 2021. točno u ponoć preko prijavnice koje se nalazi na poveznici.
 • CZKIO Susedgrad poziva sve zainteresirane, bez obzira na dob, da se uključe u online izložbu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad svojim likovnim radovima na temu Uskrsne pisanice. Tehnika i motivi su slobodni, a broj radova nije ograničen. Likovne radove je potrebno fotografirati i poslati na mail adresu: [email protected] ili [email protected] Fotografije će se objaviti u online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.
 • Edukacija „Bez stresa na maturu“ program je koji će maturantima pomoći da se mentalno i strateški pripreme za uspješno polaganje završnih ispita u srednjoškolskom obrazovanju kroz iskustveno učenje i interaktivne radionice s vježbama.  Besplatne radionice će se održavati online od 10. travnja do 5. lipnja, subotama od 10-13 sati. Trajanje svake radionice je jednu subotu.
 • Kako razviti kreativni potencijal djeteta? Kako kreativnost djetetu pomaže u rastu, razvoju i učenju? Kroz besplatne radionice kreativnosti za osnovnoškolce koje će se održavati online od travnja do lipnja, subotama od 10-13 sati. Trajanje svake radionice je dvije subote, s terminima početka – 10.04., 24.04., 15.05., 29.05. Više informacija je na poveznici.
 • Pišem ti pismo“ natječaj je koji Gradska knjižnica Velika Gorica po jubilarni – deseti put – raspisuje povodom Svjetskog dana pisanja pisama (obilježava se 11. svibnja) s ciljem razvijanja pismenosti, ali i podsjećanja na pomalo zaboravljenu, starinsku vještinu pisanja pisama. Natječaj je otvoren do 30. travnja 2021.
 • U sklopu inicijative otvaranja medijskog prostora skladateljicama, Hrvatski radio tijekom ožujka emitira sve skladbe s „Kompilacije skrivenih blaga“ - 3. epizoda je na rasporedu u srijedu 31. ožujka u 20 sati, a snimka ciklusa nalazi se u Slušaonici Hrvatskoga radija.
 • Dugometražni dokumentarni film redatelja Ivana Ramljaka 'O jednoj mladosti' Hrvatsko društvo filmskih kritičara prošli tjedan nagradilo je nagradom Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film. Nakon kratke kino distribucije, taj se film može pogledati i kod kuće, i to preko online platforme Kino Mediteran od doma. Kino Mediteran od doma novo je online kino koje donosi nezavisne filmove europske i svjetske produkcije. Filmove je moguće gledati na televizoru, računalu, mobitelu i tabletu. Svi filmovi su titlovani na hrvatski jezik te je omogućen odabir titlova na engleskom jeziku. Cijena online kino ulaznice iznosi 20 kuna.
 • U srijedu, 31. ožujka, u 20 sati, u Knjižari Fraktura i s prijenosom uživo na YouTubeu i Facebooku, bit će predstavljena slikovnica za odrasle 'Vjeverovatni dani jedne nevjerice' Lane Juranić.
 • Zagrebačko Gradsko kazalište 'Žar ptica' s predstavom 'Mala sirena' sudjeluje 3. travnja kao jedino dječje kazalište iz Hrvatske na drugom izdanju Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu – PIR 2 koje će se održati od 1. do 9.  travnja na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica. Najmlađa publika i svi zainteresirani imat će priliku gledati devet zanimljivih dječjih predstava iz cijele regije na You Tube kanalu Festivala PIR 2, svakog dana trajanja festivala, s početkom u 18 sati.
 • Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i književni klub Booksa nastavljaju suradnju na novom ciklusu tribina 'Zanimanje: dramaturg'. Prva tribina će se održati 2. travnja, u 18 sati, s prijenosom na Booksinoj Facebook stranici, a o dvostrukom životu dramaturga razgovarat će s dramaturginjom i prevoditeljicom Jelenom Kovačić, dramaturginjom i producenticom Dianom Meheik, te dramaturginjom i copywritericom Ronom Žulj. Tribinu moderira Espi Tomičić.
 • Gradska knjižnica Kaštela, u suradnji s Kazalištem Prijatelj, predstavlja nastavak online projekta za velike i male pod naslovom Ivana - od uha do srca koji je pokrenut s ciljem približavanja djeci manje i više poznatih priča najčitanije i u svijetu najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Do 2. travnja 2021. na YouTube kanalu te na Internet i Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela svaki dan bit će emitiran dio nekih od priča I. B. Mažuranić. Na rasporedu su: "Kako je Potjeh tražio istinu", "Regoč", "Sunce djever i Neva Nevičica" te "Šuma Striborova".
 • Umjetničkim stvaralaštvom neupotrebljivi predmeti mogu se transformirati u nove, upotrebljive. U okviru programa Rihtaonica, autorica projekta, modna dizajnerica, kostimografkinja i konceptualna umjetnica Ines Zrnc Gregorina predstavlja potencijal starih trošnih predmeta koji se na kreativne i domišljate načine mogu prenamijeniti. Projekt je moguće pratiti na društvenim mrežama, a uz otkrivanje kreativnih mogućnosti,  potaknut će na recikliranje i dobru zabavu!
 • Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom već deset godina zainteresiranim građankama i građanima s prebivalištem u PGŽ, starijim od 55 godina, sa završenom srednjom školom i više, nudi raznovrsne programe predavanja i radionica u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob. Prof. dr. sc. Stipan Jonjić,  s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 31. ožujka 2021. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”COVID-19 – sadašnje stanje, cjepiva i izgledi za budućnost”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.
 • Hrvatski glazbeni dvojac Lela i Joe Kaplowitz održat će online koncert pod nazivom Superwoman II, kojim, kroz izvedbu pjesama hrvatskih vokalistica i skladateljica, nastavljaju obilježavati mjesec posvećen ženama i ženskoj povijesti. Autorice čije obrade će se moći čuti u izvedbama su: Tamara Obrovac, Valerija Nikolovska, Lana Janjanin, Željka Veverec, Thana Alexa, Mary May, Dina Rizvić, Irena Žilić i Lucija Ćustić - Luce. Koncert uživo iz studija poslušajte 31. ožujka, od 20 sati, putem facebook kanala.
 • Program Književnost u Lazaretima - Razgovor s Autorom nastavlja se u utorak, 30. ožujka, u 19 sati, predstavljanjem autorice Maše Seničić koja u sklopu projekta Odisejevo uočište / Ulysses' Shelter boravi na otoku Mljetu. Pjesničko predstavljanje možete pogledati u prijenosu uživo na Facebook stranici Art radionice Lazareti.
 • Virtualna promocija romana 'Brat od leda' mlade i nagrađivane katalonske autorice Imme Ávalos Marqués koja piše pod pseudonimom Alicia Kopf, održat će se 30. ožujka u 18,30 sati. Roman je objavljen u kolovozu 2020. u sklopu projekta 'Europa iznutra i izvana'. Promociju možete pratiti na poveznici.
 • Videodrum je novi projekt koji virtualnom cestom, drumom, povezuje četiri grada, Pulu, Ljubljanu, Zagreb i Beograd, te četiri potpuno različita, ali ipak slična mjesta: Dnevni boravak DC-a Rojc, Klub Channel Zero, Klub Močvaru i KC Grad. Prvi Videodrum, koji će se održati 30. ožujka, virtualna je turneja četiri benda. Stream se može pratiti na stranicama kluba Močvara, s početkom u 21 sat.
 • Centar za kulturu Trešnjevka će za vrijeme uskrsnih školskih praznika pružiti djeci nižih razreda osnovne škole niz besplatnih online radionica koje će se objavljivati dnevno od 6. do 9. travnja, s početkom u 10 sati. Cool School radionice će biti objavljene na službenoj web stranici, YouTubeu i Facebooku Centra za kulturu Trešnjevka. Tema radionica je "Kreativne radionice - održivo susjedstvo", a vode ih Daša Filipčić i Nikolina Turčinović.
 • Koncertnu izvedbu "Stabat Mater" Antonína Dvořáka u komornoj, skraćenoj verziji, snimljenoj bez publike poštujući epidemiološke mjere imate priliku gledati i slušati u subotu, 27. ožujka, u 19:30 sati na Facebook stranici Male scene
 • Lutkarsko kazalište "Za bregom" iz Zagreba snimilo je javno izvedene lutkarske predstave za djecu: Bilo pa nije, Zagrebačka gora i Lopovčićevo blago te su one sada trajno dostupne na poveznici
 • Online edukativni program "Sinergija izoliranih točkica" održao se u siječnju i veljači 2021. godine pod vodstvom Lee Vidaković i Katrin Novaković. Kao rezultat radionice na YouTube-u su objavljeni kratki filmovi koje su napravili polaznici radionice, a dostupni su na poveznici
 • U povodu jubilarnih 30. svečanosti Pasionske baštine izložbom “Simbolika tvarnog u zbilji puta križa” četrdesetak afirmiranih umjetnika različitih generacija nastavlja tradiciju umjetničkog razmatranja Kristovog spasiteljskog čina. Virtualnu izložbu potražite na poveznici
 • U okviru programa Digitalne prilagodbe, financiranog od Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb obavještava kako na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” predstavlja četvrtu u nizu, virtualnu izložbu umjetnika Andreja Zbašnika, pod nazivom ”Digitalno-slikarske refleksije”. Virtualna izložba se može pogledati na poveznici i slobodno dijeliti. 
 • Ilustrator i redatelj Zdenko Bašić priprema digitalnu, interaktivnu knjigu Sjeverozapadni vjetar. Radi se o izdanju kojim se nematerijalna kulturna baština - usmena narodna predaja kao omiljeno Bašićevo područje zanimanja i djelovanja, uz pomoć digitalnih tehnologija transformira u zanimljivo suvremeno, audiovizualno djelo. Izdanje je trenutno dostupno na engleskom jeziku, no u pripremi je hrvatska te japanska verzija. Moguće ga je preuzeti putem Google Play i Apple App Store-a.
 • Novi projekt kazališta Mala scena "Slušateka" je audiopričaonica u okviru koje se, osim poznatih bajki i priča, svaki tjedan dodaju i dvije nove, originalne priče poznatih hrvatskih autorica i autora. Mala scena želi stvoriti platformu koja će pojednostavniti slušanje priča, skratiti proces traženja priča i materijala, a također se i potpuno fokusirati na auditivno iskustvo. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Na godišnjicu snažnog potresa koji je 22. ožujka prošle godine pogodio Zagreb, Ansambl LADO snimio je spot za korizmeni napjev „Marijin plač“ posvećen Zagrebu i svim Zagrepčanima, posebice onima koji neumorno rade na obnovi glavnoga grada. Video možete pogledati na YouTube kanalu. 
 • U okviru manifestacije Zadar čita, koju Gradska knjižnica Zadar održava od 2008. godine, Koncertni ured Zadar na ovogodišnju središnju temu - pitanje "Zašto je dobro čitati bajke?" odgovara organiziranom projekcijom simfonijske bajke Petar i vuk za djecu zadarskih vrtića koji možete pogledati na YouTube kanalu. 
 • U ožujku, travnju i svibnju na Kritičkoj platformi suvremenog lutkarstva EU održat će se 11. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz, u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Što vas sve očekuje online na ovogodišnjoj manifestaciji potražite na poveznici.
 • Nikolina Majdak izvest će ZIMU - prvu od dvije izvedbe u javnom prostoru u okviru programa "Jezik bez jezika". Radio se o izvedbenoj, minimalno pokretnoj instalaciji u izlogu (Petrinjska 38, Zagreb) namijenjenoj slučajnim pogledima prolaznika, kao i onim manje slučajnim. Sadržaj će se snimati i video će biti objavljen na YouTube kanalu UO Cirk Pozor gdje će ostati trajno dostupan. 
 • U Godini čitanja, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke u Ogulinu, u želji da tradiciju spoji s novim vremenima, pokrenula je projekt Bajkovita zima uz ognjište koji objedinjuje usmenu pripovjednu književnost i suvremenu tehnologiju. 19. ožujka svoje umijeće pripovijedanja uz digitalno ognjište će predstaviti Ogulinka Sabina Gvozdić. Snimke pripovijedanja dostupne su svakoga dana u 17 sati na YouTube stranici Ivanine kuće bajke. Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija u sklopu odobrenih programa književnih manifestacija. 
 • Kino Istra On Line od 19. do 29. ožujka donosi argentinski hit-triler snimljen po istinitom događaju, priču o kultnim 'Buldožerima', besplatni Žilnikov dokumentarac o istarskoj revolucionarki, a tu je i poslastica za male gledatelje. Uz jedan od najvećih hitova Motovun Film Festivala, tu je i film u cijelosti snimljen u Istri, priča o stogodišnjoj revolucionarki iz Sovinjaka, kao i dokumentarac o jednom od prvih kultnih rock-bendova Jugoslavije. Nositelj programa je Motovun Film Festival. Više na poveznici.
 • Nakon više od deset godina gost Booksina online književnog programa ponovno je Hari Kunzru, britanski književnik i novinar s njujorškom adresom, hrvatskoj javnosti poznat po djelu „Impresionist“. Razgovor će se održati u srijedu, 24. ožujka, u 20 sati, uživo na Booksinoj Facebook stranici. Povod za razgovor je njegov posljednji roman Red Pill objavljen na jesen 2020. koji kroz priču o piscu koji doživljava psihički slom tematizira povratak fašizma. Razgovor je moguće poslušati na poveznici.
 • Povodom Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, koji se simbolično obilježava 21. ožujka svake godine, Svjetski savez mladih Hrvatska vas poziva na online projekciju filma ‘Lijepo mi je s tobom, znaš’ i razgovor s autoricom filma, Evom Kraljević. Cilj događaja je podizanje svijesti o osobama s Downovim sindromom i njihovoj ulozi u društvu. Online projekciji moguće je pristupiti putem Facebook stranice, a više informacija dostupno je na poveznici.
 • Od 22. do 26. ožujka, 26. do 30. travnja te 24. do 28. svibnja na Kritičkoj platformi suvremenog lutkarstva EU održat će se 11. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz, u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Lutkokaz će se ove godine održati u sklopu velikog projekta Kreativne Europe – Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU, u virtualnom okruženju. Više informacija je na poveznici.
 • Uz poseban program nazvan Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona, koji nastavlja kontinuitet izlagačke aktivnosti institucije, na web stranici Umjetničkog paviljona pokrenuta je i Virtualna galerija Umjetničkog paviljona s ciljem proširivanja umjetničkog djelovanja. 22. ožujka, na godišnjicu zagrebačkog potresa, inaugurirat će se Virtualna galerija predstavljanjem prvog umjetnika – multimedijalnog umjetnika Mihaela Gibe. Više informacija je na poveznici.
 • U sklopu II. besplatnog kazališnog festivala na portalu jutarnji.hr 19. ožujka u 21 sat prikazat će se kazališno uprizorenje Kafkina romana „Proces“ u režiji Renea Medvešeka, u izvedbi Dramskog kazališta Gavelle, koje se obnavlja nakon potresa. Više informacija na poveznici.
 • Premijerna online izvedba intermedijalnog performansa 'DADA/NENE: Kako nešto pretvoriti u ništa bez da izgubi ono nešto', održat će se putem YouTube kanala udruge Buka Noise 20. ožujka, u 20 sati. Ovaj intermedijalni performans problematizira odnos pokreta, slike, teksta, zvuka i prostora u kontekstu dijaloga, a možete ga  pogledati na poveznici.
 • Povodom obilježavanja prve godišnjice zagrebačkog potresa te uz Međunarodni dan darovitih učenika koji se obilježava 21. ožujka, Hrvatski školski muzej predstavlja virtualnu izložbu „Šarenilom boja sakrivamo pukotine“ autora Kristine Gverić i Filipa Sunđija. Izložbu i detalje o izložbi potražite na poveznici.  
 • Pripovijedanje narodne priče ili bajke izuzetan je audiovizualni doživljaj za djecu i odrasle. Svojim pristupom, odabranu narodnu bajku Margareta Peršić podiže na razinu zasebnog, specifičnog scenskog izričaja. U svojoj izvedbi kombinira elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Uoči Svjetskog dana pripovijedanja, 20. ožujka, od 19 do 21 sat, Margareta Peršić pripovijedat će uz glazbenu pratnju Nine Romić, poslušajte ih u live prijenosu bajke na poveznici.
 • HDLU Istre poziva na otvorenje u okviru projekta "Corpus humanum". Kustos izložbe je Milan Marin, predsjednik HDLU-a Istre, a u izložbi sudjeluju članovi HDLU-a Istre i članovi ostalih HDLU-ova s područja RH. Snimku otvorenja bit će moguće pregledati od 20. ožujka na društvenim mrežama HDLU-a Istre. Više informacija na poveznici.
 • Program "Jezik bez jezika" sastoji se od nekoliko programskih jedinica koje s različitih strana prilaze neverbalnom umjetničkom izražavanju i tematiziraju ga kroz više različitih formi. Jedna od njih je i "Verbalno o neverbalnom" - niz online razgovora sa stručnjacima i umjetnicima o neverbalnoj izvedbenoj tehnici i poetici. Prvi objavljeni razgovor je s umjetnicom Ivom Peter Dragan.
 • Povodom 142. rođendana hrvatskog književnika, kazališnog i filmskog redatelja Joze Ivakića, na YouTube kanalu vinkovačkog kazališta, koje ponosno po njemu nosi ime, bit će od 18. ožujka javno dostupna komedija nastala po tekstu Joze Ivakića – "Vrzino kolo". Predstava je premijerno izvedena 2017. povodom 100 godina kazališne tradicije u Vinkovcima, kao redateljski uradak Vjekoslava Jankovića, u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu. Poveznica za gledanje predstave bit će aktivna od ponoći 18. ožujka 2021.
 • Predstava “Ništa novo” prema tekstu Luke Vlašića i u režiji Hrvoja Korbara recentan je naslov varaždinskog HNK koji je ove godine bio nominiran za nagradu Zlatni Studio. Na II. besplatnom kazališnom festivalu jutarnji.hr predstava “Ništa novo” biti će prikazana u utorak 16. ožujka u 21 sat i biti će dostupna do osam ujutro. Više informacija je na poveznici.
 • Projekt umjetnice Irene Boćkai Boiler House - edukativni program suvremenog autorskog kazališta namijenjen je izvedbenim umjetnicima koji se bave raznovrsnim izvedbenim disciplinama. U ponedjeljak, 15. ožujka, slijedi radionica Suvremeno autorsko kazalište koju će voditi umjetnica Irena Boćkai, prijave nisu potrebne već se svi zainteresirani mogu direktno priključiti na Zoom platformi u 19:30h putem poveznice
 • Festival Jutarnji.hr će prikazati deset predstava, od kojih su mnoge još uvijek aktualne na repertoarima. Tema festivala su klasici svjetske literature za djecu i odrasle, a predstave će se prikazivati u razdoblju od 9. do 25. ožujka uglavnom u terminu od 21 sat, izuzev predstava za djecu "Blizanke" i "Carevo novo ruho" koje će se emitirati u 18 sati. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U Godini čitanja, u ponedjeljak, 15. ožujka, u 18.00 sati, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ slijedi još jedna u nizu tribina iz DHKP-ova ciklusa Litterarum translatio. Iz epidemioloških razloga tribina će se održati bez prisutnosti publike, no snimka emisije ubrzo nakon susreta moći će se pogledati na YouTube kanalu DHKP-a. 
 • Udruga Obnova poziva da se priključite online radionicama u okviru projekta „Međugeneracijskom suradnjom do obnove umjetnosti i kulture“. U ožujku 2021. predviđeno je održavanje radionica namijenjenih osobama mlađima od 25 i starijim od 54 godine. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Predavanje uz izložbu "Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", održat će se u četvrtak, 11. ožujka u 18 sati, putem live streama na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti.   
 • Teatar Gavran pokrenuo je digitalnu platformu kao način plasiranja postojećih sadržaja kazališne produkcije. Predstave PIVO, SLADOLED i DOKTOR OD ŽIVOTINJICA prikazuju se putem streaminga prema rasporedu te nakon izvođenja neće biti trajno dostupni, no KAZALIŠNI MONOLOZI glumaca bit će objavljeni i trajno postavljeni na Youtube kanal Teatra Gavran. Raspored izvedbi potražite na poveznici
 • Virtualno kazalište Promjena u prosincu je 2020. godine započelo s radom. Riječ je o projektu nastalom kao odgovor na situaciju u kojoj su se našli umjetnici  i njihova publika za vrijeme pandemije novog koronavirusa. Njihov je programski sadržaj namijenjen svim dobnim skupinama. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Objavom e-slikovnice Arhitekt Ivo pokrenuta je mrežna stranica Arhitektura za djecu kao prva u nizu nastala u okviru istoimenog projekta. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Glazbenik i tenor Vladimir Garić nastavlja s objavom niza video uradaka s ciljem prenošenja ljubavi prema sviranju i gitari na mlađe generacije, ali i sve druge zainteresirane. Video materijale kontinuirano objavljuje na društvenim mrežama i YouTube kanalu. 
