Osječko-baranjska

 • Slučajevi: 1006
 • Preminuli: 38
Slika /slike/obz.jpg
RUJAN 2020:
 • Đakovo (22. rujna): Donesena je Odluka o dodjeli naknade osobama koje imaju prebivalište na području Grada Đakova, a koje su izgubile posao uslijed pandemije novog koronavirusa. Potpora je namijenjena osobama koje su uslijed epidemiološke situacije ostale bez posla nakon 15. ožujka 2020. godine, bile prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje najmanje tri mjeseca, nisu primale nikakvu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, a imaju prebivalište na području Grada Đakova. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Osijek (14. rujna): Raspisan je novi Javni poziv za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka u 2020. – Gospodarska mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize K-2020 II prouzrokovanih epidemijom novog koronavirusa. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Osijek (3. rujna): Grad Osijek financirat će 3 platnene maske po učeniku od 5. do 8. razreda u školama koje ne mogu organizirati udaljenost u razredu od 1,5 metra te za učenike-putnike koji se voze organiziranim prijevozom Grada Osijeka. Dizajn tih maski bit će prilagođen uzrastu, a nabavit će se i zaštitni viziri ili maske za zaposlenike škola. Više informacija dostupno je na poveznici
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

RANIJE INFORMACIJE: 
AŽURIRANO 7. SVIBNJA

Osječko – baranjska županija/ Đakovo

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije donio je Zaključak o dopuštenju pojedinačnog lova u svrhu zaštite poljoprivrednih dobara i provođenja lovnih aktivnosti na području Osječko-baranjske županije. Zaključak i više informacija dostupno je na poveznici

