Stop COVID-19

Počnimo zdravije - zajedno!Normalan život mora se nastaviti i s virusom moramo naučiti živjeti. Aplikacija Stop COVID-19 jedan je od načina na koji to možemo!

Sačuvajte svoje zdravlje, zdravlje svoje obitelji, zdravlje starijih i zdravstveno ugroženih i zdravlje osoba s kojima dolazite u kontakt!

Što je Stop COVID-19?

Stop COVID-19 je aplikacija koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu. Pomoći će vam donijeti ispravnu odluku ako razvijete simptome: moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako simptoma nemate, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu.

Sukladno preporukama EU, aplikacija Stop COVID-19 je:

  • dobrovoljna
  • transparentna
  • privremena
  • kibernetički sigurna
  • koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke
Aplikacija COVID-19 temeljena je na Google/Apple sustavu "Obavijesti o izloženosti„ (Exposure Notification). Aplikacija zahtijeva izričit pristanak korisnika koji je u svakom trenu moguće povući. Aplikacija je potpuno dobrovoljna u svim koracima korištenja i korisnik u potpunosti upravlja podacima koje želi podijeliti. COVID-19 pozitivne osobe nikada nisu identificirane Appleu i Googleu.

Sredinom studenog uspostavljena je prekogranična razmjena podataka hrvatske aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU. To je rezultat odluka i preporuka Europske komisije te tehničkih i sigurnosnih zahtjeva Mreže za e-zdravstvo i drugih europskih tijela.

Instaliranjem aplikacije, uz uključivanje postavke za prekograničnu razmjenu podataka, osigurat ćete da obavijest o izloženosti dobijete i u slučaju putovanja u inozemstvo ili interakcije s korisnicima drugih ovlaštenih COVID-19 mobilnih aplikacija u Hrvatskoj. Prekogranična razmjena podataka među nacionalnim mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata definirana je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1023 od 15. srpnja 2020. godine.

Kako radi Stop COVID-19?

Aplikacija dodjeljuje nasumične (randomizirane) ključeve svim mobitelima.
Ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o uređaju niti o vama osobno. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata da bi vaša privatnost bila zaštićena u svakom trenutku.

Mobilni uređaji u blizini razmjenjuju svoje nasumične ključeve.
Kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli putem Bluetooth značajke razmjenjuju ključeve. Tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez identificiranja vas ili osobe s kojom ste bili u kontaktu.

Što ako sam pozitivno testiran(a)?
Korisnici koji dobiju pozitivan laboratorijski nalaz mogu poslati svoje nasumične ključeve emitirane u prethodnom razdoblju, čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za vas generirao zdravstveni djelatnik nakon dobivanja pozitivnog laboratorijskog nalaza.

Svaki mobitel provjerava je li bio u kontaktu s ključevima koji su podijeljeni.
Aplikacija povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na vašem mobitelu. Na taj način aplikacija može odrediti jeste li bili izloženi opasnosti od zaraze.

Korisnik dobiva obavijest ako je aplikacija pronašla podijeljeni ključ na njegovom mobitelu.
Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je nakon pozitivnog nalaza podijelila svoje ključeve, dobit ćete obavijest i uputu kako postupiti. Za funkcioniranje aplikacija ne treba podatak gdje je niti s kime korisnik bio, tako da je vaša privatnost zaštićena.

Kako uključiti opciju da se zaraženi ključevi podijele i prekogranično?


Android


iOS


Statistika korištenja Stop COVID-19

Platforma Broj preuzimanja* Na datum
Android (Google Play) 97.534 1.8.2021.
iOS (App Store) 26.858 1.8.2021.
Ukupno: 124.401  
* Vrijedi od puštanja aplikacije u rad 27.7.2020.
 
Vrsta Broj verifikacijskih kôdova**
Ukupno izdanih 33.592
- iskorištenih 71
- neiskorištenih – isteklih 33.467
- neiskorištenih – aktivnih 54
** Vrijedi na dan 28.7.2021. u 13:30 sati
 
Vrsta Broj zaraženih ključeva***
Ukupno iz RH (od 27.7.2020.) 783
- odlukom korisnika poslano u EU 211
Ukupno iz EU (od 16.11.2020.) 11.557.350
*** Vrijedi na dan 28.7.2021. u 13:30 sati 

Napomena: Broj “zaraženih” ključeva je broj privremenih ključeva koje je pozitivno testirana osoba podijelila unosom verifikacijskog kôda. Svaki uređaj zbog utvrđivanja proteklog vremena od epidemiološki relevantnog kontakta, stvara novi privremeni ključ svakih 24 sata iz čega se zbog zaštite privatnosti svakih 10 do 20 minuta izdvajaju nasumični identifikatori. Ti se nasumični identifikatori dijele s uređajima s kojima se aplikacija nađe u epidemiološki relevantnom kontaktu. Iz toga proizlazi da se privremeni ključevi, osim s poslužiteljem Ministarstva zdravstva, ne dijele i ne spremaju na drugim uređajima, a da pozitivno testirana osoba može podijeliti najviše 14 zaraženih ključeva. Jedan podijeljeni zaraženi ključ će omogućiti slanje onoliko obavijesti o izloženosti drugim korisnicima koliko ih je (na dan valjanosti tog zaraženog ključa) bilo s pozitivno testiranom osobom u epidemiološki rizičnom kontaktu.
 

Informacije koje Stop COVID-19 NE sakuplja: 
Uvjete korištenja te druge informacije o aplikaciji možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Preuzmite aplikaciju:

Get it on Google Play  
 

GitHub repozitorij:

Izradu aplikacije opisane na ovoj web stranici financirala je Europska unija iz Instrumenta za hitnu potporu u sklopu projekta "Mobile applications to support contact tracing in the EU’s fight against COVID-19: Common EU Toolbox for Member States".
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i ni na koji se način ne smatra da odražava stajališta Europske unije.

The development of the application described on this webpage was funded by the European Union from the Emergency Support Instrument within the project "Mobile applications to support contact tracing in the EU's fight against COVID-19: Common EU Toolbox for Member States".
The contents of this webpage are the sole responsibility of the Ministry of Health of the Republic of Croatia and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.