 • Zagrebački plesni ansambl pokrenuo je novi program ZPA ONLINE –  edukativno-kulturni programu prilagođen aktualnoj situaciji, a koji se održava u online okruženju. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Hrvatski sabor kulture i glumac Robert Kurbaša pripremili su online radionicu interpretativnog čitanja proznog ili poetskog teksta „Kaz kao iskaz“ namijenjenu svima koji se žele pobliže upoznati s tehnikama javnog govora tj. javnog čitanja. Više informacija dostupno je na poveznici
 • S prošlogodišnjom Noći knjige zaživjela je pjesnička platforma Poetski tren - kao kanal na YouTubeu te kao stranica na Facebooku. Cilj je promicanje suvremenog hrvatskog pjesništva uz objavu pokojeg stranog autora. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Društvo hrvatskih književnika pokreće virtualni program "sPOJi se!" posvećen čitanju poezije. Čini ga deset interaktivnih radionica tumačenja poezije 50 suvremenih hrvatskih pjesnika, koje su izvorno dio programa "Poj – poezija, jednostavno". Više informacija dostupno je na poveznici
 • Studio Artless u ožujku 2021. kreće s nizom besplatnih edukativno-kreativnih radionica, sadržajno povezanih s predstavom "Preokret ili kraj" iz 2019. koja je reinterpretacija predstave "Ende oder Wende" kazališne grupe Ulješura iz 1983./84. multimedijalnog umjetnika Željka Zorice-Šiša i suradnika. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U nizu od šest radionica Portugalskog Translaba koje će se održati od siječnja do lipnja 2021. nastavlja se rad na prijevodima kratkih priča koje će sačinjavati Antologiju luzofonske kratke priče. Svi programi odvijaju se preko internetske platforme Zoom, a njihove snimke moći ćete pogledati na YouTube kanalu te na internetskoj stranici Portugalskog Translaba. 
 • Wednesdays with Lela & Joe niz je od trinaest online koncerata Lele i Joea Kaplowitza koji se održavaju svake druge srijede, u razdoblju od siječnja do kraja lipnja 2021. Pratite ih na poveznici
 • Zapozorje je radijski (audio) podcast o kazalištu, cilj mu je demistifikacija kazališnog aparata u manjim (ali i većim) sredinama, kao i umrežavanje i edukaciju/osvještavanje kazališnih djelatnika i umjetnika u regiji. Za nadolazeće termine emisija pratite Facebook stranicu Zapozorja, a na YouTube kanalu možete pronaći propuštene. 
 • Glumica Petra Kurtela i koreograf Igor Barberić su se udružili u projektu ''Antitijela u formi'' koji je osmišljen za online distribuciju putem društvenih mreža. Cilj projekta je kroz satirički pristup obraditi temu “lockdown-a” i njegove posljedice na psihu pojedinaca, ali i ostale teme vezane uz samoizolaciju.Više informacija dostupno je na poveznici
 • Kerekesh teatar u okviru programa "Nezaustavljivo kazališno putovanje" u svojoj online Predstavoteci, nudi devet online predstava. Sve online predstave mogu se pogledati do 28. ožujka 2021. ​ Više informacija dostupno je na poveznici
 • Sandra Halužan kvartet će kroz 3 koncerta na raznolikim, atraktivnim lokacijama, s prigodnim scenama dovesti glazbu i iskustvo koncerta uživo u domove publike. Koncerti će nakon održavanja biti dostupni na YouTube kanalu.
 • Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika pokreće YouTube kanal na kojem će uživo prenositi koncerte iz ciklusa „Glazbeni umjetnici Zagrebu“ koji će se održavati u Velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Projekt virtualnih književnih predstavljanja „Vidimo se na Zoom-u!“ usmjeren je promociji novih knjižnih naslova hrvatskih nakladnika kako bi se nadomjestio suženi prostor za njihovu promidžbu, nastao uvođenjem epidemioloških mjera i neodržavanjem najvećeg broja promotivnih događaja. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Državni arhiv u Osijeku u povodu obilježavanja svoga Dana na novi datum, 3. ožujka, otvorit će izložbu Konzervatorsko-restauratorski radovi, a predstavit će i nove digitalne sadržaja na svojim mrežnim stranicama. Događanje će se iz dvorane arhiva prenositi uživo putem društvenih mreža u 12 sati. Više informacija dostupno je na poveznici
 • "U traganju za izgubljenom poezijom" poetsko su glazbene izvedbe posvećene čitanju/govorenju poezije (klasičnih i suvremenih) hrvatskih i europskih autora koje će se održavati u preuređenom prostoru u Teatru Rugantino, Tomašićeva 4, Zagreb. Cijeli događaj bit će i multimedijalan, te montiran i prikazan na nekoj od video i društvenih platformi, ali će biti dostupan i za naknadno gledanje. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Objavljena je prva u nizu epizoda audio knjige Smrtonosna mizija, humoristične i znanstveno-fantastične knjige izdane 2014. godine, književnika i glazbenika Vanje Spirina. Više informacija dostupno je na poveznici
 • HULU Split pokrenuo je Platformu Online Djelovanja (POD) koja omogućuje izravnu produkciju inovativnih kulturnih sadržaja cjelokupnoj javnosti s ciljem popularizacije i boljeg razumijevanja suvremene umjetnosti općenito. Projekt uključuje tri vrste aktivnosti: digitalizaciju postava manje afirmiranih galerijskih prostora,  digitalizaciju umjetničkih ateljea, te podcaste s različitim kulturnim djelatnicima, zanimljivim voditeljima i gostima. Sve nadolazeće i prošle virtualne 360° izložbe i ateljei mogu se vidjeti na poveznici.
 • Samostalni umjetnik Ivan Baranović, 7. ožujka u 20 sati, će izvesti dramsku predstavu "Hasanaginica", koja će se prenositi putem YouTube kanala te biti dostupna na društvenim mrežama i službenoj stranici Pučkog otvorenog učilišta Imotski i Kazališne družine Ritam Igre. 
 • Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište najavljuje za 4. ožujka glazbeni program Od Kancone do mjuzikla u kojem će nastupiti operni solisti - Sofia Ameli Gojić, Tomislav Mužek i Davor Radić, uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića. Koncert će se, uz kupljenu ulaznicu, moći pratiti i uživo na službenoj stranici Kazališta. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Guerrilla Mainstream koncept je glazbeni i audio-vizualni projekt nekih od članova grupe Hladno pivo iz Zagreba koji žele isprobati drukčiji pristup glazbi, publici i medijima. U okviru projekta snimljena je prva pjesma Izreke, a u planu su i druge pjesme pa pratite društvene mreže (Facebook i YouTube) na kojime će Guerrilla Mainstream objavljivati svoje nove radove.
 • Prva video prezentacija književnice Nene Lončar nastala u okviru programa promocije književnosti i književnih djela kojega Ministarstvo podržava putem Poziva za predlaganje programa digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, dostupna je online. Više informacija dostupno je na poveznici.
VELJAČA 2021. 
 • Kratka baza arhiv je Udruge za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, a obuhvaća filmove koji su se prijavljivali u natjecateljski program Festivala 25 FPS. U namjeri da doskoči trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, Udruga 25 FPS pokreće online videoteku. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Glazbenik i tenor Vladimir Garić pripremio je niz video uradaka s ciljem prenošenja ljubavi prema sviranju i gitari na mlađe generacije, ali i sve druge zainteresirane. Video materijale će kontinuirano objavljivati na društvenim mrežama i YouTube kanalu.
 • Divert (IMRC) kolektiv plesni je i edukacijski projekt koji okuplja plesače sa i bez fizičkog invaliditeta u zajedničkom istraživanju plesa, a trenutno provode ciklus besplatnih online radionica u kojima zajedno s polaznicima istražuju ples, pokret i izvedbu. Program potražite na poveznici.  
 • Kazalište Planet Art nedjeljom u 20 sati prenosi uživo predstave adaptirane za online medije. Riječ je o novom kazališnom formatu kojega su gledatelji sami nazvali "kazališni film". Više informacija dostupno je na poveznici
 • Prvi u nizu koncert Valerije Nikolovske (vokal) i Viktora Lipića (klavir) pod nazivom "Jazz sa kućnog praga" emitirat će se uživo 28. veljače u 20 sati na društvenim mrežama. Koncerti će nakon održavanja biti dostupni na YouTube kanalu. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U prvoj epizodi četverodijelnog serijala "Future sound of Sevdah" pod nazivom "Kradem ti se u večeri" publika će imati priliku upoznati glazbeni sastav Mavi Kan čiji izraz predstavlja sintezu sevdalinki i autorskih kompozicija. Pratite Mavi Kan na društvenim mrežama i YouTubu kanalu. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Hrvatski barokni ansambl nastavlja 21. sezonu koncertom pod nazivom „Telemannia“, u nedjelju, 28. veljače, uz prijenos uživo iz Hrvatskog glazbenog zavoda bit će moguće pratiti putem YouTube kanala i trećeg programa Hrvatskog radija, a s početkom u 20 sati. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Likovni klub "Paleta" organizira besplatne virtualne radionice crtanja i slikanja u okviru projekta kojemu je cilj popularizacija likovne umjetnosti, otkrivanje novih likovnih talenata kod djece i odraslih te praktično upoznavanje s različitim crtačkim i slikarskim tehnikama. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Književnica Olja Savičević Ivančević u okviru programa Otvorena književna radionica provodi virtualni multimedijalni dnevnik procesa pisanja i blog-časopis. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Poetica Croatica poetsko su glazbeni susreti koji će se održavati svake druge nedjelje u Kulturnom centru Mesnička (KCM). Zainteresirani događanje mogu pratiti putem prijenosa uživo ili se uključiti putem Zoom aplikacije u "Male razgovore". Više informacija dostupno je na poveznici.  
 • U povodu 20. obljetnice smrti glasovitoga hrvatskoga glumca Fabijana Šovagovića i ususret 90. obljetnici njegova rođenja, otvorena je memorijalna web stranica na kojoj se objavljuje niz književnih i novinarskih tekstova o velikanu hrvatskog glumišta. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Umjetnička organizacija Punctum poziva zainteresirane osobe oštećena vida da se priključe ciklusu online radionica dokumentarne radiodrame Do slušanja, koje će se održavati pod vodstvom dramaturginja Nine Bajsić i Nikoline Rafaj. Online radionica namijenjena je osobama oštećenog vida, a odvijat će se od ožujka do svibnja. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Moonlight Sessions je audiovizualni projekt koji predstavlja hrvatske glazbenike i glazbene sastave putem izvedbi snimljenih uživo. Svaki novi video donosi zanimljivu novu glazbenu suradnju ili novi aranžman prethodno objavljenih pjesama. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Glazbeni izleti edukativni su koncerti nastali kao dopuna glazbenom programu srednjih škola. Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. Glazbene izlete možete pronaći na YouTube kanalu
 • Projekt "Forbidden Live" glazbenika i vizualnog umjetnika Vedrana Ružića isprepliće nekoliko oblika umjetnosti u jednu cjelinu s glazbom: vizualno povezuje s auditivnim i obratno. Kroz izloške, ali i jazz koji je znan i kao „zabranjena glazba“, opisuje viđenje današnjice, vrijeme zabrana kretanja, druženja, trgovanja, promišljanja. Projekt možete vidjeti na poveznici
 • U okviru projekta Čitaj i gledaj neovisna književna teoretičarka i kritičarka Marija Ott Franolić priprema video preporuke za slikovnice hrvatskih autora. Video-preporuke namijenjene su roditeljima, knjižničarima i edukatorima, ali mogu se gledati i s djecom. Više informacija dostupno je na poveznici
 • 28 dana drugog stanja audiovizualna je zbirka beat poezije u filmskoj formi. Autorski je projekt glumca i pjesnika Marka Cindrića nastao u suradnji s 15 hrvatskih direktora fotografije, a možete ga pronaći na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) te platformi Vimeo.
 • Poezija u eteru ciklus je od 24 radio emisije u kojima se hrvatski pjesnici predstavljaju na valovima Radija Glas Podravine i putem streaminga, svake srijede u 20 sati. Online emitiranje radija nalazi se na poveznici
 • Emisija Kratki rezovi Tončija Bibića dostupna je na platformi Vimeo. Njezina je svrha širiti filmsku kulturu i razvijati filmsku publiku, odnosno umanjiti nesrazmjer između popularnosti filma kao vida zabave i razumijevanja istoga kao vrste umjetnosti. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Koncertni ured Zadar organizira besplatne radionice dobrog zvuka koje će se održati putem platforme Zoom. Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti više o zvuku, akustici i glazbenoj produkciji. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Hrvatska glazbena mladež (HGM) s ciljem senzibiliziranja novih generacija prema glazbi, posebno klasičnoj osmislila je online program "Umjetnost na dlanu" kojim će mladoj publici biti dostupni kvalitetni glazbeni edukativni sadržaji koje HGM provodi u suradnji s renomiranim ustanovama, ansamblima i glazbenicima te brojnim podupirateljima. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Online SomaHut susrete Multimedijalna koliba provodite u okviru programa Koliba online financiranog putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. Kroz seriju online događanja organizatorica SomaHut susreta Zrinka Šimičić Mihanović poziva umjetnice/ke, koji kroz svoju dugogodišnju autorsku praksu razvijaju određena znanja, metode i pristupe, da ih kroz online prezentaciju, razgovor ili vođeni sudionički score/radionicu podijele s prisutnima. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Umjetnička organizacija glazbeni studio CA KU DO pripremio je ciklus kratkih koncerata koje izvodi u svom studiju, a emitira uživo svakog utorka na svom YouTube kanalu. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Prijenos uživo otvorenja izložbe i predavanje dr. sc. Maria Novaka (Institut za antropologiju) o projektu PASTLIVES bit će moguće pratiti putem Zoom platforme. Više informacija dostupno je na poveznici
  Digitalna povijest Pakraca rezultat je projekta digitalizacije građe zavičajne povijesti Pakraca kojega u suradnji provode Gradska knjižnica Pakrac i Muzej grada Pakraca. Otkrijte Pakrac putem starih fotografija, razglednica, nacrta, pozivnica i brojne druge zanimljive arhivske građe. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Koncert Zagrebačkoga kvarteta i Lucije Brnadić održat će se u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru 23. veljače u 20 sati, a bit će dostupan u izravnom prijenosu na Facebook stranici Koncetnog ureda Zadar. Na repertoaru su dva remek-djela češkog romantičara Antonína Dvořáka - njegov posljednji gudački kvartet te Kvintet op. 97, podnaslovljenim „američki“. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Razgovori "Koga čitamo?" održavaju se u okviru projekta Društva hrvatskih književnih prevodilaca "Književno prevođenje pod lupom", a u suradnji s Frakturom, Hrvatskim društvom pisaca te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Gošće prvog susreta "Koga čitamo?" su Marija Ott Franolić i Vanda Mikšić, a razgovor će moderirati Anda Bukvić Pažin. Razgovor možete pratiti uživo na YouTube kanalu i na Facebook stranici Fraktura – najbolja literatura. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Premijerni koncert i glazbena radionica održava se u okviru projekta HGU Stream Sessions koji Hrvatska glazbena unija realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.  Riječ je o prvome u nizu koncertu te radionici koji će se održavati online. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Od 18. veljače do 18. ožujka 2021., u zagrebačkoj Galeriji MORH-a "Zvonimir", održava se samostalna izložba slika i crteža umjetnice Nevene Petre Piližote pod nazivom "Otoci" kao nastavak izložbenog projekta. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvorit će izložbu pod nazivom "Europan u Hrvatskoj 1990. - 2020." autora Helene Knifić Schaps, Mirka Buvinića i Luke Korlaeta putem prijenosa uživo na Facebook stranici Galerije Modulor. Može se posjetiti i uživo te besplatno od 23. veljače do 12. ožujka 2021. svakog radnog dana od 10 do 14 sati u Galeriji Modulor. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Bend The Ukulele & Other Machines organizirao je humanitarni koncert Croatian Earthquakes Fundraiser Event kojim će prikuljati donacije namijenjenim onima koji su pogođeni potresima u Hrvatskoj u prosincu 2020. Događaj će se održati u subotu, 20. veljače s početkom u 20:30h kao veliki Zoom koncert na kojem će sudjelovati izvođači različitih žanrova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Ujedinjenog Kraljevstva. Više informacija dostupno je na poveznici
 • 57. Glazbena tribina održat će se u Zagrebu od 20. do 23. veljače, a ove će godine po će prvi puta sve biti dostupno online, na YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Tradicionalna priredba "Žive slike", koju Muzej grada Zagreba organizira u predfašničkom vikendu, zbog epidemiološke situacije, ove će se godine moći gledati online putem internetske stranice MGZ-a, Facebooka i Youtube kanala MGZ-a. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Premijerno izdanje glazbenog festivala proširene stvarnosti Remote prvi je festival te vrste u Hrvatskoj i regiji. Na virtualnoj pozornici nastupit će Elemental, Nipplepeople, ABOP, Chui, Mi Vidu, Mixed Up Mary, Mašinka i Eleven, a prijenos će ići uživo uz pomoć najmodernije tehnologije. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Kazališni šalabahter jest online publikacija namijenjena djeci i mladima te nastavnicima, odgajateljima, pedagozima, roditeljima i svima ostalima koji rade sa skupinama djece i mladih. Služi kao uvod u kazališnu umjetnost, podsjetnik na njene poznate i manje poznate pojmove te pomoć pri gledanju predstave i razgovoru/analizi nakon odgledanog. Više informacija dostupno je na poveznici
 • S piscem Aleksandrom Hemonom će u četvrtak, 11. veljače u 20 sati, razgovarati Miljenka Buljević, a razgovor će se prenositi uživo na Facebook stranici Books. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U okviru programa Digitalne prilagodbe, financiranog od strane Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” predstavlja drugu u nizu, virtualnu izložbu umjetnice Rade Marković, pod nazivom ”Žene isklesane kroz vjekove”. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U utorak 9. veljače u 20 sati operni solisti Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Ivana Lazar, Sofia Ameli Gojić i Ljubomir Puškarić će uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića izvesti kolaž opernih arija koji će se prenosti uživo iz kazališnog foyera. Pratite putem poveznice.
 • Kazalište Smješko započelo je s provedbom projekta Online sa smješkom kojega Ministarstvo sufinancira putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. „Smješko“ je u okviru projekta pripremio niz besplatnih online radionica namjenjenih djeci predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a koje će se održavati putem ZOOM-a. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, uz stručnu potporu Komisije za narodne knjižnice HKD-a, organizira Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Strip u knjižnicama povodom 145 godina Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, koji će se održati online u četvrtak, 15. travnja 2021. godine. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Virtualna Izložba umjetnina iz Memorijaln​e zbirke Maksimilijan Vanka HAZU u Korčuli predstavlja Akademijinu zbirku umjetnina ustrojenu 1960-ih na temelju donacije gđe Margaret Stetten Vanka. Povod novoj virturalnoj izložbi jest planirani zahvat obnove vile i revitalizacije Zbirke u suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grada Korčule. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, Pomorski i povijesni muzeji Hrvatskog primorja Rijeka predstavio je virtualnu izložbu Protoci (Fluxex) posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U Teatru Tirena snimljene su četiri predstave kako bi se omogućio online streaming u školama – "Drugačiji", "Zamisli", "U mojoj glavi" i "#generacija". Publici će jedna od snimljenih Tireninih predstava biti dostupna 48 sati svaki prvi vikend u mjesecu u okviru programa "Kazališni vikend". Prva je na redu predstava "#generacija" koja će se u subotu 6. i nedjelju 7. veljače moći "unajmiti" na platformi Vimeo. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Dubrovačke knjižnice u 2021. godini slave 80. godina svoga djelovanja koje će se svečano obilježiti na samu obljetnicu otvorenja, 2. veljače 2021., koncertom kvarteta Sorkočević s početkom u 10 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Program će se prenositi uživo putem Facebook stranice Dubrovačkih knjižnica, a snimka će biti postavljena i na YouTube kanal Dubrovačkih knjižnica. Više informacija dostupno je na poveznici.
SIJEČANJ 2021. 
 • U okolnostima globalne pandemije koronavirusa, a u Hrvatskoj i uz posljedice razornih potresa u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji te gradu Zagrebu većina muzejskih i drugih ustanova svoje sadržaje dijeli putem digitalnih kanala. Ljubitelji muzejskih i edukativnih sadržaja moći će u ovogodišnjoj Digitalnoj Noći muzeja od 18.00 do 23.00 sata, pretraživati atraktivne sadržaje putem platforme nocmuzeja.hr (https://nocmuzeja.hr/), kao i putem društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova. 
 • MSU najavljuje besplatnu online radionicu za djecu od 9 do 14 godina pod nazivom Treba mi heroj!/I need a hero! Broj polaznika je ograničen na 10, zainteresirani su pozvani najaviti se na e-mail adresu: [email protected]. Prijave su otvorene do petka, 29. siječnja do 14:00h ili do popunjavanja mjesta. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U okviru Orguljskog festivala Anabasis u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije nastupit će orguljašica Josipa Leko, a na programu će biti djela Mendelssohna, Brahmsa, Karg-Elerta, Rihma i Regnera. Koncert će se zbog epidemiološke situacije održati bez publike, a prenosit će se uživo na YouTube kanalu Muzičke akademije.  
 • Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. U okviru prigodnog programa održat će se predavanja i radionica 27. i 28. siječnja 2021. Predavanja i radionicu moći ćete pratiti isključivo putem putem Facebook-a i YouTube kanala TMNT-a. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju manifestaciju Noći Muzeja pripremio je virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ koje će održati putem svoje Facebook stranice. Publici su za otvorenje pripremili video sa snimkama nastanka izložbe, rasporedom i detaljima postava izložbe uz popratna objašnjenja kustosica izložbe. Više informacija dostupno je na poveznici
 • 53. susret hrvatskih pjevačkih zborova će biti realiziran u obliku mozaične emisije sa snimljenim izvedbama zborova koja će biti emitirana 23. siječnja u 19 sati putem web stranice Hrvatskog sabora kulture, Facebook-a te YouTube kanala. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Gradski muzej Sisak pokrenuo je akciju prikupljanja i objavljivanja putem društvenih mreža motiva Siska sa starih razglednica i fotografija. Cilj akcije je da se ne zaborave vizure grada koje su ga obilježile kroz povijest, ali i sa željom da se prikupi što više slikovne građe koja će pomoći u njegovoj obnovi. Svi koji imaju sličnu građu pozvani su uključiti se, građu možete poslati na mail: [email protected] Više informacija dostupno je na poveznici
 • Vođeni željom da izložbe u Spotu podijelimo s našom vjernom publikom, ali i s onima koji su predaleko da bi nas posjetili, pokrenut je ciklus video vodstava. Razgovori s umjetnicima Petrom Vranjkovićem, Anom Opalić, Mašom Bajc te kustosicom Lanom Lovrenčić dostupni su na YouTube kanalu
 • Kino Istra/Cinema Istria projekt je koji donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Projekcije uživo kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni, a do onda Kino Istra, za početak, nudi četiri europska naslova koja će od petka, 15. siječnja 2021. godine biti dostupni za gledanje online u razdoblju od 15. do 24. siječnja.  Više informacija dostupno je na poveznici
 • Program „Z'brega na brijeg“ obuhvaća 4 koncerta koje će se prenositi uživo na YouTube i Facebook kanalima Tomislava Golubana s ciljem interakcije između izvođača i publike. Prvi u nizu koncert održat će se u subotu, 16. siječnja 2021. godine, u 20 sati. Poveznicu za prijenos uživo dobit ćete e-mailom ako ste dio Jata ili ga potražite na dan koncerta na Facebook događaju
 • Višnjik u Višnjiku, kazališna predstava koja nastaje i izvodi se u virtualnom prostoru, autorski je projekt kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića, a bit će izvedena 17. i 31. siječnja online. Predstavu putem ZOOM-a izvode: Jerko Marčić, Marko Makovičić, Jadranka Đokić, Ugo Korani, Petra Svrtan i Lana Meniga. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U subotu, 16. siječnja, od 18 sati, na internetskoj stranici Dječjeg kazališta Dubrava i YouTube kanalu bit će prikazana predstava "Crvenkapica". Crvenkapica  je operna predstava osmišljena s namjerom da djeci predstavi klasičnu glazbu, a nastala je u koprodukciji udruge Mala opera i Dječjeg kazališta Dubrava. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Virtualna izložba  "Sjat će ti ime za velike čine: biskup Strossmayer na svečanosti otvorenja Galerije slika i posvećenja Akademijine palače 1884. godine", koju je pripremila Strossmayerova galerija starih majstora HAZU, podsjeća na te važne i svečane dane iz povijesti HAZU. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Projekt od 6 virtualnih izložbi Petre Lidie Ševeljević bit će proveden putem Facebook stranice umjetnice, a svaka izložba predstavit će javnosti jedan ciklus slika. Druga u nizu izložba bit će predstavljena 14. siječnja 2021. godine. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U okviru programa digitalne prilagodbe, financiranog od Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu Zagrebački likovni umjetnici predstavlja prvu u nizu, virtualnu izložbu umjetnika Borisa Pecigoša, pod nazivom ”Land art i rock art”. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Sandorf i književni klub Booksa organiziraju u srijedu, 13. siječnja peti Sandorfov mini maraton, predstavljanje suvremenih europskih autora, koje će se ove godine održati u potpunosti virtualno. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Frooom! je luda filmaonica za svu djecu koju zanima ili bi mogao zanimati film, TV, druženje uz igrice i inovativno korištenje pamenih telefona. 11. - 15. siječnja Froom! je pripremio online majstorske radionice scenarija, montaže i multi-vizije, koje će se odvijati od 10 do 14 sati, putem Zoom video poziva, u malim grupama. Radionice su namijenjenje polaznicima od 12 do 16 godina koji žele produbiti svoje poznavanje kreativnih filmskih procesa rada. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Odlučili smo s vama podijeliti našu ljubav prema pričama kroz zoom pričaonice "Slušaj priču!". Prvenstveno su namijenjene djeci od 3 do 8 godina, ali dobrodošli su svi koje slušanje priča uveseljava. Prijaviti se možete pozivom na broj telefona 053/852-257. Više informacija dostupno je na poveznici.  
 • Biblioterapija se temelji na zajedničkom čitanju književnoga teksta te razgovoru o pročitanome. Razgovorom sudionici uspostavljaju emocionalne poveznice s književnim likovima, odnosno razvijaju određeni stupanj identifikacije s njima. Biblioterapija će se održati online putem Skype-a i svi zainteresirani mogu se javiti na mail [email protected]. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Šesnaesta Noć muzeja održat će se 29. siječnja 2021.od 18. do 01 sati iza ponoći, obilježit će je tema/teme koje će sukladno mogućnostima i općem epidemiološkom stanju, realizirati muzealci sa svojim suradnicima. Najveći dio programa odvijat će se putem digitalnih medija i prenositi  „uživo“ na gradske trgove i prostore te gdje to bude moguće u ograničenom broju u stvarnom prostoru muzeja. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Na online međunarodni slikarski natječaj, na koji su pozvani akademski slikari da kroz umjetničke slike prikažu viđenje borbe protiv bolesti uzrokovane novim koronavirusom i iskažu svoje razmišljanje o nastaloj situaciji, prijavljeno je više od 100 umjetničkih radova. Ideja je bila virtualno okupiti autore iz cijelog svijeta, a naknadno, kad uvjeti to budu dopuštali, organizirati izložbu radova u galerijskom prostoru. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Strossmayerova galerija starih majstora Edukativnim programom Strossmayerove galerija starih majstora se pridružila 25. Muzejskoj edukativnoj akciji Hrvatskoga muzejskog društva, naslovljenoj LJUBAV. U fundusu Galerije moguće je pronaći brojna umjetnička djela koja se na temelju najrazličitijih poveznica mogu podvesti pod središnju temu Akcije. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Prikazivanje besplatnih online predstava srijedom u 19 sati nastavljaju se kroz cijeli siječanj. Predstava će svake srijede u 19 sati biti postavljenje na Facebook stranici Žar ptice, a nakon toga sele se na mrežne stranice kazališta pod Online sadržaj gdje su dostupne narednih mjesec dana​. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Svakog utorka u 19 sati na YouTube kanalu možete pratiti nastupe entuzijastičnih umjetnika različitih generacija, afiniteta i žanrova, vođenih svevremenskom Beethovenovom idejom da glazba može promijeniti svijet. Glazbenici nastupaju bez honorara, a tko želi i u mogućnosti je podržati simboličnom kupovinom "ulaznica", informacije su na kanalu.  Više informacija dostupno je na poveznici
 • Muzej moderne i suvremene umjetnosti pripremio je u suradnji s programskim pravcem Dječja kuća – Europske prijestolnice kulture audio vodstvo za posjetitelje izložbe 51000 Balthazargrad. S obzirom na to da se u cilju poštivanja antipandemijskih mjera trenutačno ne provode grupne aktivnosti, poput stručnih vodstava i kreativnih radionica, posjetiteljima je ponuđeno audio vodstvo uz kojeg samostalno mogu pogledati izložbu. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Prijave za zimski ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 10. siječnja 2021. godine. Program se prenosi online uživo, a prijaviti se možete na poveznici
 • Centar za inovativne medije Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka omogućava online dostupnost svojih različitih kulturno-umjetničkih sadržaja, tako možete virtualno proštetati izložbom Šetnja sjećanja, ili pratiti video dokumnetacije izložbi, predavanja ili medijskih objava putem YouTube kanala Centra. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Naučite kako koristiti različiti papir i napraviti zvjezdice za prekrasne mobile u svojem domu, kako napraviti predivan buket tulipana od papira i kako izraditi snjegovića od starih čarapa ili sudjelujte na likovnim radionicama na temu Radost i sreća, Ja kao super heroj i Moje putovanja​. Više informacija dostupno je na poveznici.
PROSINAC 2020.
 • Galerija Pikto obavještava kako je njihova publikacija „Navike i potrebe posjetitelja u hrvatskim galerijama“, nastala kao rezultat istraživanja o navikama posjećivanja hrvatskih galerija te interesima posjetitelja za izložbe i dodatne sadržaje, dostupna zainteresiranima za preuzimanje na poveznici
 • U okviru programa za razvoj publike, uz potporu Ministarstva kulture i medija, naklada Mala zvona realizirala je petnaestminutni film „Šest šetnji Slave Raškaj“, baziran na istoimenoj slikovnici Sanje Lovrenčić i Dominika Vukovića. Film se može pogledati na poveznici
 • Gradska knjižnica Kaštela i Pere Eranović, glumac HNK Split predstavljaju novi projekt pod naslovom Djeca ususret Božiću – adventske i božićne priče za djecu. Objavljene priče možete poslušati na poveznici.
 • U suradnji s Fondacijom Arton, Ured za fotografiju predstavio je neoavangardne umjetničke prakse druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj pod nazivom Phony Smile. Language of photographic interpretation and aesthetic speculation, izložbenom prostoru fondacije u Varšavi. Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, od 21. prosinca do 12. siječnja 2021. godine otvorena je online. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Muzej antičkog stakla u Zadru poziva da na službenoj mrežnojstranici Muzeja pogledate novu virtualnu izložbu "10 Božića u MAS-u". Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Udruga Mala opera predstavlja glazbeni sadržaj za mlade - ERIK SATIE, GLAZBA ZA RIJEČ I SLIKU. Online verzija dostupna je na Youtube kanalu i na Facebook stranici Udruge Mala opera od 21. prosinca. 
 • GK Marka Marulića poziva da istražite novu izložbu fotografija Maje Tomas, O moru - od Suska do Mljeta​, koja predstavlja manji, ali cjeloviti opus autoričinog intimnog doživljaja mora, a koja se može pogledati u atriju središnjice knjižnice u Splitu te u virtualnoj galeriji. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Počeo je Interface Video Art Festival u organizaciji Zebra Creative Network i zagrebačke Galerije Greta. Na poveznici će biti moguće besplatno pogledati 45 videouradaka i kratkih eksperimentalnih filmova redatelja iz 22 zemalja u razdoblju od 14. do 18. prosinca 2020. godine.
 • Gradsko kazalište Trešnja vodi vas na božićno putovanje svijetom mašte u jedinstvenom kazališnom iskustvu – online Kazališnoj igri: “Tko je ukrao Orašara?”. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Gosti 100. programa „Pisci na mreži“ koji će se održati i online, bit će Branko Čegec, Zoran Ferić, Evelina Rudan, Neven Ušumović i Olja Savičević Ivančević. Tema su njihovi autorski životi nakon sudjelovanja u programu, čitanje i pisanje, objavljivanje, nagrade, vrijeme u kojem živimo, koje nas zatječe, vrijeme kojem pokušavamo dati i dajemo smisao, otkrivamo vrijednost „korisne beskorisnosti“, važnost onoga što nam daje i donosi čitanje i pisanje. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Udruga Mala opera predstavlja novi glazbeni sadržaj za djecu - „Priča o sloniću Babaru“ s legendarnim Špirom Guberinom kao pripovjedačem. Online verzija cjelovitog djela – glazbene priče i slikovnice, bit će dostupna na poveznici.
 • HULU Split obavještava kako je svoj projekt postavljanja virtualnih izložbi doveo na novu razinu, na unikatan način po pitanju realnosti, preglednosti, informativnosti te lakoće korištenja i pristupanja te da je premašio sva njihova očekivanja, a sve izložbe se mogu pogledati online. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Zajednica talijana / Šišan-Sissano (Ližnjan-Lisignano) najavila je kako će se ovogodišnji Festival istriotskog narječja održati online, na novootvorenoj virtulanoj platformi na kojoj će objavljivati materijale s ovogodišnjeg, ali i svih budućih izdanja festivala te materijala iz zajednica Talijana koje su u ovaj projekt uključene.  
 • Arheološki muzej Istre pokrenuo je YouTube kanal. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je blagdansku akciju kako bi oživjela tradiciju dobrih želja – tradiciju slanja božićnih čestitki i kako bi javnost upoznala s božićnim čestitkama koje čuva u svojem fondu Grafičke zbirke. Razglednice i čestitke je moguće ne samo istražiti online već i poslati - dijeliti svojim najmilijima digitalno putem mobilne aplikacije Pozdrav iz Zagreba koja je odjenula blagdansko ruho i postala Advent u Zagrebu. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Hrvatsko muzejsko društvo, nakladnik časopisa, i ICARUS Hrvatska, najavljuju virtualno predstavljanje Zbornika 23. seminara Arhivi, knjižnice, muzeji (AKM), koji će se održati 16. prosinca u 14,00 sati. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Virtualno kazalište Promjena 9. je prosinca započelo s radom. Njihov je programski sadržaj namijenjen svim dobnim skupinama, a svojim djelovanjem VK Promjena potiče kulturnu proizvodnju stvarajući novi izvedbeni žanr koketirajući sa svim vidovima izvedbene i multimedijalne umjetnosti. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Udruga Mala opera predstavlja projekt  „OPERA U GOSTIMA“, u okviru kojega se od 12. prosinca može pogledati operna predstava „CRVENKAPICA“. Predstava je ostvarena u suradnji s Dječjim kazalištem Dubrava iz Zagreba, a potporu projektu „OPERA U GOSTIMA“ dala je Zaklada „Hrvatska za djecu“. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Osmo izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI 08: muzeji – video – film i MUVILAB 2020 održat će se ove godine u posve novom, online formatu, u potpunoj sigurnosti Zoom platforme. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Muzej vučedolske kulture u Vukovaru je prateći online trendove te adaptirajući se na #NewNow pripremio svoja dva nova projekta: virtualni obilazak Muzeja vučedolske kulture i interaktivni kviz Muzeja vučedolske kulture (E-Learning). Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Muzej grada Zagreba i Centar za kulturu i informacije Maksimir pozivaju sve zainteresirane da pogledaju online izložbu Fotografija i mladi na temu Maskirani razred. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Hrvatski glazbeni zavod najavio je koncert Božićna priča Mateja Meštrovića i Renate Sabljak, koji će se održati 11. prosinca u 20 sati u velikoj dvorani HGZ-a, uz izravan prijenos na Facebook stranici Turističke zajednice grada Zagreba, udruge Musica Note i 24sata. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu, 9. prosinca u 19 sati, održat će se gala koncert i svečana dodjela Nagrade Ivo Vuljević za 2020., uz izravan prijenos na Youtube kanalu Hrvatske glazbene mladeži. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Pogledajte pustolovinu djevojčice Maše i njezinog psića Kreše na putu za Sjeverni pol u Božićnoj potragi Teatra Tirena koja će biti dostupna za online streaming tijekom cijelog prosinca. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Kazališni epicentar obavještava kako će se 3. izdanje TYA and Puppet Theatre Showcase​ održati od 5. do 15. prosinca na platformi Theatre Epicenter. Zainteresirani će predstave moći gledati online, a sve informacije kao i predstave bit će dostupne s prijevodima na engleski jezik. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Iz želje da se dodatno povežu s postojećom publikom, ali i da s jedinstvenom pričom Kina Mediteran upoznaju gledatelje iz ostalih krajeva Hrvatske, nastala je ideja za stvaranjem Kina Mediteran od doma: online kina koje omogućuje da se kvalitetnom izboru filmova prikazanih na velikim platnima diljem Dalmacije pristupi iz udobnosti vlastitog doma. Na stranici www.kmod.hr možete se registrirati te odabrati film iz raznolike ponude. Tijekom prvog vikenda poklanjaju vam ljetni hit PLJAČKU STOLJEĆA uz promotivni kod KMOD. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U povodu Dana Knjižnica grada Zagreba objavljena je glazbena čestitka nastala iz programa Glazbenog odjela Gradske knjižnice „Upoznajmo glazbene instrumente“ u kojem je nastupio Duhački kvintet studenata Muzičke akademije. U ponedjeljak, 7. Prosinca, premijerno će online biti prikazan film „Pionirska knjižnica – rane godine“ snimljen povodom 70 godina Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice. Više informacija dostupno je na poveznici
 • GK Ivan Vidali Korčula obavještava kako nastavlja s kreiranjem digitalnih sadržaja i usluga kako bi korisnici mogli koristiti knjižnične usluge i u uvjetima pandemije. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Umjetnička akademija u Splitu poziva zainteresirane na sudjelovanje u online zadatku pripremljenom za kraj godine. Radove možete poslati do petka, 11. prosinca 2020., u 17 sati. Odabir radova bit će objavljen na Facebook stranici, a svi će sudionici dobiti povratnu informaciju/komentar/savjet za poslan rad. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Hrvatska glazbena unija poziva na besplatne glazbene radionice koje će se održati u digitalnom formatu. U formi live streaming workshopova radionice će se emitirali putem YouTube kanala HGU i dijeliti putem Facebooka te drugih društvenih mreža na internetu. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Program škole tradicijskog pjevanja sa Ženskom i Muškom klapom Kastav od ove je godine dostupan i u online audiovizualnom obliku. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, Sofijska filharmonija i Veleposlanstvo Republike Bugarske u Zagrebu pozivaju na ciklus od 12 online koncerata koji će se prenositi tijekom prosinca na društvenim mrežama. Ciklus započinje u subotu, 5. prosinca u 18 sati. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Zagrebačko kazalište mladih započinje 02. prosinca 2020., s online prikazivanjem nagrađenih dramskih tekstova "DRŽIĆ U ZKM-u". Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Izložba Tradicija i suvremenost već se 20 godina održava u organizaciji Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe, a ove je godine postavljena u virtualnom okruženju.  Više informacija dostupno je na poveznici
 • Od 5. do 20. prosinca imate priliku uživati u 6 različitih predstava koje će ići uživo u kazalištu (sa smanjenim kapacitetom), ali koja će se istovremeno prenositi online i koje će potom biti dostupne i za naknadno gledanje. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Izložba dječjih radova nastalih na višemjesečnoj likovnoj radionici Doma Marina Držića “Držićevi čuvari baštine” otvorena je u Domu Marina Držića u Dubrovniku gdje će biti otvorena do 7. prosinca 2020. godine. Radove istražite u katalogu izložbe
 • U zagrebačkoj Galeriji Događanja u tijeku je izložba Prostor, splitskog autora Petra Katavića, no izložbu je moguće pogledati i online, putem poveznice
 • Dubrovačke knjižnice pripremile su virtualnu izložbu „Ivo Vojnović: Pisma Emki“ koja je sada dostupna na platformi Google Arts & Cultural Institute na sljedećoj poveznici.  
 • Subversive Festival u sljedeća dva tjedna održavat će se u kinima Kinoteka, Dokukino KIC, Kulturno informativnom centru, Francuskom institutu te na online platformi volimdokumentarce.net, uz popratni filmski i diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti online od 6. do 13. prosinca ove godine s glavnim programom koji čini 15 naslova, sve redom najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Plesni klub Los Mamberos pripremio je cjelodnevno online druženje kako bi okupio virtualno, na jednom mjestu, mjestu druženja, dobre glazbe i virtualnog plesa sve ljubitelje plesne umjetnosti. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Posudionica i radionica narodnih nošnji u suradnji s KUD-om „Lovor“ iz Trnjana organizira manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji“ koja se trebala održati 12. prosinca u Kulturnom centru Travno, no preselila se u virtualni svijet. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Bogatu senjsku baštinu sada možete istražiti online. Na mrežnoj stranici Gradskog muzeja Senj među ostalim moguće je istražiti Tvrđavu Nehaj, Arheološku i Hidroarheološku zbirka, vrijednu Zbirku glagoljice, Etnografsku zbirku Bunjevci, Zbirku oružja i vojne opreme te druge. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Izložba “Granice – između reda i kaosa“, nastala je u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nastavak je ciklusa ostvarenog u sklopu u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture programskog pravca Doba moći, a ove godine će se prikazati u virtualnom izdanju. Više informacija dostupno je na poveznici.