OSIJEK (ažurirano 17.5.)
 • Donesena je odluka kojom je omogućen rad takozvanih „kvartovskih tržnica“ od ponedjeljka, 18. svibnja te se odnosi na tržnice Donji grad, Retfala, Bosutsko naselje, Novi grad, Jug 2 i  Sjenjak II. Više informacija nalazi se na poveznici.
 • U srijedu, 13. svibnja, otvaraju se teretane, sportski, fitness i rekreacijski centri, a bazeni od ponedjeljka, 18. svibnja. Više informacija dostupno je na poveznici https://www.osijek.hr/u-srijedu-13-svibnja-otvaraju-se-sportski-centri-od-ponedjeljka-mozemo-i-na-bazene/.
  Ponovno se otvara Zoološki vrt Osijek te se ponovno uspostavlja plovidbe kompom. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Volonteri Crvenog križa su u utorak, 5. svibnja, rastavili i iznijeli 200 ležaja i ostalu opremu instaliranu u Dvorani Gradski vrt u Osijeku koja je bila namijenjena za slučaj da bolnički kapaciteti ne budu dostatni za oboljele od koronavirusa. No, ova preventivna mjera je završena te se Dvorana Gradski vrt vraća svojoj osnovnoj namjeni.
 • Tržnica je prilagodila svoje poslovanje te ima radno vrijeme od 6 do 14 sati svaki dan osim nedjelje.
 • Od ponedjeljka, 27. travnja, sve tramvajske i autobusne linije su aktivne. Vozni redovi će se postupno normalizirati sukladno potražnji korisnika, a trenutni se mogu provjeriti na mrežnim stranicama GPP-a: www.gpp-osijek.com. Prodaja karata za svibanj kreće od 27. travnja, na prodajnim mjestima GPP-a i svim prodajnim mjestima Tiska za sve kategorije putnika. Više pročitajte na poveznici.
 • Grad Osijek usmjerio je 5,5 milijuna kuna na Javni poziv za pomoć poduzetnicima čije je poslovanje ugroženo krizom. Javni poziv, kojim se može ostvariti jednokratna bespovratna financijska pomoć u iznosu od 1000 kuna po zaposleniku, traje do 15. lipnja. Na Javni poziv se mogu prijaviti sva mikro, mala i srednja trgovačka društva, obrti, slobodna zanimanja i zadruge koje su u cijelosti u privatnome vlasništvu sa sjedištem na području grada Osijeka i čije su prijave na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje pozitivno ocjenjene. Više informacija dostupno je na poveznici.
 • Grad Osijek organizirao je operaciju nadlijetanja dronovima u svrhu zaštite zdravlja građana, odnosno praćenja provedbe epidemioloških mjera, koju trenutačno obavlja 15 mobiliziranih pilota s 12 letjelica, od čega dvije letjelice posjeduju posebnu opremu s termo vizijskom kamerom. Dronovi na visini od 50 do 120 metara nadgledaju javne površine – trgove, parkove, promenade, parkirališta, tržnice i slično – te reagiraju u slučaju da se na nekom od tih mjesta okuplja veći broj ljudi. Više informacija dostupno je ovdje.
 • Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u skladu s mogućnostima i potrebama građana uvodi uslugu plaćanja računa za režije i to isključivo za osobe starije od 65 godina, osobe s invaliditetom i osobe slabijeg imuniteta (kronične bolesnike) koji su sami i nemaju pomoć od obitelji ili drugih osoba. Građani se mogu javiti putem telefona 031/494-062 od ponedjeljka do petka u terminu od 8 do 14 sati.  Djelatnici i volonteri koji će pružati uslugu plaćanja računa bit će propisno označeni oznakama Hrvatskog Crvenog križa te će imati identifikacijsku iskaznicu. Više informacija dostupno je ovdje.
 • Osječke tržnice će ponovno raditi od 9. travnja. Glavna tržnica, na lokaciji Gajev trg 5, bit će u cijelosti otvorena za prehrambene proizvode i rasadu. Na tržnici Retfala bit će otvorena ribarnica, a na tržnici Donji grad otvorene će biti mesnice, ribarnica te prodaja sira, voća i povrća u zatvorenom dijelu. Radno vrijeme za tržnice je od 8 do 17 sati. Više informacija nalazi se na poveznici.
 • U okviru provođenja mjera zaštite od koronavirusa, program učenja engleskog jezika za predškolce u prostorijama vrtića se ne održava do daljnjega. Pučko otvoreno učilište Osijek pokrenulo je online nastavu te se učenje gradiva može nastaviti u online obliku. Više informacija i raspored za polaznike OVDJE.
 • Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka solidarizirala se sa zdravstvenim djelatnicima KBC-a Osijek i uključila u izradu zaštitnih vizira; Grad Osijek se također priključio inicijativi te osigurao sredstva potrebna za nabavu potrošnog materijala. Više informacija dostupno je na poveznici
 • Elektromodul, koncesionar naplate parkiranja u Osijeku, donio je odluku o obustavi naplate parkiranja u razdoblju od 30 dana. Više detalja dostupno je ovdje.
  Kulturni centar Osijek poziva sve amaterske i profesionalne umjetnike da svoje kreativne radove, nastale u izolaciji, šalju centru putem e-maila [email protected]  Stručni tim će radove pretvoriti u veliku izložbu i publikaciju. Dodatne informacije i upute za sudjelovanje dostupne su na poveznici https://www.osijek.hr/kulturni-centar-osijek-poziva-vas-da-ostanete-kod-kuce-a-svoje-vrijeme-provedete-kreativno/.
 • Za djelatnike javnih i drugih službi, te za druge pravne osobe koje imaju pravnu obavezu organiziran je izvanredni prijevoz autobusima GPP-a. Odvoz na posao obavlja se od 5 do 8 sati, a odvoz sa posla od 14 do 18 sati, te za treću smjenu od 21 do 22 sata. Pri ulasku u vozilo obavezna je dezinfekcija ruku na dozatoru kod ulaznih vrata, obavezna je prijava valjanom karticom i korisnik mora posjedovati propusnicu koju mu je izdao poslodavac sukladno uputama Stožera civilne zaštite.
 • Više informacija i vozni red nalaze se na poveznici.
 • Od ponedjeljka 16. ožujka 2020. obustavlja se na 14 dana održavanje nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima.
 • Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece i brigu o njima dok će za one koji nemaju, pogotovo za prvo razdoblje, škole raditi.
 • Naglašeno je da nema potrebe za neproporcionalnim gomilanjem prehrambenih namirnica jer će sustav opskrbe nesmetano funkcionirati.
 • U navedenom razdoblju neće raditi Dječji vrtić Osijek, osim u iznimnim situacijama.
 • Odgađaju se planirana javna događanja, tuzemna i inozemna putovanja koja nisu krajnje neophodna uz obavezne naputke postupanja. Također, neće se izdavati dozvole za održavanje manifestacija bilo kojeg tipa na javnim površinama te se odgađaju sva sportska i kulturna događanja.