  Gradski muzej Požega predstavio je svoju novu mobilnu aplikaciju „Blago Požege“. Riječ je o edukativnoj muzejskoj potrazi čiji je cilj korisnicima pružiti mogućnost samostalnog istraživanja grada, upoznavanje baštine Požege i muzeja. Više informacija dostupno je na poveznici.

STUDENI 2020.​
 • U povodu svoje 60. obljetnice, Muzički Biennale Zagreb pripremio je 20 MBZ priča, od kojih je 17 kratkih video priloga o počecima, utjecajima, sjećanjima, festivalskim tajnama i anegdotama. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Muzej seljačkih buna ove je godine u okviru izložbe 15. trijenale zagorskog suvenira pozvao zainteresirane sudionike, profesionalce, umjetnike i amatere da osmisle novi, ali autentični suvenir podrijetlom vezan uz Hrvatsko zagorje na temu suvenir nadahnut igračkama. U online izložbi upoznajte tradicionalne i inovativne suvenire koje su autori suvenira izradili u različitim tehnikama i motivima. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Znanstvena knjižnica Zadar ove godine po prvi puta prikazuje izložbu Izdavaštvo na zadarskom području virtualnim putem. Izložba je organizirana poveznicama i podijeljena u nekoliko cjelina: knjige, serijske publikacije, audiovizualna građa, plakati i sitni tisak. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Hrvatski sabor kulture priprema niz susreta i festivala u nadolazećim mjesecima; u razdoblju od sredine studenoga do kraja prosinca u online okruženju bit će održano čak sedam manifestacija koje kroz različite vidove kulturno-umjetničkog izražavanja promoviraju amaterski rad. Sve možete popratiti na službenoj Facebook stranici Hrvatskog sabora kulture i YouTube kanalu
 • Sudbina i stradanje grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt omeđenih dvama zagrebačkim potresima 1880. i 2020. godine tema je ovogodišnje jedinstvene obljetničke izložbe Muzeja za umjetnost i obrt znakovitog naziva Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020. Više informacija je na poveznici
 • Program Noći kazališta 2020. objavljen je na internetskoj stranici manifestacije noc-kazalista.com, gdje se mogu pronaći sve pojedinosti o programima uključenih sudionika. Ove godine, organizator manifestacije omogućio je praćenje svečanog
  otvaranja u izravnom prijenosu putem interneta, a koje će se moći pratiti na sljedećoj poveznici.
 • 6. Međunarodni kongres povijesnih gradova“ održat će se u virtualnom (online) obliku od 25. - 26. studenog 2020.godine., u organizaciji Turističke zajednice grada Solina, Hotela President Solin i grada Solina. Sudjelovanje na kongresu je besplatno te prijavu možete izvršiti do 23. studenog 2020. godine putem web stranice kongresa i poveznice
 • U okviru 12. Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac održat će se online predstavljanje kataloga „Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca od 1930-tih do 1950-tih“ u petak, 20. studenog u 18 sati. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Povodom obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, Državni arhiv u Zadru se pridružuje proslavi i u Digitalnom arhivu na svojim mrežnim stranicama objavljuje pergamene samostana sv. Krševana. Istraživačima postaje on-line dostupno 747 pergamena s kratkim sadržajem od petka, 20. studenoga 2020. godine. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Četrnaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo autora i voditelja Duška Popovića, u organizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Hrvatskog filmskog saveza bit će održan online 17. studenoga, u povodu Dana Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar". Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Izravan prijenos koncerta jednog od najpoznatijih ansambala za ranu glazbu, Il Giardino Armonico, pod ravnanjem njihova umjetničkog ravnatelja Giovannija Antoninija i vrhunske sopranistice Anne Prohaske koji će izvesti najveće opere 17. i 18. stoljeća, možete pratiti u subotu, 28. studenoga u 19 sati i 30 minuta. Ulaznice za online prijenos, kao i sve dodatne informacije, dostupne su putem sustava Entrio, a više informacija dostupno je na poveznici.
 •  Prvi ovosezonski koncert ciklusa Vivat academia Muzičke akademije u Zagrebu bit će koncert Ansambla violončela. Svi zainteresirani koji nisu u mogućnosti poslušati koncert u Bersi moći će pratiti prijenos uživo na YouTube kanalu Muzičke akademije.
 • Galerija Kortil najavljuje kako će u četvrtak 19. studenog u 18 sati u suradnji s Centrom za inovativne medije APURi u Galeriji biti održano otvorenje izložbe „Glowing Globe -  The Sound of Science“. Otvorenje će biti moguće pratiti online na poveznici.  
 • U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a, putem Facebook stranice HSK-a 14. i 15. studenoga 2020. godine će s početkom u 18 sati biti održan 27. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. Više informacija dostupno je na Facebook stranici HSK-a.
 • Šesnaest odabranih predstava hrvatskih amaterskih kazališta i skupina ove godine dolaze izravno u vaše domove. Tijekom blagdanskog predbožićnog vremena, od 4. do 19. prosinca, emitirat će se izvrsna dramska ostvarenja koje nažalost ove godine nitko nema priliku gledati na kazališnim daskama. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Međunarodni susret mladih gudača - 26. Memorijal „Franjo Krežma“ održava se u organizaciji udruge Glazbena mladež Osijek od 13. do 15. studenoga 2020., u Arheološkom muzeju, s početkom svih koncertnih večeri u 19 sati. Za sve koji nisu u mogućnosti doći na Memorijal, osiguran je livestream na Facebook stranici i YouTube kanalu. 
 • Muzejski dokumentacijski centar prikupio je za Izložbu izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija 2020. mnoštvo zanimljivih tema i protagonista muzejskih izložbi i publikacija. Ove godine ih možete potražiti, umjesto na Interliberu, u virtualnom prostoru. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Galerija Kortil koja djeluje u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, obavještava kako su pripremili video vodstva za nekoliko izložbi iz 2020. godine. Za sada su dostupna 4 vodstva, a uskoro će biti spremno još jedno, za vrlo uspješnu izložbu „Pola stoljeća s Alanom Fordom“. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Iako je ovogodišnji Interliber zbog pandemije novog koronavirusa otkazan, Zajednica nakladnika i knjižara HGK pobrinula se da ljubitelji pisane riječi ne ostanu zakinuti za užitak čitanja i kupovine knjiga po povoljnim cijenama. Projekt "Knjiga svima i svuda" sajamske će aktivnosti prenijeti na online platformu te u knjižare diljem Hrvatske. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • O međimurskoj tradicijskog glazbi saznajte putem virtualne izložbe koja je ostvarena u okviru znanstveno-istraživačkog projekta "Hrvatska nematerijalna kulturna baština, društveni identiteti i vrijednosti" (2012. - 2014.) voditelja dr. sc. Tvrtka Zebeca te suradnjom Institua za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te Udruge Matapur. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Tijekom 2020. godine, u Gradskom muzeju Karlovac proveden je program digitalizacije predmeta zbirki Povijesnog i Prirodoslovnog odjela. Predmeti iz zbirki su odnedavno dostupni svima putem online platforme Gradskog muzeja Karlovac, a može im se pristupiti i putem službene web stranice Gradskog muzeja Karlovac. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Muzej grada Rijeke pripremio je zanimljive izložbe u digitalnom izdanju. Saznajte više o Riječkoj luci, o razdoblju iseljavanja u Ameriku 1880. - 1914., o Emiliu Ambrosiniju i njegovim arhitektonskim ostvarenjima u Rijeci i Opatiji 1884. – 1912., o pola stoljeća novinske reklame i plakata u Rijeci, o riječkom torpedu i drugim zanimljivim temama. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Na video platformi Vimeo bit će emitiran prvi nastavak radioigre Malac komalac. Predstava koja govori prvenstveno o rušenju predrasuda i tome kako biti drugačiji, a ostati svoj, premijerno je trebala biti izvedena u ožujku. Autorski tim u iščekivanju novog termina za premijeru pripremio je radioigru uz puno songova koje je skladao je Jurij Novoselić Kuzma. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Središnja svečanost Dana hrvatskih knjižnica i dodjele priznanja "Knjižnica godine" održat će se u virtualnom okruženju 11. studenoga 2020. izravnim prijenosom iz predvorja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a svi zainteresirani moći će pratiti svečani događaj uživo na Facebook stranici HKD-a
 • Uz Dan hrvatskih knjižnica u srijedu, 11. studenoga, održat će se prvo virtualno predstavljanje knjige u nakladi Gradske knjižnice Velika Gorica. Riječ je o knjizi velikogoričke književnice Nade Mihoković-Kumrić 'Spisateljsko oko: osvrti, pogledi i zapisi o pisanju za djecu', svojevrsnom priručniku za sve one koji se žele baviti pisanjem. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Na Trećem programu Hrvatskog radija pratite izravan prijenos koncerta Gudačkog kvarteta Sebastian iz male dvorane Vatroslava Lisinskog. Ansambl će biranim programom s kvartetima Ludwiga van Beethovena i Roberta Schumanna te posebnom skladbom „Festivo“ jednog od utemeljitelja ansambla skladatelja Nenada Firšta, obilježiti 30 godina svoga djelovanja. Koncert pratite online na poveznici
 • Državni arhiv u Pazinu poziva da pogledate virtualnu izložbu Zvane Črnja u povodu 100-te obljetnice rođenja tog hrvatskog pjesnika, publicista, esejista i kulturnog povjesničara, čija je autorica Anamarija Kurelić. Izložba je dostupna od petka, 6. studenog 2020. od 13:00 sati na mrežnim stranicama Državnog arhiva u Pazinu i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Iako je ovogodišnji Interliber zbog pandemije novog koronavirusa otkazan, zajednica nakladnika i knjižara HGK pobrinula se da ljubitelji pisane riječi ne ostanu zakinuti za užitak čitanja i kupovine knjiga po povoljnim cijenama. Projekt "Knjiga
  svima i svuda" sajamske će aktivnosti prenijeti na online platformu te u knjižare diljem Hrvatske. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • On-line kazalište uživo možete gledati iz svojeg dnevnog boravka ili gdje god se nalazite umjesto iz kazališne dvorane. On-line kazalište uživo otvoreno je svima koji nemaju mogućnost fizički prisustvovati kazališnim predstavama. Predstave se izvode u realnom vremenu svake nedjelje u 20h, počevši od 25. listopada, a moguće ih gledati i u samoj kazališnoj dvorani u Kazalištu Mala scena odakle se prenose. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Etnografski muzej Zagreb prilagodio se okolnostima pandemije novog koronavirusa te će nastaviti prenositi livestream otvorenja novih izložbi. Tako u četvrtak, 5. studenog imate priliku iz sigurnosti svoga doma prisustvovati otvorenju dviju izložbi u povodu 101. obljetnice Muzeja. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Knjižnica grada Zagreba na svojoj mrežnoj stranici objavljuje zanimljive virtulane pričaonice za djecu. Više informacija dostupno je na poveznici.  
 • Online pričaonica uz slikovnicu Greta i divovi autorice Zoe Tucker i likovna radionica Ekožabice skakalice održat će se u Mjesecu hrvatske knjige putem aplikacije ZOOM. Radionica je namijenjena predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole. Za sve informacije možete se obratiti na e-mail [email protected] Više informacija dostupno je na poveznici
 • Međunarodni festival dokumentarnog filma arheologije, kulturne i povijesne baštine, zaštite spomenika i antropologije, ove se godine, iznimno održava u potpunosti online. Festival počinje 4. studenog 2020 u 18 sati i možete ga pratiti prema satnici do 6. studenog, ako ste nešto i propustili, program u cijelosti možete pogledati 7. i 8. studenog 2020. u bilo koje vrijeme. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Izložba „Kjer so čebele doma“, odnosno „Tamo gdje su pčele doma“ trebala je tijekom 2020. godine, gostovati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, no zbog trenutnih okolnosti bit će predstavljena u virtualnom obliku. U utorak, 3. studenog 2020. godine u 12 sati na mrežnim stranicama Etnografskog muzeja održat će se virtualno otvorenje izložbe. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Gradska knjižnica i čitaonica Pula obavještava kako će se ovogodišnji Brazilski dani u Puli održati od 4. do 6. studenog većinom kroz digitalne, odnosno online oblike komuniciranja. Taj tradicionalni kulturni događaj donosi Puli, Istri i Hrvatskoj nove zanimljive informacije o Brazilu, djelujući kao stalna poveznica između dvaju zemalja i kultura. Program potražite na poveznici
 • Započelo je 2. izdanje književne manifestacije "Tadijine jeseni" u organizaciji Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. Zbog epidemiološke situacije programe možete pratiti svakodnevno online, koji će biti objavljeni na službenim stranicama Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda i partnera, kao i YouTube kanalima istih.
 • 12. Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac održavaju se od 30. listopada do 26. studenoga 2020. u MSU Zagreb. Tematski okvir ovogodišnjih Dana fotografije je socijalna fotoreportaža, a u okviru programa u prvom tjednu studenog imate priliku putem livestreama Facebook stranice Arhiva Tošo Dabac pratiti dva različita događanja. Više informacija dostupno je na poveznici
LISTOPAD 2020. 
 • 40. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ će se emitirati online. Putem YouTubea, 31. listopada, imat ćete priliku poslušati recitacije 28 učenica i učenika kojima će predstaviti svoja literarna ostvarenja. Više informacija dostupno je na Facebook stranici Kina Zelina
 • Arhiv za likovne umjetnosti HAZU pripremio je online izložbu Pablo Picasso - Proslava osamdesetog rođendana - Vallaris 1961. koja se temelji na donaciji povjesničarke umjetnosti Vesne Barbić i njezinoj privatnoj zbirci koja dokumentira različitim materijalima, tekstovima, razglednicama i fotografijama taj veliki događaj dvodnevne proslave 80. rođendana slavnog Pabla Picassa. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Uz povijesni kontekst i zanimljive stare fotografije i mape saznajte o Hrvatskoj i gradu Ogulinu početkom 20. stoljeća, gdje se rasprostirala stara mreža željezničkih pruga i kako je tekla izgradnja nove pruge. Virtualna izložba dostupna je na poveznici
 • Galerija Sikirica predstavila je virtualnu šetnju kroz povijesni razvoj grada Sinja koji se razvio iz male varoši koja je prvenstveno služila kao graničarska utvrda i postaja na karavanskom putu između između Bosne i Dalmacije. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Gradskim muzejom Vukovar, potomcima Nikole Andrića i drugim ustanovama i pojedincima prikupljena je slikovna, rukopisna i tiskana građa. Virtualna izložba predstavlja raznolik i opsežan rad Nikole Andrića te ga prikazuje kao osobu velike radne energije i širokih zanimanja, ali baca svjetlo i na njegovo privatno i obiteljsko ozračje. Više informacija dostupno je na web stranicama Gradske knjižnice Vukovar
 • Zagreb Film Festival svoje će osamnaesto izdanje u potpunosti održati online, na platformama kinoeuropa.hr te croatian.film. Kompletan natjecateljski i popratni program 18. Zagreb Film Festivala bit će objavljen 3. studenog 2020. godine. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Tamara Obrovac sa suradnicima pripremila je seriju livestream koncerata. Online koncerti bit će izvedeni na posebnim lokacijama, malim draguljima Istre koje neće unaprijed otkrivati. Više informacija dostupno je na njenoj Facebook stranici i Youtube kanalu
 • U kontekstu novonastalih okolnosti vezanih uz novi koronavirus te pratećih epidemioloških mjera i restrikcija koje su posjet kinu znatno otežali vrtićima i školama, Art-kino je odlučilo u dogovoru s pojedinim hrvatskim distributerima ponuditi dio programa Škola u kinu i u online varijanti, putem video platforme. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Kino mreža u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom po četvrti put održat će u razdoblju od 26. do 31. listopada program u povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine. Cijeli program održat će se online, putem Vimeo kanala Kino mreže, na kojoj će publika besplatno moći pogledati četiri vrijedna filmska djela. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Prva online inačica bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna, manifestacije koja već 21 godinu dokumentira najbolje recentne dizajnerske projekte u Hrvatskoj, otvara se 27. listopada. Predstavit će se 294 dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Suradnjom Ansambla LADO i Muzeja Slavonije te uz pomoć digitalnih tehnologija izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI dostupna je svima, kroz interaktivnu, virtualnu šetnju. Izložbu možete pregledati na poveznici.
 • Festival talijanske književnosti projekt je Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj, namijenjen mladima, a organizira se s ciljem poticanja čitanja. Sva događanja moći će se pratiti na internetskoj stranici i Facebook stranici Festivala.
 • Na početku Mjeseca hrvatske knjige 2020., koji je posvećen ekološkim temama, Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu priredila je virtualnu izložbu Životinjsko carstvo u Grafičkoj zbirci NSK. Više informacija dostupno je na poveznici
 • "Izložbu Muzej Mimara: 30 godina djelovanja - 30 godina s vama", Muzej Mimara objavljuje u novoj inačici, kao virtualnu izložbu. Virtualnom inačicom izložbe, u ovo vrijeme ograničenja vezanih uz pandemiju, nastavljaju komunicirati sa svojim korisnicima i publikom putem virtualnih sadržaja, a sve pod motom ZatvoreniAliAktivni. Više informacija dostupno je na poveznici
###

AŽURIRANO 23. RUJNANa jednom mjestu Ministarstvo kulture ponudilo je raznolik kulturni sadržaj kojim se mogu upotpuniti dani provedeni kod kuće te time pridonijeti očuvanju javnog zdravlja.

FILM​
 • 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival (8.-12. rujna): Projekcije srednjoškolskih filmova u konkurenciji bit će održane online, a svečano otvorenje kao i zatvaranje Festivala bit će dostupno na web stranici i društvenim mrežama. Raspored online projekcija dostupan je na poveznici.   
 • Kinoklub Zagreb pripremilo je online radionicu „Nisam od jučer II“ u čijem je središtu odnos prema arhitekturi. Prijave se šalju na e – mail adresu radionice @kkz.hr i traju do 11. srpnja. Više informacija nalazi se na poveznici.
 • Kino Europa Online, platforma za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, do subote 16. svibnja donosi besplatnu projekciju nagrađivanog srpskog filma "Krugovi" Srdana Golubovića. Kod za besplatno gledanje filma je KRUGOVI. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Kino Tuškanac najavljuje veliku online retrospektivu Ingmara Bergmana koja će se započinje ponedjeljak, 18. svibnja u 20 sati kada kino Tuškanac online prikazuje remek-djelo Persona (1966), jedan od najuspjelijih filmova Ingmara Bergmana i jedno od ključnih ostvarenja modernizma. Film će biti raspoloživ putem poveznice i promo koda na web stranici Kina te dostupan za besplatno gledanje 24 sata. Detaljne informacije o programu te upute o korištenju dostupne su na web stranici kina Tuškanac http://kinotuskanac.hr/
 • U novom tjednu virtualnog programa na volimdokumentarce.net, Restart i Dokukino online donose kritički intonirane dokumentarce proslavljenih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera na temu kolonijalizma. Više informacija dostupno je na poveznici
  Filmovi snimljeni na radionici Kućnog filma svoju će premijeru održati virtualno na Facebook stranici i YouTube kanalu KKZ-a, od četvrtka, 7. svibnja do nedjelje 10. svibnja u 20 sati. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Smaragdni eco film festival (SEFF), putujuće filmsko događanje posvećeno zaštiti prirode i okoliša, ove se godine neće održati na uobičajenim rutama, već online, dok će se pobjednici proglasiti u Zagrebu, 21. lipnja 2020. godine. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula pridružuje se ovogodišnjoj proslavi Dana Grada Pule koji se obilježava 5. svibnja tako što će na službenim društvenim stranicama prikazati online film „Pula i njezino kazalište“. Riječ je o prošlogodišnjem obljetničkom uratku, dugometražnom filmu s igranim elementima u režiji Katarine Radetić i proizvodnji Medvid produkcije. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Kino Mediteran počelo je s projekcijama filmova putem live stream-a te su najavljene projekcije za svibanj koje će se održavati četvrtkom i nedjeljom u 21 sat. Više informacija dostupno je na poveznici
 • U okviru promocije filmske nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva, na Youtube kanalu HDA-a prikazuju se reprize programa Filmski četvrtak u HDA-u. U ponedjeljak, 4. svibnja prikazivat će se i kratkometražni nijemi film "Zagreb i njegove znamenitosti" u okviru programa "Zagreb na filmu" koji je dostupan na poveznici. Dostupan je i program od devet kratkometražnih filmova na temu Reklamni filmovi 1920-ih i 1930-ih koji možete pronaći na poveznici
 • Kinoteka pokreće online filmski magazine pod nazivom Kino teka čiji je cilj u trenutnim okolnostima otvoriti prostor za druženje, upoznavanje, raspravu i promišljanje filmskih djela, autorskih opusa, žanrova i ostalih filmskih te umjetničkih tema. Prvo izdanje bit će objavljeno u ponedjeljak, 4. svibnja. Više informacija dostupno je na poveznici. 
 • 12. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Go Short održava se u virtualnom izdanju od 15. travnja do 13. Svibnja. Putem festivalske online platforme prikazat će se 155 naslova, od kojih su 45 u natjecateljskim programima u sklopu kojih se nalaze i hrvatski animirani filmovi. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Gradsko dramsko kazalište Gavella, od 27. travnja,  počelo je s projektom Gavelllina dalekoKOVIDnica te će na službenom You Tube kanalu prikazati nekoliko predstava iz bogate kazalište arhive. Svakog ponedjeljka od 18 sati do četvrtka u ponoć predstave će biti dostupne bez naknade te ih možete pratiti na poveznici.
 • Dokumentarni film o Ansamblu LADO pod nazivom "70", svoju nacionalnu premijeru imat će na Svjetski dan plesa 29. travnja na Trećem programu Hrvatske televizije s početkom u 18.55 sati, a repriza dokumentarnog filma moći će se pogledati u nedjelju 3. svibnja u 10:10 sati, također na Trećem programu HTV-a.
 • Produkcijski studio Kreativni sindikat pripremio je tridesetak animiranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova višestruko nagrađivanih autorica i autora te ih je objavio putem Vimeo platforme. Filmovi su dostupni na poveznici.
 • Animafest Zagreb nudi novi online program u sklopu kojeg će objavljivati odabrane filmove prijašnjih izdanja. Program Animafest Insights namijenjen je svim ljubiteljima animacije te je dostupan na mrežnim i društvenim stranicama festivala. Program je osmišljen s idejom da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na festivali, ali i da podsjeti na iznimne uspjehe koje animacija bilježi kroz godine. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • KIKI, međunarodni festival filmova za djecu, nudi online program “KIKI u karanteni” u sklopu kojeg se na Facebook stranici objavljuju naslovi koji su se prikazivali na festival proteklih osam sezona. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Zagreb film potrudio se razveseliti najmlađe pa se na YouTube kanalu može pogledati i 31 epizoda Malih letećih medvjeda u ukupnom trajanju od 730 minuta.
 • Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Split otvorio je na servisu MUBI posebnu stranicu putem koje omogućavaju tri mjeseca potpuno besplatnog online pristupa filmovima. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Kroz eter Kulturnog radija emitirat će se vijesti iz kulture, radio drame, intervjui s umjetnicima i recenzije. Uskoro kreće i You Tube verzija, a zasada emisije možete poslušati ovdje.
 • Na platformi Kino Europa Online zasada je dostupno četrdesetak filmskih naslova prikazivanih tijekom razdoblja kada je kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. U narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se kodovi za besplatno gledanje odabranih naslova. Platforma je dostupna na službenoj stranici https://kinoeuropa.hr/.
 • Kino Valli u suradnji s mrežom MUBI sljedeća tri mjeseca za sve ljubitelje filma osigurava brojne naslove na originalnom jeziku, od neovisnih, suvremenih do art-filmova, a koji su dostupni na poveznici https://mubi.com/kinovalliplus
 • Kino Tuškanac u suradnji s mrežom MUBI svojoj publici nudi tri besplatna mjeseca gledanja brojnih filmskih naslova. Posjetitelji kina Tuškanac, MUBI-ju mogu pristupiti putem pristupne poveznice koja se nalazi na službenoj stranici https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24303
 • Svakog ponedjeljka, srijede i petka Festival Tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju naslove filmova s tematikom o izbjeglicama. Filmovi će biti dostupni na digitalnim platformama Festivala Tolerancije. Više informacija o filmovima nalazi se ovdje.
 • Na popularnoj platformi MUBI je otvorena posebna stranica za posjetitelje Art-kina koji u naredna tri mjeseca imaju opciju potpuno besplatnog gledanja svih filmova. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 7. travnja 2020. godine. Program će se odvijati u suradnji s platformom croatian.film. Više informacija potražite ovdje.
 • R+ platformi pridružio se Massimo koji je od 1. travnja u 20 sati domaćin talk showa Večernji razgovori. Detaljan raspored emisija i priča dostupan je na službenoj stranici https://rplus.video/
 • U četvrtak, 2. travnja, u 20 sati, Pulska filmska tvornica će na svojoj Facebook stranici uživo predstaviti sedamnaestogodišnjeg pulskog filmskog stvaratelja Kajana Bulića. S autorom će razgovarati Igor Zenzerović, a uz prezentaciju i prikazivanje tri Kajanova kratkometražna igrana filma - Runnaways, Pagliacci i Pijunova igra, vodit će se i rasprava kojoj se publika može priključiti putem Facebook-a i uživo postavljati pitanja, komentirati te započeti razgovor sa samim autorom.
 • Na Facebook stranici pod nazivom [email protected] – Kultura u Osijeku svakodnevno se objavljuje+u domaći i svjetski online sadržaji kulturnog karaktera.
 • Pučko otvoreno učilište Samobor pokrenulo je online program pod nazivom “POU S VAMA DOMA” u sklopu kojeg nudi kulturnih, obrazovnih i informativnih sadržaja za različite uzraste kojem je cilj pomoći građanima da ostanu kod kuće na što lakši i bolji način. Više informacija o programu dostupno je ovdje.
 • Od sada je na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra moguće pronaći popis svih online mjesta koja nude besplatan streaming filmova domaće i inozemne produkcije. Popis se redovno ažurira i dostupan je ovdje
 • Riječka udruga Filmaktiv daje mogućnost besplatnog gledanja svojih filmova na Vimeo stranici
 • Redatelj i producent Dejan Aćimović omogućio je besplatno gledanje dječjeg filma Anka i dokumentarnog fillma o hrvatskom paraolimpijcu, Darku Kralju. Film Anka možete pogledati ovdje uz lozinku andrijaa, a film Kralj možete pogledati ovdje uz lozinku milicaa
 • Debitantski dugometražni igrani film redatelja Nevija Marasovića The Show Must Go On od sada je dostupan za besplatan streaming na Vimeo kanalu. A ovdje možete pogledati i redateljev dugometražni film Vis-À-Vis 
 • Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se aktualnom trendu približavanja kulturno-umjetničkog sadržaja publici u Hrvatskoj i svijetu te u narednim danima uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje
 • Novu digitalnu platformu R+ utemeljio je RAFF film festival s idejom da postane mjesto gdje će se zainteresirani moći kreativno izraziti, podijeliti svoje priče, iskustva i još mnogo toga. Sadržaje možete pratiti ovdje
 • Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR, omogućila je besplatan sadržaj na svojim stranicama. Svaki besplatan film bit će dostupan od subote do petka na službenoj stranici.
 • Festival mediteranskog filma Split i projekt Kino Mediteran osigurali su 22 filma koji se besplatno mogu pogledati uz korištenje promo koda dostupnog na službenoj stranici
 • Restart poklanja 20 besplatnih filmskih naslova, a ostatak kolekcije koja se sastoji od dokumentarnih filmova dostupan je uz minimalnu naknadu na službenoj stranici
 • 16. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će dio programa za usavršavanje filmskih profesionalaca, ZagrebDox Pro, u online okruženju u terminu od 15. do 23. ožujka na službenoj stranici
 • U natjecateljske programe Međunarodnog festivala u Vilniusu uvrštena su i tri hrvatska filma. Festival se održava od 19. ožujka do 2. travnja u online obliku na službenoj stranici
 • Motovun Film Festival partner je novog online festivala pod nazivom My Darling Quarantine. Svakoga tjedna Motovun Film Festival će birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih filmova na službenoj stranici
 • Na platformi Croatian.film moguće je pogledati hrvatske kratkometražne filmove u visokoj rezoluciji te kroz dodatan informativni sadržaj saznati vijesti iz hrvatske kinematografije i upoznati se s hrvatskim filmašima i uspješnim produkcijama kroz intervjue.

IZLOŽBE
 • Virtualno izdanje 24. Međunarodnog festivala čipke (11.-30. rujna): Posjetitelji će moći virtualno prošetati izložbenim prostorima pavlinskog samostana u Lepoglavi. U toj će šetnji, uz lepoglavsku čipku te čipku iz Bugarske – zemlje partnera 24. Međunarodnog festivala, posjetitelji moći vidjeti i čipke koje su u Lepoglavi trebali izložiti i ostali sudionici festivala. Aktivnosti manifestacije pratite na web stranici i društvenim mrežama.
 • Državni arhiv u Sisku predstavlja svoju novu, treću u nizu virtualnu izložbu Od početnice do slovnice, kao dio ciklusa virtualnih izložbi koje je Arhiv pokrenuo na svojim web stranicama u povodu Međunarodnog dana arhiva, 9. lipnja, a koje će nastaviti postavljati sve do Međunarodnog dana arhiva 2021. godine. Izložba je dostupna na web stranicama Državnog arhiva u Sisku od 1. do 30. rujna 2020. godine. Više informacija nalazi se na poveznici
 • Zavičajni muzej Ogulin omogućio je virtualnu šetnju muzejom uz ugrađeni muzejski, audio vodič, Google Maps lokacij, kontakt informacija te informativni tekst na hrvatskom i engleskom jeziku. Virtualna šetnja dostupna je na poveznici.
 • Hrvatski športski muzej prenio je izložbu Franjo Bučar (25.11.1866. – 26.12.1946.) u elektronički format koji dostupan svima na službenoj stranici.  
 • Arheološki muzej Zagreb pripremio je virtualno izdanje izložbenog postava u kojem djeca i mladi kroz igru i zabavu, slažući puzzle, mogu naučiti nešto o Slavenima i Avarima. Zabavni sadržaj virtualnog muzeja dostupan je na poveznici
 • Katalogom „Muzej Vukovara u progonstvu - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992. - 2018.“ ukazuje se na vrijednost donacije te se osvjetljava put nastanka Zbirke od prvotne ideje do stalnog postava, prateći ujedno i obnovu kompleksa dvorca Eltz i Gradskog muzeja Vukovar. Zbirka koja obuhvaća više od 1800 djela hrvatskih i europskih umjetnika nastala je u vrijeme dok je Gradski muzej Vukovar djelovao u progonstvu u prostorima Muzeja Mimara u Zagrebu za vrijeme okupacije Vukovara i dostupna je na poveznici.
 • Virtualna izložba „Iz školskih udžbenika povijesti – remix“ prikazuje najpoznatije predmete koje čuva Arheološki muzej u Zagrebu, a koji se pojavljuju fotografijom u svim hrvatskim udžbenicima za nastavu povijesti. Osim fotografija predmeta, virtualna izložba sadrži visoko kvalitetne 3D modele i elemente 3D šetnje stalnim postavom omogućujući gledatelju novo i interaktivno iskustvo. Izložba je dostupna na poveznici.
 • Virtualna izložba Jane Žiljak Gršić "Latinica i glagoljica", koja pisma koristi kao rasternu jedinici čijim je umnožavanjem stvorena grafika portreta, otvorena je u Galeriji AZ u Zagrebu. Izložba se može pogledati na poveznicama:
  https://jana.ziljak.hr/slova1.pdf
  https://jana.ziljak.hr/slova2.pdf
  https://jana.ziljak.hr/slova3.pdf
  https://jana.ziljak.hr/slova4.pdf
 • Udruga Drugo more najavljuje razgovor s austrijskim umjetnikom Oliverom Resslerom koji će se prenositi uživo putem Facebook stranice u srijedu, 3. lipnja, u 19 sati. Poveznica na prijenos razgovora objavit će se u srijedu na internetskoj straniciFacebook stranici i Facebook stranici događanja 
  U četvrtak, 4. lipnja, u 21 sat, predstavit će se drugo izdanje virtualnog Galića pod nazivom “Kriza nam je velika prilika”. Poveznica na izložbu će u terminu otvorenja biti objavljena na službenoj stranici  i Facebook stranici Hrvatske udruge likovnih umjetnika
 • Izložba Mihovil Pansini druga je u virtualna izložba u okviru projekta “Znameniti Korčulani” koji je osmišljen s ciljem popularizacije značajnih ličnosti iz korčulanske prošlosti koje su dale svoj doprinos kulturnom i društvenom razvoju Korčule, Hrvatske, Europe i svijeta. Izložba je objavljena na portalu Virtualna Korčula na poveznici
 • Devetnaesto izdanje "The Best in Heritage" konferencije koja okuplja najbolje muzejske i baštinske projekte iz cijelog svijeta ove godine održat će se virtualno. Više informacija o programu dostupno je na poveznici.
 • Kao nastavak dugogodišnje suradnje Muzeja suvremene umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, studenti nastavničkog odsjeka Akademije izrađuju virtualne radionice namijenjene učenicima. Nastale kao odgovor na pandemiju i nemogućnost fizičkog dolaska učenika u Muzej, ovakve radionice zapravo otvaraju nove mogućnosti i oblike rada. U njima pak mogu sudjelovati učenici iz cijele Hrvatske koji se na ovaj način mogu upoznati se s fundusom i „prošetati“ se MSU-om iz svojih domova. Virtualne radionice dostupne su putem sljedećih poveznica: poveznica 1 i poveznica 2.
 • ​Studio -21- predstavio je virtualnu izložbu stripova Damira Žitka koja je, uz razgovor s autorom, dostupna na poveznici.
 • S obzirom na to da se ove godine Međunarodni dan muzeja obilježava u specifičnim okolnostima pandemije COVID 19 virusa, u skladu s mogućnostima Muzej antičkog stakla u Zadru u okviru manifestacije na svojim web stranicama predstavlja izložbeni projekt „Od palače do (virtualnog) muzeja“. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Zagrebačka galerija Greta pokrenula je online platformu "Greta VR" na kojoj autori mogu samostalno postavljati, a posjetitelji pregledavati recentne umjetničke radove u virtualnom prostoru galerije Greta. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja Narodni muzej Zadar obilježit će virtualnom izložbom kojom muzejski odjeli i stručne službe, svatko sa svog stručnog muzeološkog polazišta daju osvrt na parkove Zadra, a sve to oplemenjeno vizualnim prilozima iz fundusa i fototeke, kao i edukativnim igrama. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Cirkorama je u travnju 2020. objavila poziv za fotografije dječjeg kreativnog izražavanja u vrijeme karantene, s idejom da u virtualnoj zbirci zabilježi dječje trenutke u nesvakidašnjim uvjetima. Svi radovi pristigli do 27. travnja uvršteni su u animaciju koja je dostupna na poveznici. Virtualnu zbirku »Djetinjstvo na čekanju«, koja obuhvaća radove svih mladih autora i autorica dostupna je na poveznici
 • Etnografski muzej Istre, organizira promociju Vodiča za djecu „Predi predi hći moja“, koja će se održati 18. svibnja 2020., s početkom u 12 sati, u pazinskom Kaštelu. Vodič je dostupan i na poveznici.
 • Etnografski muzej pridružit će se obilježavanju 40. Međunarodnog dana muzeja dana 18. svibnja 2020. godine pod sloganom Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja posvećen je ranjivim skupinama, a virtualna šetnja kroz stalni postav bit će dostupna na službenoj stranici http://www.emz.hr/
 • Hrvatski muzej arhitekture pridružuje se temi Međunarodnog dana muzeja predstavljanjem opusa jedanaest arhitektica iz svoga fundusa u cilju postizanja veće vidljivosti njihova rada koji i danas – usprkos brojnim nagradama i priznanjima – izmiče oku javnosti i uporno ostaje u sjeni. Od 15. do 29. svibnja bit će predstavljene odabrane skice, crteži, nacrti ili fotografije iz fundusa, svaki od jedanaest dana ciklusa postat će svojevrstan podsjetnik na jednu od arhitektica, urbanistica i pedagoginja čije životne priče očaravaju podjednako kao i njihovi opusi. Prezentacija sadržaja bit će dostupna na Facebook stranici muzeja.
 • Muzej Mimara pokrenuo je novu digitalnu komunikacijsku platformu „Blog Muzeja Mimara“ koja je namijenjena objavljivanju kratkih, interaktivnih i multimedijskih tekstova kroz mogućnosti koje pruža digitalno pripovijedanje. Platforma je dostupna na poveznici
 • Galerija Klovićevi dvori otvorila je novu virtualnu izložbu Slikarski memento – Zagreb na slikama hrvatskih slikara prve polovice 20. stoljeća / iz arhive Galerije Klovićevi dvori. Izložba je dostupna na poveznici.
  U petak, 15. svibnja, nastavljaju se participativni kulturni programi DKC-a Lamparna s svije nove izložbe mladih umjetnika. Više informacija o izložbama, koje će biti dostupne i u virtualnom obliku, nalazi se na poveznici
 • Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti organizira online izložbu modnog dizajna “Sophia – nadolazeće tijelo”. Katalog izložbe dostupan je na poveznici
 • Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti organizira izložbu i publikaciju u kojoj će predstaviti 31 rad profesionalnih umjetničkih fotografa, članova Sekcije za fotografiju ULUPUH. Više informacija nalazi se na poveznici
 • Ususret obilježavanju Međunarodnog dana muzeja 2020. Hrvatski povijesni muzej poziva virtualne posjetitelje da se putem Facebooka uključe u virtualni muzejski svijet te krenu u potragu za sedam hrvatskih velikana. Izazov počinje u ponedjeljak, 11. svibnja. Više informacija potražite na poveznici
 • Autonomni kulturni centar kroz program galerije Siva organizira ciklus online izložbi, Siva arhiva – izvan kadra. Izložbu možete pogledati 7. svibnja na Facebook stranici galerije.