ĐAKOVO
 • Od 22. travnja novo radno vrijeme izdvojene posebne ambulante Doma zdravlja Đakovo za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom je od 8 do 20 sati na adresi Đakovo, P. Preradovića 2 (zgrada bivšeg rodilišta - poseban ulaz). Prije dolaska potrebno je najaviti se na broj 099 244 6906.
 • Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije donio je Odluku za cijelo svoje područje. Pojedinačni tj. rekreativno ribolov može se odvijati na cijelom području izuzev područja Parka prirode Kopački Rit. Izdavanje propusnica za građane Grada Đakova preuzima Stožer civilne zaštite Grada Đakova. Odluka je dostupna ovdje.
 • Od 17. travnja krenuo je nadzor dronovima na području Grada Đakova. Nadziru se dvije lokacije gdje se građani najviše okupljaju. Više informacija dostupno je ovdje.
  Aktivirana je nova operativna jedinica Civilne zaštite Grada Đakova koja će uz već postojeće članove na terenu obavljati sve aktivnosti te biti posebno angažirana na prostoru Gradske tržnice, ispred trgovačkih centara, banaka, pošte, pošte ten a izletištima i jezerima poput Bajera, Jošave i Mlinca.
 • Stožer civilne zaštite Grada Đakova, zbog brojnih upita građana, dobio je dodatna pojašnjenja od Stožera civilne zaštite RH koja se tiču propusnica, poslovanja i putovanja. Sva pojašnjenja dostupna su na poveznici https://www.djakovo.hr/index.php/vijesti/item/3395-pojasnjenja-stozera-cz-rh-30-i-31-ozujka-2020.
  Gradsko vijeće Grada Đakova usvojilo je Odluku o pomoći gospodarstvu i građanima grada Đakova uslijed epidemije koronavirusa. Odluku i više informacije možete pronaći ovdje.
 • 16. ožujka 2020. godine u 8.00 sati započela je s radom Ambulanta za pregled osoba pod sumnjom na zaraženost koronavirusom na adresi P. Preradovića 2 (u zgradi bivšeg rodilišta) s posebnim ulazom, prije dolaska potrebno je najaviti se na broj telefona 099/2446906.
 • Upravni odjeli Grada Đakova, gradske tvrtke, ustanove kojima je Grad osnivač i druga javnopravna tijela na području Grada ograničit će dolaske građana u svoje objekte tako što će poslovanje s građanima svesti na osnovnu i nužnu razinu. Rad sa strankama obavljat će se telefonom ili emailom, a samo iznimno radi obavljanja neodgodivih i ranije dogovorenih poslova osobno uz prethodni dogovor.
 • Blagajna u Gradskoj upravi do daljnjeg će raditi uz pojačane mjere zdravstvene zaštite.
 • Odgađaju se sva sportska natjecanja, treninzi i druga javna, kulturna i slična okupljanja na području Grada Đakova do daljnjega.
 • Do daljnjega se obustavlja korištenje svih domova kulture, društvenih prostorija i sportskih objekata u vlasništvu Grada za potrebe druženja, rada udruga i sličnih aktivnosti.
Privremeno su organizirane ordinacije dentalne zdravstvene zaštite pri svim domovima zdravlja na području Osječko-baranjske županije. Ordinacije će započeti s radom 30. ožujka u dvije smjene, a zbrinjavat će samo hitna i neodgodiva stanja. Ordinacije se nalaze Domu Zdravlja Osijek, Domu zdravlja Beli Manastir, Domu zdravlja Đakovo, Domu zdravlja Našice, Domu zdravlja Donji Miholjac i Domu zdravlja Valpovo. Više informacija dostupno je ovdje

Omogućen je rad otvorenih dijelova tržnica u Osijeku, Našicama, Valpovu, Belišću, Belom Manastiru, Đakovu, Kneževim Vinogradima te od 09.04. i Donjem Miholjcu.