 • Centar za kulturu Čakovec organizira u reklamnim ormarićima filmske izložbe sastavljene od filmskih plakata i fotografija. Prva izložba, od 5. svibnja, je Hommage: Ivo Gregurević (1952. -2019.), organizirana u suradnji s Kino mrežom Hrvatske i Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom. Više informacija o izložbama potražite na poveznici
 • Muzej Sveti Ivan Zelina pokreće novi projekt virtualnih izložbi koje će predstavljati izložbe i projekte Muzeja s obiljem tekstova i fotografija te zanimljivostima o radu u Muzeju. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Milo Sakač predstavlja radove u virtualnoj galeriji na izložbi “Oluja uma” koja je dostupna na poveznici
 • Kabinet grafika Hrvatske akademije znanosti  i umjetnosti donosi online predstavljanje plakata iz svoje zbirke kroz izložbu “Prvaci hrvatskog plakata / Csikos, Crnčić, Krizman, Babić” koja je dostupna na poveznici 
 •  Virtualna galerija 'JoMi Gallery' priprema izložbu radova Josipa Mijića nastalih u izolaciji za vrijeme trajanja korona pandemije. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 7. svibnja, u 19 sati. Izložba će ostati otvorena do 21. svibnja 2020. Godine. Najavu izložbe možete pogledati na poveznici, a e-katalog dostupan je na poveznici. Poveznica na izložbu www.artsteps.com bit će aktivna tijekom trajanja izložbe
 • U povodu Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja 2020. godine, Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pripremio je online izložbu publikacija i dokumenata na temu europskoga zelenog plana, jedne od šest glavnih strategija Europske komisije za razdoblje 2019. – 2024. Izložba je dostupna na poveznici http://edc.nsk.hr/europski-zeleni-plan/
 • Galerija “Idealni grad” Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad pripremila je online samostalnu izložbu “Nokturno” Gorane Težak koju možete pogledati do 22. svibnja 2020. godine na poveznici
 • Gradska galerija Fonticus Grožnjan do 29. svibnja predstavlja dvije samostalne izložbe: Željko Bobanović / Don Bobo: 'Philosophia perennis', samostalna prezentacija / video projekt i Zlata Tomljenović: 'Prostori stanja', samostalna izložba. Predstavljanje izložbi dostupno je na poveznici 
 • Mrežni projekt MoRE - Muzej odbijenih i nerealiziranih projekata, digitalna je kolekcija zamišljena kao mjesto prikupljanja dokumentacije i informacija o nerealiziranim i odbijenim projektima umjetnika. Zbirka je ažurirana novim 'akvizicijama', prijedlozima koje su priredili pozvani međunarodni kustosi. Više informacija nalazi se na poveznici
 • Online izložba slika “Modri eter” slikarice Sandre Radić Parać koja se održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković u Novoj Gradiški dostupna je na poveznici 
 • Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin pokrenulo je ciklus objava “Raport iz ateliera umjetnika” kojim predstavljaju rad i djelo svojih članova te se može pratiti putem Facebook stranice na poveznici
 • Program likovnog amaterizma grada Zagreba organizira virtualnu skupnu izložbu “Španciramo Zagrebom”. Radovi, predstavljanje likovnih amatera i Udruga te drugi video materijali dostupni su na Facebook stranici na poveznici 
 • Jedna od posjećenijih izložbi Muzeja za umjetnost i obrt, "Šezdesete u Hrvatskoj - mit i stvarnost", otvorena prije dvije godine u tom zagrebačkom muzeju, sada se može razgledati i online. Izložbu se može razgledati putem aplikacije, uz mobilni vodič koji je ostvaren u suradnji sa Cultural Places. A Muzej je omogućio i virtualno razgledavanje izložbe “Rino Gropuzzo: Fotomorfoze” koja je dostupna na poveznici 
 • Razgovor s umjetnicima povodom otvorenja novog izložbenog ciklusa “Mladi karlovački umjetnici” u Galeriji “Vjekoslav Karas” bit će moguće pratiti putem Facebook stranice Gradskog muzeja Karlovac na poveznici
 • Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku započeo je s online prikazivanjem izložbe "Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti". Cjelokupna izložba prikazana je na web stranici Muzeja, a na Facebook stranici Muzeja svaki tjedan Muzej će prezentirati po dva autoportreta s pripadajućom fotografijom djela te s potpunom kataloškom jedinicom. Pripremljene su i online radionice na kojima će posjetitelji imati priliku u različitim tehnikama izraditi autoportrete koji će se svaki tjedan za posjetitelje prikazivati u online galeriji. Prvi poziv inspiriran je autoportretom Brune Bušića (1950.) na kojem je prikazan sa žutom maramom. Posjetitelji mogu do 1. svibnja 2020. poslati svoju fotografiju s najdražom maramom, i to ili u putem muzejskog Facebook profila ili putem elektroničke pošte na [email protected] Sve novosti možete pratiti putem službene stranice Muzeja
 • Galerija „Krsto Hegedušić“ omogućila je virtualnu izložbu iz fundusa Galerije pod nazivom Krsto Hegedušić kojom su predstavljeni radovi toga velikana hrvatske umjetnosti. Sadržaj je dostupan na poveznici
 • Online izložba portreta hrvatskih književnika i književnica akademske slikarice Marije Adrić Soldo "Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo" održava se prigodom obilježavanja 120. obljetnice Društva hrvatskih književnika u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija III. Izložba je dostupna na poveznici
 • Zavičajni muzej Ogulin pokrenuo je novu web rubriku od nazivom “Muzejska priča mjeseca” za prezentaciju segmenata bogate baštine ogulinskog kraja te muzejskog fundusa u sklopu kojeg se zanimljive muzejske priče objavljuju svakog prvog dana u mjesecu. A svakog utorka Muzej objavljuje zanimljive crtice  u web rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva” i na Facebook stranici. S obzirom na novonastalu situaciju, Muzej je omogućio dostupnost audio vodiča kroz svoj stalni postav koji je dostupan na poveznici
 • Povodom Dana hrvatske knjige dostupna je virtualna izložba NSK o ocu hrvatske književnosti, Marku Maruliću. Izložbu možete pogledati na poveznici, a Marulićeva Judita dostupna je u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na poveznici
 • Hrvatski povijesni muzej na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske priredio je izložbu pod naslovom AKO TEBE ZABORAVIM… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz. Izložba je bila otvorena za javnost u Francuskom paviljonu, a sada je dostupna u virtualnom obliku. Izložbu potražite na poveznici
 • "Kako smo zavoljeli kiparstvo" je dokumentarni video muzejske pedagoginje Petre Šoltić, u kojem klanječki osnovci – sudionici likovnih radionica i grupne izložbe Budući klanječki kipari izlažu – govore o svojim iskustvima i dojmovima te prepričavaju kako su zavoljeli kiparstvo. Više informacija o dokumentarnom videu i povezanoj izložbi nalazi se na poveznici
 • U nedjelju, 26. travnja, na Facebook stranici Turističke zajednice grada Zaprešića uživo će se održati virtualna vođena tura Novim dvorima bana Jelačića. Virtualnu turu i druge novosti možete pratiti na poveznici
 • Otvorena je virtualna izložba o Matiji Vlačiću Iliriku te se cjelokupni sadržaj izložbe može pregledati i preuzeti kao digitalni katalog u PDF formatu. Cijeli sadržaj je dostupan na poveznici
 • Sav sadržaj Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dostupan je na mrežnim i društvenim stranicama kroz program Prirodoslovni online. A povodom Noći knjige, 23. travnja, za preuzimanje će biti dostupni odabrani muzejski katalozi i deplijani. Sve novosti možete pratiti putem službene stranice Muzeja te Facebook stranice. 
 • Moderna galerija u Zagrebu će svakog ponedjeljka, srijede i petka online predstavljati po jedno djelo iz svoje bogate zbirke. Sadržaj možete pratiti putem Facebook stranice te Instagram profila. Sve novosti redovno se objavljuju i na službenoj stranici Galerije.
 • Dubrovački muzeji pokrenuli su projekt #karantenadubrovnik2020 s ciljem dokumentiranja života stanovnika Dubrovnika i okolice u jedinstvenim okolnostima izolacije i karantene, uzrokovanih koronavirusa. Svoje fotografije, video uratke, audio zapise, crteže, umjetničke i druge kreacije, šale, skenove propusnica, bilješke, osvrte ili dnevničke zapise svakodnevice nastale u vrijeme karantene građani mogu slati na e-mail [email protected] Fotografije će se objavljivati na društvenim i mrežnim stranicama, a planirana je i virtualna izložba. Više informacija nalazi se na poveznici
 • Lauba – Kuća za umjetnost i ljude u suradnji s umjetnikom Stanislavom Habjanom pokrenula je projekt Time & Ourselvese PostApoc dialogues. Radi se o seriji objava Stanislava Habjana, svakodnevnih obraćanja u formi kratkih dijaloga, koje se svakodnevno mogu pratiti putem Laubine Facebook stranice te Instagram profila 
 • U Galeriji grada Krapine ove godine zbog pandemije izazvane koronavirusom nije otvorena tradicionalna izložba pisanica, no kako se ne bi prekinula tradicija duga 22 godine, 23. po redu izložba je dostupna u virtualnom izdanju na stranici Galerije
 • Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina jedan je od najmlađih muzeja u Hrvatskoj, a ove godine proslavit će 15. godinu od osnutka. 3D virtualna šetnja muzejskim postavom dostupna je na poveznici
 • Muzej grada Šibenika omogućio je virtualne šetnje kroz Muzej koje će se tijekom vremena i nadograđivati brojim informativno – edukativnim zanimljivostima. Virtualna šetnja dostupna je na poveznici.
 • Gradska galerija Pula je online prikazala tri izložbe poznatih pulskih umjetnika Ivana Obrovca, Fulvija Juričića te Erosa Čakića. Izložbe su dostupne na Facebook stranici galerije.
 • Muzej grada Zagreba objavio je online izdanje Vodiča za djecu nižih razreda osnovne škole. Vodič je dostupan na poveznici
 • Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s umjetnicama i umjetnicima pokreće online projekt „FB for your thoughts/FB misao na dan“. Ideja je stvoriti online prostor u kojem umjetnice i umjetnici mogu podijeliti svoja razmišljanja tijekom novonastale situacije. Projekt možete pratiti putem Facebook stranice na poveznici 
 • Knjižnica Marina Držića Zagreb organizirala je u suradnji s Večernjim listom virtualnu izložbu dokumentarnih fotografija  o gradu Zagrebu tematskih vezanih za potres 22. ožujka 2020. godine. Autori fotografija su Boris Ščitar i fotoreporter Pixsella. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Pedagoško-andragoški odjel AMZ je za proljeće 2020. osmislio u povodu obilježavanja 20 godina djelovanja, niz radionica, igraonica, druženja i pričaonica koje će se zbog novonastale situacije realizirati na daljinu. Radionice su prilagođene djeci osnovnoškolskog uzrasta. no sudjelovati mogu svi zainteresirani. Radionice će se objavljivati subotom s početkom u 10 sati na Facebook stranici Muzeja. Više informacija o sudjelovanju i načinu prijave dostupno je na poveznici
 • Centar za kulturu Brač donosi priču o Pustinji Blaca, jedinstvenom spomeniku kulture iz 16. stoljeća. Video priča dostupna je na poveznici 
 • Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULUH) iz Splita 17. travnja u 20 sati, u Salonu „Galić“ u Splitu otvara virtualnu izložbu Domagoja Burilovića pod nazivom „Tetramorfiranje“. Izložba će biti dostupna na službenoj stranici Udruge http://hulu-split.hr/ te na Facebook stranici 
 • Hrvatski školski muzej redovito objavljuje nove sadržaje i aktivnosti putem službene stranice muzeja gdje je dostupna i virtualna šetnja muzejom te Facebook stranice. 
 • Javna ustanova Aquatika donosi izložbu fotografija “Biti ptica” autora Vlade Pirša u online izdanju ovdje.
 • Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin na svojoj Facebook stranici redovito emitira kulturne programe poput virtualnih izložbi i snimaka koncerata. 
 • Hrvatski muzej naivne umjetnosti publici predstavlja najznačajnije digitalne kataloške publikacije iz vlastitog bogatog fundusa. Poveznice na publikacije dostupne su na službenoj stranici Muzeja i na Facebook stranici.
 • Galerija „Krsto Hegedušić“ otvorila je virtualnu izložbu slika Andreje Dujnić Žmirić koja je dostupna na službenoj Facebook stranici.
 • Gradski muzej Vinkovci pripremio je online druženje za najmlađe posjetitelje te će svaki tjedan donositi nove igre putem kojih će se moći istraživati bogata povijest Vinkovaca i vinkovačkog kraja. Trenutno je dostupna igra s memory karticama o arheologiji Vinkovaca na poveznici , te etnološka verzija kviza „Tko želi biti milijunaš“. Sve novosti vezano uz igre možete pratiti putem službene Facebook stranice.
 • Gradski muzej Virovitica predstavlja svoj stalni postav te objavljuje edukativan i zabavan sadržaj kroz virtualni muzej dostupan na poveznici https://gmvt.com.hr/kategorija/virtualni-muzej/
 • Muzej Prigorja objavio je e-publikaciju Pozdrav iz Sesveta – katalog izložbe autorice mr. sc. Jagode Vondraček Mesar istoimenog naziva, u kojemu je uz pomoć starih razglednica i dopisnica kao i putem zanimljivih priča iz života u Sesvetama i obližnjih prigorskih naselja moguće rekonstruirati tijek negdašnjeg života. Katalog je dostupan za besplatno preuzimanje ovdje. Osim toga, dostupna je i elektronska verzija igre Pamtilica koju možete pronaći ovdje.
 • Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji omogućio je zainteresiranima vrlo atraktivno i interaktivno virtualno iskustvo uz naprednu multimedijalnu aplikaciju na pametnom telefonu posjetitelja, svjesnu prostora i predmeta kojima se posjetitelj približi. Aplikacija koristi napredne tehnologije prepoznavanja lokacije, prostora i predmeta, a za sve je posjetitelje potpuno besplatna i dostupna na poveznici https://www.zavicajnimuzejstjepangruber-zupanja.hr/index.php/najave/85-qtour-virtualni-vodic-kroz-muzej. Osim toga dostupna je i 3D virtualna šetnja kroz stalni postav Etnološkog odjela na poveznici https://qtour.org/virtualni-postav-muzej-zupanja/
 • Virtualna šetnja Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića dostupna je na poveznici http://www.preradovic.eu/hr/stalni-postav-kuce-petra-preradovica/104/
 • S obzirom na to da Dizajnerska početnica trenutno nije u mogućnosti održavati radionice kao do sada, pokreće se serija online radionice "Karantena početnica". Više informacija o sudjelovanju i prvom zadatku dostupno je na poveznici https://www.facebook.com/dizajnerskapocetnicasplit/
 • Interpretacijski centar baštine Banovine donosi svoju prvu etno bojanku vezanu uz motive narodnih nošnji župe Viduševac. Bojanku možete preuzeti na poveznici https://icbb.hr/icbb-nagraduje/
 • Prirodoslovni muzej Split svakodnevno objavljuje nove sadržaje na Facebook stranici https://www.facebook.com/prirodoslovnimuzejusplitu/
 • Zoološki vrt Split svakodnevno objavljuje nove sadržaje na Facebook stranici https://www.facebook.com/ZooloskiSplit/
 • Izložba članova HULULK-a na temu Cvjetnice dostupna je u virtualnom izdanju na poveznici https://hululk.weebly.com/izlo382be/cvjetnica-nedjelja-palmi-o-muci-gospodnjoj?fbclid=IwAR1AQ49wA65Q0FzJ0BN1X02B8xgo1BsRPMawoiNivB1HqBJ0vejTYa3EuvA
 • Virtualna izložba "U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nini Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću i Miljenku Mojašu" dostupna je na poveznici https://vizualizacija-bastine.hr/
 • Zbirka fotografske dokumentacije Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture dostupna je na poveznici http://fototeka.min-kulture.hr/
 • Arhiva danskog arheologa, istraživača i arhitekta te konzervatora Arheološkog muzeja u Splitu Ejnara Dyggvea dostupna je na poveznici http://dyggve.min-kulture.hr/hr
 • Centar za kulturu Brač objavio je prvu virtualnu izložbu koja dolazi iz bogate zbirke Galerije umjetnina Branislava Deškovća, a posvećena je bračkome krajoliku na Facebook stranici.
  Muzej grada Rovinja prigodnom  virtualnom izložbom obilježava 76. obljetnicu osnutka Talijanskog bataljuna „Pino Budicin“. Virtualno otvaranje izložbe bit će 4. travnja  s početkom u 11 sati na Facebook stranici Muzeja, dok će se izložba moći posjetiti na službenoj stranici
 • Poveznica na virtualnu izložbu Hrvatske udruge likovnih umjetnika – Split bit će objavljena 2. travnja u 20 sati na službenoj stranici http://hulu-split.hr/ te na Facebook stranici. Virtualno druženje povodom otvorenja bit će organizirano putem Skype platforme. 
 • Zavičajni muzej Našice putem svojih društvenih mreža prezentira muzejsku građu i baštinu uz objavljivanje kulturno – povijesnih zanimljivosti. Muzej možete pratiti na Facebook stranici i You Tube kanalu.
 • Izložba Vatroslava Kuliša, koja se trebala otvoriti u Modernoj galeriji u Zagrebu, može se razgledati na službenoj stranici i na Facebook stranici. 
 • Arheološki muzej Narona omogućio je posjetiteljima virtualnu šetnju, čak i kroz kutke koji inače nisu dostupni na poveznici.  
  Virtualna šetnja Muzejsko – memorijalnim centrom Dražen Petrović dostupna je na poveznici
 • Galerija umjetnina grada Slavonskoga Broda organizirala je online prezentiranje prošlih izložbi na službenoj stranici.
 • Etnografski muzej u Zagrebu pokrenuo je na svojoj Facebook stranici online program „Muzej s kauča“ kroz koji će djeca i odrasli moći doznati brojne zanimljivosti iz hrvatske i svjetske baštine. Virtualno druženje na Facebook stranici muzeja održavat će se svakoga utorka i četvrtka kada je program namijenjen odraslima te subotom kada su na rasporedu radionice za djecu i roditelje.
 • Prirodoslovni muzej Rijeka svakodnevno komunicira sa svojom publikom i nudi različite sadržaje na svojim digitalnim platformama Facebook i Instagram.
 • Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin omogućila je digitalno praćenje izložbi za sve ljubitelje umjetnosti putem svoje Facebook stranice.
 • Gradski muzej Sisak i Holandska kuća će redovito predstavljati segmente muzejske prakse, aktivnosti muzeja te bogatu povijesnu i kulturnu baštinu grada Siska.
 • Gradski muzej Varaždin omogućio je šetnju utvrdom Stari grad putem Vodiča kroz Stalni postav Kulturno-povijesnog odijela Gradskog muzeja Varaždin koji je dostupan ovdje.
 • Gradski muzej Drniš će putem svoje Facebook stranice predstavljati odabrane predmete iz muzejskog fonda, dijeliti tekstove o baštini drniškog kraja te za najmlađe pripremati kreativne zadatke. 
 • Gradski muzej Požega omogućio je svima pristup aktualnim izložbama :
  „Braća po oružju – elite željeznog doba“ Arheološkog muzeja iz Zagreba dostupna je OVDJE.
  Kolektivna izložba slika 5. likovne kolonije „Vila Velebita“ u Požegi 2019. godine  dostupna je OVDJE.
 • Galerija Klovićevi dvori pripremila je prezentaciju opusa Miljenka Domijana s obzirom da zbog trenutne situacije nije bilo moguće otvoriti izložbu „Od oka k srcu“
  Udruga za kulturu Beat predstavlja virtualnu izložbu dječjih likovnih radova u okviru projekta Periferna mreža. Izložba i katalog dostupni su na službenoj stranici Udruge.
 • Virtualni muzej Avangarde predstavlja digitalnu bazu Kolekcije Marinko Sudac kojom omogućuje pregled avangardne umjetnosti u zemljama bivše Jugoslavije
 • Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci kao i sve njegove dislocirane zbirke privremeno su zatvoreni te ih svi zainteresirane mogu pratiti na društvenim mrežama (Facebook, Instagram). A putem platforme Vimeo Muzej publici približava atmosferu s otvorenja izložbe tradicijskih običaja Hrvatske pod nazivom "Tragom hrvatske baštine"
 • Muzeji i galerije Konavala omogućili su virtualnu šetnju zaštićenim krajolikom rijeke Ljute, šetnju Kućom Bukovac uz pomoć audio vodiča, pristup audio vodiču Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala te slušanje i čitanje priča o konavoskoj baštini putem audio vodiča Zavičajnog muzeja Konavala. Pratite i Facebook stranicu Muzeja te blog "Samonikle priče iz Konavala" na kojem će donositi tekstove o samoniklim jestivim biljkama i načinima njihove pripreme, blagodatima tradicijskih sredstava za pranje i čišćenje te ljekovitim travama.
 • Dubrovački muzeji omogućili su virtualnu šetnju kroz Kulturno-povijesni muzej te pristup videu koji prikazuje 3D rekonstrukciju Žitnice Rupe.
 • Na platformi Istarski tradicijski instrumenti online Etnografskog muzeja Istre moguće je vidjeti i poslušati kako zvuče sopele, dvojnice, mih i mišnice, neki od najstarijih i najvrjednijih instrumenata na kojima se proizvodila tradicijska glazba Istre.
 • Gradski muzej Vukovar i njegov postav možete istražiti putem virtualne šetnje dostupne na službenoj stranici Muzeja.
 • U Virtualnom muzeju grada Solina možete razgledati niz digitaliziranih slika, crteža, fotografija, zvučnih i video zapisa te drugog materijala koji se odnosi na arheološka nalazišta i kulturnu baštinu solinskog kraja.
 • Stalni postav i izložbe Tifološkog muzeja dostupne su u virtualnom obliku
 • Galerija umjetnina u Splitu na svojem Facebook i Instagram profilu redovito objavljuje raznovrsne muzejske sadržaje – virtualne izložbe, predstavljanje projekata i dr.
 • Aktualne izložbe i projekti fotografa Damira Fabijanića u Hrvatskoj i inozemstvu mogu se pogledati na stranici autora 
 • Događanja Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika možete pratiti putem službene stranice
 • Na stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva možete pogledati veliku kolekciju video sadržaja produciranih ili zabilježenih u kontekstu pojedinih izložbi dizajna te preuzeti primjerke brojnih izdanja, knjiga i kataloga Hrvatskog dizajnerskog društva. Sadržaj pratite ina službenoj stranici te YouTube, Facebook Instagram kanalima
 • Virtualnu šetnju kroz Etnografski muzej Split potražite na poveznici
 • Muzej grada Šibenika otvoren je za sve putem virtualne šetnje
 • Tijekom razdoblja u kojem će posjeti Galeriji Meštrović i Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu biti onemogućeni, Galerija Meštrović Split donosit će fotografije, zanimljive crtice o građi koju čuva i detalje iz umjetnikova života u Facebook albumu pod nazivom Virtualni pogled u Galeriju
 • Muzej Sinjske alke omogućio je svima virtualnu šetnju postavom muzeja.
 • Muzejska ustanova Dvor Trakošća omogućila je 3D virtualnu šetnju postavom muzeja, a na You Tube kanalu Dvora Trakošćan dostupan je film „Trakošćan - četiri godišnja doba“ te kratki film „Trakošćan Castle - Dreams and Memories“
 • Gradski muzej Varaždin objavljivat će male tematske izložbe s predmetima iz fundusa Muzeja na svojoj Facebook stranici
 • Muzej triljskog kralja omogućio je virtualnu šetnju kroz postav Muzeja koristeći najnovije VR tehnologije.
 • Arheološki muzej Istre započeo je i s edukativnim programom pod nazivom Virtualne pedagoške aktivnosti: O životinjama i ljudima. Program je dostupna na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram
 • Arheološki muzej u Zagrebu moguće je posjetiti kroz 3D virtualnu šetnju.
 • Etnografski muzej omogućio je posjet Virtualnoj izložbi Etnografskog muzeja. Na službenoj stranici muzeja dostupne su digitalizirane zbirke u kojima mogu uživati i odrasli i djeca
 • Muzej Međimurja Čakovec osigurao je posjet virtualnoj izložbi posvećenoj glazbeniku i skladatelju Ljuboslavu Kuntariću povodom 95. godišnjice njegova rođenja. Izložba je dostupna ovdje.
 • U subotu, 21.03., povodom Svjetskoga dana lutkarstva, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku će na službenoj stranici i društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) otvoriti Virtualnu izložbu lutaka studenata i nastavnika Akademije 
 • Na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” Udruga HDLU Zagreb redovito postavlja virtualne izložbe, od kojih je najnovija "Duhovnost i umjetnost"
 • Na stranici Hrvatskog povijesnog muzeja dostupne su virtualne izložbe
 • Muzej antičkog stakla u Zadru omogućio je posjetiteljima virtualnu šetnju po stalnom postavu Muzeja i njegovim izložbenim dvoranama. Virtualna šetnja dostupna je na službenoj stranici
 • Muzej suvremene umjetnosti je do daljnjega odgodio sve programe javnog okupljanja, no i dalje je otvoren za posjetitelje prema redovnom vremenu sve do drugačije odluke nadležnih tijela. A pokrenut je i virtualni program #MSUNonStop u sklopu kojeg će se putem društvenih mreža svakodnevno predstavljati radovi iz muzejskih Zbirki i druge zanimljivosti
 • Muzej za umjetnost i obrt do daljnjega je odgodio sve programe javnog okupljanja. Veliki broj muzejske građe dostupan je na digitalnim platformama, a stalni postav u Muzeja moguće je istražiti na službenoj stranici
 • Arheološki muzej Istre u Puli je do daljnjega zatvoren, no dostupan je 3D virtualni obilazak muzeja na službenoj stranici
 • RC Zagreb Medvedgrad i Sekcija za fotografiju ULUPUH najavili su izložbu VODA 2020 u Galeriji Modulor koja će biti otvorena bez autora i publike, no otvorenje i radovi će biti dostupni virtualno. Otvorenje je najavljeno za četvrtak, 19.03., u 19 sati i može se pratiti na Facebook stranici
 • Muzej Mimara je do daljnjega odgodio sve programe javnog okupljanja, no i dalje je dostupna virtualna šetnja po muzeju 

  KAZALIŠTE
 • Radionica deCabaret nastala je u produkciji umjetničke organizacije Grupa i suradnji s udrugom KunstTeatar. Finalni rezultat radionice (glazbeni spot) pušten je u online distribuciju, kao predstavljanje izvedbeno-istraživačke radionice, a ujedno zbog svoje teme, predlaže javnosti problematiku, apsurd, ali i zajedništvo u novonastalim uvjetima u kojima se nalaze svi izvedbeni umjetnici i publika. Rezultat radionice možete pogledati na poveznici.
 • Hrvatski sabor kulture najavljuje online seminar „Pokret i video - istraživanje raznolikosti kvalitete zadanog i vlastitog pokreta“ namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima. Seminar će biti održan putem ZOOM aplikacije od 7. do 9. srpnja 2020. Prijave traju do 3. srpnja. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U Teatru Tirena će se po 16. put održati Kazališni kamp - niz raznovrsnih radionica za djecu, mlade, voditelje aktivnosti za mlade, ali i profesionalne kazališne djelatnike. 16. Tirenin kamp odvijat će se u Zagrebu od 24. lipnja do 5. srpnja djelomično online putem platforme Zoom, a djelomično offline u prostoru Teatra Tirena. Više informacija o kampu te prijave za radionice možete pronaći na povezici.
 • U povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Karlovcu pripremio je prigodan program na ovogodišnju hrvatsku središnju temu „Katastrofe u arhivima“. Predstavit će se film „Nit od sto godina“ te održati prezentacija i predavanje na temu stradanja zgrade Državnog ahiva u Karlovcu. Više informacija potražite na poveznici.
 • Teatar Oz šestim i posljednjim songom završava akciju Glazbom i umjetnošću protiv korone “Svaki tjedan, song jedan!”. Za zadnji song snimljen je i službeni video na prekrasnim lokacijama Brseča. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Aaron Kok, solist Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split, autor je kratkog filma '8am' realiziranog u suradnji s brojnim kolegama iz ansambla koji su se, po Aaronovim uputama snimali kako vježbaju i plešu sami tijekom trajanja protuepidemijskih mjera. Film možete pogledati na poveznici.
 • Zagrebačko Kazalište Komedija od petka, 15. svibnja, u 20 sati počinje s programom “Od petka do petka“ u sklopu kojega će prikazivati svoje uspješne predstave putem You Tube kanala na poveznici
 • Suradnja HNK u Osijeku sa srednjim školama u Osječko-baranjskoj županiji čiji su učenici koristili online sadržaje osječkog kazališta kao materijal za učenje u online Školi za život, rezultirala je idejom za projekt "HNK u Osijeku za maturante" u sklopu kojega su snimljeni videozapisi kao pomoć maturantima u ponavljanju gradiva za državnu maturu iz Hrvatskog jezika. Sadržaj je dostupan na You Tube kanalu Kazališta na poveznici.
 • Vokalni ansambl Antiphonus u petak, 15. svibnja, u 20 sati održava livestream koncert Antiphonus Live Gesualdo za restauriranje oštećenog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ Vinkovci nastavlja s akcijom Ostani doma i pogledaj predstavu te u petak od 12 sati, subotu i nedjelju na službenom kazališnom You Tube kanalu emitira komediju „U babinom gnijezdu“. Predstava će biti dostupna na poveznici
 • Vinkovačko Gradsko kazalište će u suradnji s Centrom za kulturu, Narodnog sveučilišta „Sesvete“ objavljivati predstave vinkovačke produkcije. Predstave će biti dostupne na poveznici
 • Kako bi publika i dalje ostala u društvu sa svojim kazalištem, svi umjetnički ansambli HNK Ivana pl. Zajca pripremili su novi ciklus online programa, „Zajc uz vas 2“, koji će se moći pratiti od 8. svibnja putem službene mrežne stranice, YouTube kanala te ostalih online platformi Kazališta. Tjedni raspored dostupan je na poveznici
 • Camerata Cantilly, hrvatski Harmonie ansambl, od 8. svibnja započinje s emitiranjem odabranih ulomaka svojih koncerata svakoga petka u 18.30 sati na svom You Tube kanalu na poveznici na poveznici
 • Neki od poznatih autora domaće nezavisne i alternativne glazbene scene nastupit će u subotu, 9. svibnja uživo u prostoru HUB385 u sklopu jedinstvenog glazbenog projekta online koncerta "Dan pobjede" koji organiziraju Pozitivan ritam i Radio 808. Koncert će se moći pratiti putem live video i audio streama na stranici Radija 808 na poveznici.
 • Kulturni centar Travno pripremio je video radionice vezane uz lutkarstvo u sklopu Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF. Video radionice dostupne su na poveznici.
 • U povodu obljetnice Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split, a i kao čestitku sugrađanima za Dan grada, blagdan sv. Dujma, nebeskog zaštitnika Splita, glumci splitskog teatra poslali su posebnu čestitku svojim sugrađanima putem video poruke Kako se Split budi koja se može pogledati na poveznici.
 • Društveno-kulturni i umjetnički program - radionica 'Id that we need – indeed?/ Identitet i trebamo li ga uistinu?' održavat će se u online formatu od 18. do 22. svibnja 2020. godine. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Kazalište Tvornica lutaka pripremilo je zainteresiranoj publici niz online predstava koje su dostupne na službenom You Tube kanalu na poveznici
 • Zagrebačka filharmonija i MINIMINI ciklus poklanjaju online predstave koje su dostupne na službenom You Tube kanalu na poveznici 
 • Ansambl LADO kreće s objavljivanjem kratkih videa u kojima Ladovi umjetnici pokazuju različite hrvatske tradicijske plesove. Radionice će tijekom svibnja i lipnja objavljivati svakog utorka i četvrtka na svom službenom YouTube kanalu i društvenim mrežama. Najava video radionica dostupna je na poveznici.
 • Solisti Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu svome gradu uoči blagdana sv. Dujma daruju online izvedbu arije "O kućo mala", s obzirom na to da će zbog pandemije koronavirusa izostati tradicionalna izvedba operete 'Spli'ski akvarel' Ive Tijardovića. Izvedba je dostupna na poveznici
 • Udruga MAG uoči blagdana sv. Dujma daruje svim ljubiteljima glazbe video snimku koncerta “Večer splitskih skladatelja” održanog u okviru jubilarnog 10. MAGfestivala u rujnu 2019. godine. Prvi dio koncerta, u izvedbi Splitskog gitarističkog kvarteta, bit će premijerno emitiran u utorak, 5. svibnja, s početkom u 20 sati. A dan kasnije, u srijedu, 6. svibnja, u 20 sati, bit će emitiran drugi dio koncerta u izvedbi Mandolinskog kvarteta. Oba dijela koncerta možete pratiti na poveznici
 • Bivši i sadašnji učenici dubrovačke Klasične gimnazije “Ruđer Bošković” snimili su video s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te izvodeći Gusara s porporele, poslali snažnu poruku svima da se, neovisno o okolnostima, uvijek možemo bolje zauzeti za sebe. Video možete pogledati na poveznici. 
 • Online Koncertni Intermezzo, u izvedbi studenata Odsjeka za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, održat će se u 30. travnja s početkom u 19 sati. Koncert se može pratiti putem društvenih mreža Akademije ili službene stranice na poveznici.
 • Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – UPUH pripremila je trodnevni online program povodom obilježavanja Međunarodnog dana plesa 29. travnja. Program je dostupan na poveznici.
 • Zagrebački plesni ansambl prikazuje online predstave koje su obilježile zadnje desetljeće njegova djelovanja te je otvorio svoje jutarnje treninge za cijelu plesnu zajednicu putem Zoom platforme. Obavijesti o održavanju predstava, treninga i ostalog programa možete pratiti putem službene stranice ili Facebook stranice.
 • Predstava Mire Gavrana “Pacijent doktora Freuda” bit će dostupna online od subote, 25. travnja, u 12 sati. Predstava će biti dostupna na mrežnim i društvenim stranicama Teatra Gavran te na portalu www.cro-kultura.com s titlovima na engleskom jeziku. Više o predstavi dostupno je na poveznici
 • Gradsko kazalište Pula prikazuje predstave vlastite produkcije putem You Tube kanala na poveznici
 • Dječji zbor CKIM-a održava redovite online probe utorkom i četvrtkom od 20 sati, a sva djeca koja vole i žele pjevati mogu se pridružiti prijavom na e - mail [email protected] ili na broj 091 600 1355
 • Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula nastavlja s online emitiranjem kazališnih predstava na Facebook stranici i You Tube kanalu INK Pula. Više informacija i termini emitiranja predstava dostupni su na poveznici
 • Dubrovački simfonijski orkestar svoja djela, izvedbe i snimke iz vlastitih domova objavljuje na Facebook stranici 
 • Mješoviti pjevački zbor Camerata Vocale Split uz dirigenticu dr. sc. Saru Dodig Baučić realizirao je virtualni projekt pod nazivom iZBOR/iCHOIR Camerate Vocale Split. Riječ je o glazbenoj gesti koja je nastala u izvanrednoj situaciji izolacije i želji da se članovi zbora ipak “okupe”. Pjesmu “Tvoja zemlja”, posvećenu svim ljudima koji se nalaze u teškoj situaciji, možete poslušati na poveznici
 • U četvrtak, 16. travnja, u 10:15 sati na programu Plave Vinkovačke TV možete pogledati mjuzikl za djecu “Crvenkapica” u izvedbi vinkovačkog kazališta “Joza Ivakić”. Više o predstavi potražite na poveznici
 • Gradsko kazalište lutaka Split od 16. travnja na svom You Tube kanalu emitira radio igre. Audio program kreće u 12 sati sa snimkom predstavke “Ježeva kućica”. Nakon premijere, radio igra će biti dostupna do daljnjega na poveznici
 • Od nedjelje 12. travnja Satiričko kazalište Kerempuh započinje ciklus online prikazivanja svojih aktualnih predstava na portalu Jutarnjeg lista te na You Tube kanalu kazališta. Više informacija o predstavama dostupno je na službenoj stranici kazališta ovdje.
 • Dječje kazalište Dubrava pripremilo je snimku predstave „20.000 milja pod morem“ koja će biti dostupna na You Tube kanalu kazališta od 10. travnja u 18 sati do 13. travanja s završetkom u 18 sati. You Tube kanal na kojem se nalaze i druge predstave dostupan je na poveznici.
 • Koncertni ured Zadar od 9. travnja kreće s programom digitalnih matineja, na kojima će svakog četvrtka u 11 sati na svom YouTube kanalu objavljivati probrane snimke koncerata iz svog arhiva. 
 • HNK Šibenik objavljuje snimke predstava na svom You Tube kanalu. 
 • Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku nastavlja sa djelovanjem preko dostupnih medijskih kanala. Ljubitelji kazalište umjetnosti mogu pratiti predstave na programu Televizije Slavonije i Baranje (STV) u terminu emisije „Ritam grada“ u 21 sat te svaki utorak i četvrtak putem emisije „Umjetnost iz karantene“ u terminu od 10:40 sati te reprizno u 21 sat. Predstave se mogu pratiti i putem You Tube kanala, sve novosti su na službenoj stranici HNK Osijek, a raspored emitiranja predstava putem Facebook stranice.
 • Predstave Gradskog kazališta Beli Manastir dostupne su na You Tube kanalu 
 • Zorin dom objavljuje predstave iz vlastite produkcije na You Tube kanalu.
 • Gradsko kazalište Požega omogućio je pristup kulturnim sadržajima putem You Tube kanala na kojem će prikazivati predstave vlastite produkcije. Predstave možete pratiti ovdje.
  Na službenim stranicama Teatra OZ će redovno biti objavljen po jedan song iz njihovih predstava. Sadržaj možete pratiti ovdje.
 • Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu od četvrtka, 2. travnja, kreće s novim projektom u sklopu kojega će svaka dva dana objavljivati prijedloge svojih umjetnika za što kvalitetnije i zanimljivije provođenje vremena kod kuće. Prijedlozi umjetnika moći će se čitati na službenoj stranici kazališta https://www.hnk.hr/hr/.
 • Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić – Mažuranić pokrenula je projekt Brodski umjetnički kutak u sklopu kojeg svi mogu pogledati predstave nastale u produkciji Dvorane na Facebook stranici.
 • Na YouTube kanalu Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO možete pogledati „Neka sjaji sunce svima“ – program plesnih i glazbenih brojeva folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu.
 • Kazalište Marina Držića omogućilo je online pregled predstava iz proteklih sezona koje se mogu pogledati na službenoj stranici.
 • Članovi orkestra Zagrebačke filharmonije snimili su iz svojih domova skladbu „Moj Zagreb tak imam te rad“ koja se može pogledati na njihovom YouTube kanalu.
 • Na Dallas Records Facebook stranici svaki dan od 20 sati mogu se pratiti svirke uživo ili posebno snimljene izvedbe izvođača koje dolaze iz vlastitog doma pod nazivom #karantenasessions. 
 • Gradsko kazalište lutaka Split započelo je s programom “Kazalište na daljinu” odnosno online prikazivanjem odabranih predstava. Raspored i više informacija o predstavama možete pratiti na službenoj i Facebook stranici.
 • Dječje kazalište Branka Mihaljevića pokreće program 'Ostani kući i kazalište uključi' u kojemu će prikazivati svoje predstave na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici.
  Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavlja program "U lutkarsko s kauča" putem internetskih kanala, pa se tako od petka 27. ožujka može pogledati predstava “Mačak u čizmama”. Svaki petak u 12 sati riječki lutkari če na svojoj službenoj stranici i Facebook profilu postaviti poveznicu putem koje će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta
 • Hrvatsko narodno kazalište u Zadru pokreće novi projekt HNK Zadar - PETKOM U 20:00 h. Svoje ponajbolje predstave emitirat će putem YouTube kanala HNK Zadar, za koje će poveznice postavljati na svojoj Facebook stranici. Na službenoj zadarskog HNK dostupna je i virtualna šetnja kazališnom zgradom
 • HNK u Varaždinu će emitirati predstave putem You Tube kanala, bit će predstava starijeg i novog datuma a raspored možete pratiti na službenoj i Facebook stranici
 • U narednom razdoblju program Kazališta i Centra Knap bit će obustavljen pa će amaterske i profesionalne predstave nastale u produkciji Knapa biti moguće gledati na YouTube kanalu. Na Knapovim društvenim mrežama (Facebook, Instagram) bit će postavljene poveznice putem kojih će se moći pristupiti online sadržaju
 • Zagrebački solisti priključili su se inicijativi ostalih glazbenika #glazbomprotivpanike te u okviru programa “Koncerti u vašem domu” putem Facebooka Youtube kanala objavljuju djela, odnosno snimke sa svojih koncerata
 • Teatar Tirena Svjetski dan kazališta da djecu i mlade (20. ožujak) obilježava pokretanjem video serijala kreativnih zadataka i dramskih igara „Mašta je supermoć“. Ponedjeljkom, srijedom i petkom objavljivat će se video sadržaji s kreativnim kazališnim sadržajima koje djeca mogu raditi kod kuće sama ili s roditeljima.
 • Zagrebačko kazalište mladih će publici omogućiti online gledanje predstava po izboru. Na svojem službenom Facebook i Instagram profilu objavljivat će poveznice putem kojih će se moći pristupiti online izdanju predstava
 • Zagrebačka filharmonija objavila je svoje koncertne predstave "Ježeva kućica" i "Božić kod Zimogroznih" na You Tube kanalu.
 • Svaki petak u 12 sati će Gradsko kazalište lutaka Rijeka na svojoj službenoj stranici i Facebook profilu objaviti poveznicu putem koje će publika moći pogledati neke od uspješnijih predstava Kazališta.
 • Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka najavljuje stvaranje posebnog programa za sve građane koji će biti dostupan putem You Tube kanala i društvenih mreža. Od petka, 20. ožujka, kreće online program, a raspored je dostupan ovdje.
 • Putem svoje službene Facebook stranice INK – Gradsko kazalište Pula emitirat će snimku svoje ovosezonske predstave "Kraljević i prosjak" , a prema slijedećem rasporedu: 20. ožujka u 18 sati te 21. ožujka 11 sati
 • Hrvatska glazbena unija snimila je niz edukativnih videa s ciljem popularizacije glazbe ali i vrhunskih glazbenika. U epizodama koje možete pratiti putem službenog YouTube kanala HGU-a, predstavit će se mnogi sjajni instrumentalisti, dobitnici Nagrade Status, koji će otkriti dio svojih glazbenih tajni
 • Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svakodnevno će prikazivati predstave na You Tube kanalu 24 sata. Prikazivanje započinje u srijedu, 18. ožujka, u 20 sati s predstavom “Tko pjeva zlo ne misli"
 • CeKaTe Teatar je u ponedjeljak, 16. ožujka, započeo je s online radionicama izrade lutaka koje se nastavljaju svaki dan u 18 sati do nastavka izvođenja predstava u CeKaTe-u. Radionice su dostupne na službenoj stranici
 • Kazalište Mala scena će od srijede, 18. ožujka, svoje predstave prenositi uživo na službenoj stranici 

KNJIŽEVNOST
 • Dana 20. rujna Državni arhiv u Zadru obilježava svoj dan kada je 1624. godine generalni providur Francesco Molin po ovlaštenju mletačkog Senata, osnovao Arhiv generalnoga providura u Zadru. Tom prigodom, od 24. rujna omogućili su online korištenje svih 638 pergamena dominikanskog samostana Sv. Dominika zajedno s kratkim sadržajem za svaku pojedinu pergamenu, kako bi ovo vrijedno gradivo učinili dostupnijim istraživačima diljem svijeta. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu pripremila je povodom 570. obljetnice rođenja Marka Marulića raznolik program kulturnih događanja koji je dostupan i u digitalnom obliku. Cijeli kalendar događanja nalazi se na poveznici.
 • ICARUS Hrvatska i Sveučilište u Zagrebu organiziraju u povodu Međunarodnog dana arhiva webinar "Arhivi i društvo znanja" u srijedu, 10. Lipnja. Program webinara će se odvijati preko Zooma i sastoji se od dva dijela: predstavljanja knjige "Arhivi i digitalno doba" " i okruglog stola "Arhivi i društvo znanja" u kojem će znanstvenici i stručnjaci različitih profila predstaviti važnost arhiva za održivi razvoj i upravljanje informacijama, gospodarstvo, obrazovanje, razvoj demokracije i informacijskog društva. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • U razdoblju u kojem je zbog epidemioloških mjera Gradska knjižnica i čitaonica Pula bila zatvorena za korisnike, u velikoj mjeri porastao je interes za e-knjigu i platformu za posudbu e-knjiga iBiblos.  Kako bi se potaknuli građani da nastave čitati e-knjige, produžena je mogućnost privremenog članstva za iBiblos do 31. kolovoza 2020. Više informacija dostupno je na poveznici https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/20753/e-knjige-u-gradskoj-knjiznici-i-citaonici-pula-dostupne-svim-zainteresiranim-gradjanima-do-31-kolovoza/.
  Novi program kluba Močvara, Močvarni dnevni boravak, organizira live stream čitanja slikovnice "Pale sam na svijetu" u subotu, 9. svibnja, u 10:30 sati, putem Facebook stranice facebook.com/mochvarnidnevniboravak. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Gradska Knjižnica i čitaonica “Ante Jagar” Novska pokrenula je online knjižnične usluge putem svojih društvenih mreža gdje će objavljivati svoje redovne aktivnosti koje su se inače održavale u prostoru knjižnice. Aktivnosti možete pratiti putem službene stranice na poveznici.
 • Od sljedećeg tjedna odnosno 11. svibnja počinju Online radionice digitalnog pripovijedanja gdje će polaznici imati priliku naučiti osnovne principe i tehnike digitalnog pripovijedanja. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Udruga SFera je u dogovoru sa svojim članovima odlučila ponuditi online SFeraKon prigodno nazvan “SFeraKoRon”. Program će se održavati tijekom cijelog vikenda od 8. do 10. svibnja, virtualno na Facebook stranici. 
 • Voditeljica Tribine "Susreti u DHK" Lada Žigo Španić srijedom će na mrežnim stranicama i Facebook profilu Društva hrvatskih književnika predstavljati nove knjige. Tribinu možete pratiti na poveznici.
  U izvanrednoj podcast emisiji Hrvatske knjižnice za slijepe koja je nastala u vrijeme provođenja epidemioloških mjera radi sprječavanja zaraze koronavirusom, možete saznati kako slijepe osobe u Hrvatskoj provode radno i slobodno vrijeme u izolaciji. Emisija je dostupna na You Tube kanalu te na službenoj stranici Hrvatske knjižnice za slijepe na poveznici
 • Omogućena je besplatna posudba 1,4 milijuna digitalnih knjiga - neprofitna udruga Internet archive je za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa pokrenula novu uslugu, digitalnu knjižnicu nazvanu National Emergency Library koja u svojemu fondu čuva 1,4 milijuna digitalnih knjiga. Navedene knjige su na engleskom jeziku a mogu se čitati u cijelom svijetu uključujući Hrvatsku. Odabrane knjige se posuđuju na 14 dana, a  mogu se čitati na mrežnoj stranici digitalne knjižnice ili skinuti na računalo u formatu PDF ili ePub. Više detalja dostupno je na poveznici.
 • U okviru projekta Putovima Frankopana snimljena je zvučna slikovnica „Grobnički mlin“ kako bi djeca i tijekom boravka kod kuće nastavila upoznavati baštinu obitelji Frankopan. Zvučna slikovnica dostupna je na poveznici.
 • Uredništvo "Vijenca" zadnja je tri broja pripremilo prvi put izvan redakcije u zgradi Matice hrvatske, koja je oštećena u potresu. Online promocija ovih izdanja održat će se u četvrtak, 30. travnja, u 20 sati, na Facebook stranici Vijenca na poveznici.
 • Društvo hrvatskih književnika pokrenulo je novi projekt “Književnici na mreži” koji je osmišljen kako bi književnici s čitateljima podijelili tekstove nastale u doba izolacije. Objavljuju se pjesme, priče, ulomci iz romana i eseji koji su dostupni na poveznici
 • Leksikografski zavod Miroslav Krleža  već 70 godina prikuplja, sustavno obrađuje, predstavlja  i tumači činjenice i spoznaje o pojavama, pojmovima i osobama iz prošlosti i sadašnjosti te na taj način pridonosi hrvatskoj kulturi, znanju i općoj naobrazbi naše zajednice. Dio znanja okupljenog u više od 400 svezaka enciklopedija, rječnika i leksikona danas je dostupan na platformi e-Leks koja je osmišljena u svrhu dodatnog informiranja javnosti i pravodobnog pružanja informacija o aktualnim događajima u Hrvatskoj i svijetu, pomaganja učenicima i studentima u pronalaženju podataka. Platforma je dostupna na poveznici
 • Na Facebook stranici Matice Hrvatske u programu Noći knjige, 23. travnja, s početkom u 20 sati predstavit će se časopis za književnost i kulturu Književna revija u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Osijeku u povodu obilježavanja 60. Obljetnice neprekinuta izlaženja. Facebook stranica dostupna je na poveznici
 • Centar za kulturu Trešnjevka pridružuje se Noći knjige s online programom i porukom “S knjigom nisi izoliran!”. Cijeli program dostupan je na poveznici
 • Projekt Monovid-19 rezultat je suradnje web portala Drame.hr, SPIDA-a (Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela) i časopisa Kazalište, a okuplja devetnaest hrvatskih dramskih pisaca koji su se odazvali pozivu da kroz niz dramskih glasova u monološkoj formi progovore o životu u izolaciji, o paradoksu situacije koja nas istovremeno razdvaja, ali i spaja na jedan sasvim nov način. Svakim radnim danom objavljivat će se po jedan monolog na portalu Drame.hr koji je dostupan na poveznici, a svi monolozi bit će okupljeni u časopisu Kazalište
 • U okviru manifestacije Noć knjige po prvi se put obilježava katalonski San Jordi, dan ruža i književnosti. Kroz seriju od četiri videa Kruno Lokotar predstavit će značajna katalonska djela prevedena na hrvatski jezik, a građani će imati priliku sudjelovati u nagradnoj igri. Video sadržaj emitirat će se od 20. do 23. travnja na Facebook stranici Delegacije Vlade Katalonije i književnog portala Moderna vremena, a gledatelji će imati priliku osvojiti i neke od predstavljenih naslova na društvenim mrežama. Više informacija dostupno je na poveznici 
 • Knjižnica i čitaonica omogućila je posudbu e-knjige putem aplikacije Zaki Book te članovima kojima je članarina istekla, kao i novim članovima, poklanjaju besplatno produženje članarine do 21. svibnja 2020. godine. Više informacija dostupno je na poveznici. Knjižnica nastavlja provoditi svoje aktivnosti poput Pričaonice za djecu i čitateljskog kluba koji se sada održava putem You Tube kanala i Facebook stranice, a na Facebook stranici Dječjeg odjela Knjižnice Kutina dostupni su dodatni sadržaji za djecu. U sklopu manifestacije Noć knjige Knjižnica je pripremila online kviz, snimku lutkarske predstave, virtualnu izložbe te druge zanimljive aktivnosti.
 • Gradska knjižnica Kaštela raspisala je dva natječaja za Noć knjige, fotografski „Kad si s knjigom, nikad nisi sam“ te virtualni likovni „Najdraža slikovnica/knjiga – najdraži književni lik“. Više informacija o fotografskom natječaju dostupno je na poveznici, a o virtualno likovnom natječaju na poveznici. Osim toga u Noći knjige, 23. travnja, u 20:30 sati organizirano je virtualno druženje s knjigom u Facebook grupi Kaštelanski književni klub. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Povodom Dana Grada Križevaca, 24. Travnja, te manifestacije Noći knjige, 23. travnja, Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci organizira akciju besplatnog učlanjenja u Knjižnicu koja će se provoditi virtualno ispunjavanjem online obrasca od 20. do 24. travnja. Poveznica za učlanjenje bit će objavljena na mrežnim stranicama te na Facebook stranici Knjižnice. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Deveta Noć knjige održava se 23. travnja uz brojne virtualne programe i s porukom „S knjigom nisi izoliran!“. Otvorenje Noći knjige održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te na Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige. Više informacija dostupno je na službenoj stranici
 • Zagrebačko kino Kinoteka i književni klub Booksa pokreću online filmsko – čitateljski klub posvećen filmskim adaptacijama, odnosno vječnoj dilemi – je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen. Klub s radom počinje na Noć knjige 23. travnja u 18 sati, a za sudjelovanje se treba prijaviti do ponoći u ponedjeljak, 21. travnja, na e-mail [email protected] Više informacija i uvjeti za prijavu nalaze se na poveznici.
 • Povodom “Noći knjige” Gradska knjižnica Solin organizira virtualni izložbu “Moja najdraža knjiga” u koju se možete priključiti fotografiranjem naslovnice svoje najdraže knjige uz nekoliko rečenica o tome zbog čega vam je omiljena. Fotografiju i tekst možete poslati na e-mail [email protected] do 20. travnja uz naglasak želite li da se objavi i vaše ime.  Sve fotografije objavi će se na mrežnim stranicama Knjižnice na virtualnoj izložbi.
 • Znanstvena knjižnica Zadar objavila je dio fonda digitalizirane kulturne baštine Knjižnice na poveznici http://dikaz.zkzd.hr/ te zvučne knjige na poveznici http://talking-books.zkzd.hr/download
 • Komisija za informacijske tehnologije Hrvatskog knjižničarskog društva pokrenula je akciju objedinjavanja dostupnih knjižničnih usluga na daljinu na jednom mjestu kroz interaktivnu tablicu koja je dostupna na poveznici
 • ADRIA TON production kroz novi projekt “Stihovima kroz ljepote” bavi se promocijom poezije koja se ostvaruje u suradnji s autorima čiji su stihovi obogaćeni glazbom i postavljeni na You Tube kanal
 • Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko korisnicima je omogućila korištenje e-knjižnice putem aplikacije ZaKiBook. Upute za korištenje aplikacije dostupne su na poveznici
 • Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je šest zbirki suvremenih hrvatskih pjesnikinja u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige. Na stranici projekta http://elektronickeknjige.com/ dostupna su djela: „Plovna mjesta“ Sanje Baković, „Nebeski ekvator“ Gordane Benić, „Etika konja i kruha“ Marije Dejanović, „Početne koordinate“ Monike Herceg, „Čovječica“ Sonje Manojlović te „Meteorologija tijela“ Nade Topić
 • Državni arhiv u Rijeci otvorio je svoj digitalni prozor – topoteku DAR. U topoteki će se predstaviti rezultati projekta REK-RI (Rekonstrukcija Rijeke) te digitalizirano arhivsko gradivo. Sadržaj i više informacija dostupno je na poveznici
 • Središnja knjižnica Slovenaca u RH, koja djeluje u okviru Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu, omogućuje korisnicima besplatan upis u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Ljubljani. Više informacija o upisu dostupno je na poveznici 
 • Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac nudi uslugu posudbe e-knjige putem aplikacije ZakiBook te virtualnu izložbu povijesnog pregleda zgrada knjižnice pod nazivom “Sve naše zgrade” koja je dostupna na poveznici 
 • Društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba - SFera u suradnji s autorima objavljuje besplatne e-knjige na svojoj službenoj stranici.
 • Pokrenuta je čitalačka grupa „Mjenjolici s Urana“ koja je fokusirana na znanstvenu fantastiku te će na mjesečnoj bazi predlagati dva naslova za čitanje. Grupa će se sastajati jednom mjesečno putem dogovorenog kanala, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-mail adrese [email protected]. Više informacija dostupno je ovdje.
 • Udruga Platforma iz Hvara objavila je online zbirku kratkih priča i legendi prikupljenih od ljudi s otoka Hvara. Zbirka „Otok priča“ dostupna je na poveznici.
 • Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik sa svojim korisnicima druži se putem društvenih mreža te objavljuje snimljene sadržaje kulturnih djelatnika i umjetnika na svom You Tube kanalu. Digitalizirana građa Knjižnice dostupna je na poveznici, a Virtualni muzej Fausta Vrančića, kao prilog šibenske knjižnice boljem poznavanju glasovitog polihistora, leksikografa i izumitelja, dostupan je na poveznici.
 • Knjižnica i čitaonica Pitomača organizira virtualnu promociju knjige „Ljubav dolazi kasnije“ autorice Jasne Šemige Pintarić, koja će biti održana u povodu obilježavanja manifestacije Noći knjige, u četvrtak, 23. travnja 2020. godine, s početkom u 19 sati. Više informacija o događanju dostupno je ovdje.
 • Gradska knjižnica Vukovar omogućila je korisnicima posudbu e-knjige putem aplikacije ZaKi Book. Upute za posudbu su dostupne ovdje.
 • U dogovoru s izdavačem i autorima, Grad Metković je objavio online izdanje knjige Neretvani u Velikom ratu – Svjedočanstva o sudionicima Prvog svjetskog rata s područja doline Neretve. Više informacija pronađite ovdje.
 • Digitalna zbirka Virtualna Korčula, prepuna starih razglednica, fotografija i knjiga, dostupna je na poveznici https://virtualnakorcula.com/
 • Književni online događaj Decameron 2020 nastao je kao rezultat književnog druženja inspiriranog pandemijom i dugogodišnjom tradicijom ljubitelja znanstvene fantastike da reagira na aktualna stanja. Objavljene priče dostupne su na poveznici https://decameron2020price.wordpress.com/category/sve-price/
 • Knjižnica Dugave donosi virtualne sadržaje namijenjene djeci i mladima. Više informacija i sadržaji dostupni su na poveznici http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-dugave/71
 • Gradska knjižnica Kaštela i Pere Eranović, glumac iz HNK Split, osmislili su zajednički projekt pod naslovom #ostani doma uz “Biblijske priče za malene u Velikom tjednu”. Više informacija o projektu i najave sadržaja dostupne su na poveznici https://www.gkk.hr/vijesti/gkk-i-pere-eranovic-predstavljaju-biblijske-price-za-male-u-velikom-tjednu/
 • Gradska knjižnica Rijeka omogućila je upis i obnovu članstva online putem, kako bi članovi kojima je istekla članarina ili pak oni koji tek žele postati članovi, mogli koristiti uslugu e-knjižnice. Više informacija dostupno je na poveznici https://www.rijeka.hr/upis-obnova-clanstva-u-gradskoj-knjiznici-rijeka-online-putem/
 • Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo uvela je niz novih usluga: Knjižnica dolazi k tebi (Zaki Book), besplatno produženje članstva i besplatno učlanjenje putem e-pristupnica te YouTube kanal s pričaonicama i kreativnim radionicama za djecu
 • Gradska knjižnica Vinkovci iako je fizički nedostupna, nastavlja komunicirati s ljubiteljima dobrog štiva putem društvenih mreža. Pokrenuli su različite rubrike poput "Minute za dobar san" kojom će poticati čitanje od najranije dječje dobi koju ističu kao jednu temeljnih zadaća knjižničarstva, a koju možete pratiti svakoga utorka i četvrtka u 20 sati. Aktivnosti knjižnice možete pratiti na Facebook stranici
 • Kulturna ustanova Goethe-Institut Kroatien, u sklopu inicijative #ostanitedoma, predlaže izbor zvučnih knjiga iz svoje e-knjižnice koji je veoma raznolik s obzirom na teme, dob slušača i slušačica i njihove interese. Prijava u E-knjižnicu moguća je na poveznici
 • U sklopu projekta Putevima Frankopana izdana je prva zvučna slikovnica iz edicije o Frankopanima i frankopanskim kaštelima, posvećena Kraljevici. Više informacija uz slikovnicu dostupno je na poveznici
 • Od ponedjeljka, 6. travnja 2020. godine, program Riječkog sportskog saveza Sportska lektira namijenjen učenicima nižih razreda osnovne škole, dostupan je svima i može se pratiti online na YouTube kanalu Riječkog sportskog saveza. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Željka Horvat-Vukelja autorica je Hrabrice i Slikopriče, slikovnica koje se nalaze na popisu lektire učenika prvog razreda, a na stranici https://www.skolskiportal.hr/author/zeljka-horvat-vukelja/ objavljivat će se “Željkine priče za mali odmor” ponedjeljkom, srijedom i petkom iza 13 sati.
 • Knjige iz Male knjižnice po izboru urednika Ivice Matičevića i Antuna Paveškovića od sada možete čitati i u "online" izdanju na mrežnim stranicama Društva i ogranaka koji će ondje predstavljati knjige objavljujući svakoga dana izabrane ulomke. Online izdanja potražite ovdje.
 • Klub Booksa snimke gotovo svih književnih događanja, gostovanja pisaca i spisateljica održanim u klubu Booksa objavljuje na svojoj službenoj stranici https://booksa.hr/audio-video
 • Internetsko izdanje novog  broja "Vijenca" dostupno je  za besplatno čitanje na stranicama Matice hrvatske ranije nego inače. Novi broj Kriznog Vijenca potražite ovdje.
 • Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica najavljuje kako će se u srijedu, 1. travnja 2020. s početkom u 18 sati održati prvi #kajnebibilo #do-bro književni online susret s jednim od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika Kristianom Novakom. Susret će se odvijati putem prijenosa uživo, a točne poveznice na prijenos bit će dostupne u srijedu na službenoj stranici.
 • Knjižničari Knjižnice i Čitaonice „Fran Galović# Koprivnica pripremili su prijedlog kako pripremiti predškolce za školu
 • Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnosti na novim medijima potražite ovdje.
 • Gradska knjižnica Marka Marullića Split uvodi posudbu e-knjige dok su fizički odjeli knjižnice zatvoreni. Knjige je moguće preuzeti putem aplikacije ZaKi Book
 • Hrvatsko društvo pisaca pokreće projekt “Dnevnik iz karantene” u okviru kojega će se svakodnevno objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi  i video prilozi pisaca odnosno samostalnih umjetnika. Od vikenda 28. i 29. ožujka, pa svakog sljedećeg vikenda, u suradnji s glumcima Zagrebačkog kazališta mladih objavljivat će se autorski video-prilozi “Glumci iz karantene” u kojima glumci interpretiraju tekstove iz “Dnevnika”. Radove možete pratiti putem službene stranice ovdje.
 • Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu omogućila je svojim članovima, ali i onima koji to još nisu, preuzimanje e-knjige putem aplikacije ZaKi Book. Upute za preuzimanje knjige dostupne su na poveznici https://www.slavonski-brod.hr/index.php/covid19/10411-u-gradskoj-knjiznici-slavonski-brod-omogucena-posudba-e-knjige.
  Knjižarski lanac Hoću knjigu u suradnji s partnerima izdavačima pokrenuo je veliku knjišku akciju Knjigom protiv korone koja se provodi na dva načina - putem službene Facebook stranice knjižarskog lanca gdje će svakoga dana u 19 sati jedan domaći autor čitati isječak iz najdraže knjige
 • U okviru projekta Kulturno umjetničko društvo Nikud na posebnom YouTube kanalu svakodnevno će se objavljivati originalan sadržaj hrvatskih umjetnika svih disciplina
 • Na Facebook stranici kluba Azimut, uz podršku Kulturne udruge Fotopoetika, objavljuju se snimljeni recitali, čitanje pa čak i sviranje poezije, a svoje sudjelovanje potvrdila su brojna poznata imena
 • Na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka dostupno je više od 20 virtualnih arhivskih zbirki nastalih suradnjom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca diljem Hrvatske, koje okupljaju gradivo, sjećanja i znanja raspršeno u raznovrsnim privatnim, lokalnim i drugim zaboravljenim izvorima. 
 • Gradska knjižnica Zadar na You Tube kanalu Knjižnice objavljuje snimljene preporuke za čitanje online građe, a u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar organizirali su čitanje slikovnica uživo putem You Tube kanala Kazališta
 • Muzejski dokumentacijski centar sastavio je tematski vodič kroz hrvatske muzeje i galerije koji sadržavaju ostavštine ili pojedine predmete povezane sa životom i radom književnika koji su rođeni i/ili su stvarali u Hrvatskoj
 • Popis besplatnih eKnjiga Knjižnica grada Zagreba potražite ovdje. Putem usluge „Pitajte knjižničare“ možete dobiti pomoć u pronalaženju i odabiru tiskanih i internetskih informacijskih izvora za teme koje vas interesiraju. Na svom YouTube kanalu Knjižnice su osigurale snimke različitih događanja koja su se održala, a vrijedne Digitalizirane zbirke svim zainteresiranima omogućuju pregledavanje mnoštva knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i druge građe 
 • Društvo hrvatskih književnih prevodilaca na svojoj Facebook stranici pod oznakama #noviprijevodiDHKP #štoprevodimo #štočitati objavljuje preporuke za uzbudljivo štivo koje može kvalitetno ispuniti vrijeme u doba samoizolacije
  Građa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može se pretraživati i istraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom – Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv webaNacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova, Glagoljica.hr i Virtualne izložbe
  Hrvatsko društvo pisaca pokreće projekt "Dnevnik iz karantene" u okviru kojega će se svakodnevno na web-stranici HDP-a objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi i/ili video prilozi pisaca − članova HDP-a, ponajprije samostalnih umjetnika
  Državni arhiv u Bjelovaru na svojim digitalnim platformama nudi virtualne šetnje te digitaliziranu građu arhiva - virtualna šetnja Bjelovarom putem starih razglednica, digitalna platforma koja prikuplja stare fotografije Bjelovara i Bjelovarčana, digitalizirani tjednik Bjelovarski list od 1958. do 1980. godine, dio arhivskog gradiva 
 • Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek će na svom službenom You Tube kanalu objavljivati video materijale dječje književnosti
 • Ciklus virtualnih susreta Pisci na mreži dugi niz godina omogućava ljubiteljima književnosti izravan kontakt s hrvatskim književnicima, prevoditeljima i kritičarima, a snimke održanih susreta mogu se pogledati na službenoj stranici

Ovdje pronađite više detalja i informacija.